«Το Ερρίκος Ντυνάν» δημιουργήθηκε με τις πλάτες του Δημοσίου, με άπειρες διευκολύνσεις -ακόμα και κτιριοδομικές- ώστε να γίνει πιο μεγάλο και τρανό από αυτό που θα μπορούσε (ποτέ) να φτιάξει ένας ιδιώτης
Εστάλη χθες στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης δικογραφία που σχηματίστηκε με αφορμή την κατάθεση του κατηγορούμενου Ανδρέα Μαρτίνη στις 8/3/2017 και περιλαμβάνεται φάκελος από την Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς με την οποία εξετάζεται η διερεύνηση ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών Αδώνιδος Γεωργιάδη, Κωνσταντίνου Χατζηδάκη, Παναγιώτη Μηταράκη, Ανδρέα Λυκουρέντζου και Μαυρουδή Βορίδη.

Ο εισαγγελέας Αντώνης Ελευθεριάνος, που ξεκίνησε τη διενέργεια της έρευνας, λόγω των καταγγελιών σε βάρος των πρώην υπουργών τη σταμάτησε και ζήτησε την αποστολή της στη Βουλή «αμελλητί» όπως ορίζει ο νόμος.

Η δικογραφία σχηματίστηκε από την Ελένη Ράικου και διαβιβάστηκε από τον Αρειο Πάγο στον υπουργό Δικαιοσύνης την περασμένη Πέμπτη (πριν από την παραίτηση της εισαγγελέως Διαφθοράς) και ο υπουργός, ως όφειλε, την έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής.

Η εισαγγελική έρευνα σταμάτησε αμέσως, καθώς ο κ. Μαρτίνης καταγγέλλει πρώην υπουργούς για διάπραξη ενδεχόμενων αδικημάτων και το θέμα πρέπει να κριθεί από τη Βουλή.

Τεράστια ποσά

Πρόσφατα στη Βουλή απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της χαριστικής μεταβίβασης του χρεοκοπημένου νοσοκομείου στην Τράπεζα Πειραιώς μέσω μια νεοσύστατης εταιρείας, ο αν. υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος ξεκαθάρισε πως «δεν είναι θέμα κανενός υπουργού να κινήσει ποινική δίωξη.

»Η ποινική δίωξη δεν ασκείται από την κυβέρνηση αλλά από τους εισαγγελείς». Πριν το «Ερρίκος Ντυνάν» πουληθεί -σχεδόν «τζάμπα»- στη νεοσύστατη εταιρεία, τα πρόσωπα των διορισμένων διοικήσεων που επρόκειτο να το… εξυγιάνουν εισέπραξαν τεράστια ποσά, ενώ οι περισσότεροι φέρονται να διατηρούσαν στενότατες σχέσεις με την τότε κυβέρνηση.

Το χρονικό μιας αμαρτωλής παραχώρησης

■ «Το Ερρίκος Ντυνάν» δημιουργήθηκε με τις πλάτες του Δημοσίου, με άπειρες διευκολύνσεις -ακόμα και κτιριοδομικές- ώστε να γίνει πιο μεγάλο και τρανό από αυτό που θα μπορούσε (ποτέ) να φτιάξει ένας ιδιώτης. Ανήκε εξ ολοκλήρου στο Κοινωφελές Ιδρυμα Ερρίκος Ντυνάν, το οποίο ιδρύθηκε από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Οι εγκαταστάσεις του εκτείνονται σε 55 χιλιάδες τ.μ. ενώ ο Ανδρέας Μαρτίνης, ως επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού, διαχειρίστηκε εκατοντάδες διαθήκες αμύθητης περιουσίας και κληροδοτήματα και είχε αγοράσει και το κτίριο που ενοικιάζει μέχρι σήμερα το κανάλι Mega.

■ Τον Ιανουάριο του 2013 ο Ανδρέας Μαρτίνης (ως τότε αντιπρόεδρος) οδηγείται στο Aυτόφωρο για χρέη 6,68 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ. Παράλληλα υπό εξέλιξη ήταν ήδη δικαστική έρευνα για κακοδιαχείριση, αργομισθίες, υπέρογκες αμοιβές, διασπάθιση περιουσίας του «Ερυθρού Σταυρού», που λειτουργούσε με το «Ερρίκος Ντυνάν» με τη μορφή συγκοινωνούντων δοχείων.

■ Λίγους μήνες νωρίτερα με τροπολογία της κυβέρνησης Σαμαρά και με το πρόσχημα της διάσωσης των θέσεων εργασίας στο ήδη χρεοκοπημένο «Ντυνάν» και στον «Ερυθρό Σταυρό» χορηγήθηκαν ασφαλιστικές ενημερότητες. Η ίδια τροπολογία επίσης απάλλασσε από την ποινική ή αστική δίωξη τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων του «Ερυθρού Σταυρού» και του κοινωφελούς ιδρύματος για πράξεις ή παραλείψεις τους σχετικά με φορολογικές, ασφαλιστικές ή εργοδοτικές υποχρεώσεις.

■ Λίγο πριν πουληθεί το «Ντυνάν» στην εταιρεία ειδικού σκοπού ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε., συμφερόντων της Τράπεζας Πειραιώς, είχε χρέη 300 εκατ. ευρώ («Εφ.Συν.», 26/9/2014). Ουσιαστικά πέρασε στα χέρια της τράπεζας η περιουσία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αφού με δαπάνη του δημιουργήθηκε το «Ντυνάν». Εξαγοράστηκε έναντι 115.135.251 ευρώ από την εν λόγω εταιρεία με τιμή πρώτης προσφοράς στον πλειστηριασμό τα 115 εκατ. ευρώ. Αλλος ενδιαφερόμενος δεν υπήρξε.

Δύο βασικά ερωτήματα προέκυψαν τότε: 1. Πώς ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός άφησε το ίδρυμα να βγει στο σφυρί; 2. Πώς σε αυτό συναίνεσε το υπουργείο Υγείας καθώς στο δεκαμελές Δ.Σ. του ιδρύματος συμμετείχαν τρεις εκπρόσωποί του;

■ Υπογραμμίζεται πως λόγω του κοινωφελούς χαρακτήρα του το ίδρυμα ήταν απαλλαγμένο από τον ΦΠΑ ύψους 13% που πλήρωναν οι ιδιωτικές κλινικές ενώ είχε και προνομιακές εκπτώσεις προς τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστια περιθώρια κέρδους για όποιον αποκτούσε τελικά την κυριότητα.

■ Στην υπόθεση της πώλησης, πέρα από τα στελέχη των διοικήσεων, έπαιξε ρόλο και ο Μ. Βορίδης ως υπουργός Υγείας (6/2014-1/2015). Σε παλαιότερο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» αναφέραμε ότι «η Τράπεζα Πειραιώς αποτελούσε τον βασικό πιστωτή του νοσηλευτικού ιδρύματος, με δάνεια ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ. Αφού λοιπόν η τράπεζα προχώρησε σε κατάσχεση του κτιρίου και προκάλεσε η ίδια τον πλειστηριασμό, εξαγόρασε ολόκληρο το νοσοκομείο, με ελάχιστο τίμημα και απαλλαγμένο μάλιστα από χρέη.

Επί υπουργίας Βορίδη εξάλλου είχε περάσει και η τροπολογία, η οποία προέβλεπε ότι, σε περίπτωση αναγκαστικού πλειστηριασμού στοιχείων ενεργητικού ιδιωτικής νοσηλευτικής μονάδας ή ιδιωτικής κλινικής, μεταβιβάζεται αυτοδικαίως στον πλειοδότη και η διοικητική άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικής κλινικής».

Στην εφημερίδα είχε απαντήσει με εξώδικο ο πρώην υπουργός υποστηρίζοντας ότι αν δεν το είχε πράξει αυτό, τότε το Δημόσιο δεν θα εισέπραττε τα χρέη και κανείς δεν θα αγόραζε το νοσοκομείο. Κανείς όμως τότε δεν αναρωτήθηκε γιατί δεν αποδόθηκε το πανάκριβο και πλήρως εξοπλισμένο αυτό ίδρυμα σε εκείνους που το πλήρωσαν, δηλαδή στο ΕΣΥ και στους πολίτες.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr