Συνεχίστηκε τη Δευτέρα (08/04) στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων η δίκη για το βασανισμό του Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο οποίος είχε βρεθεί νεκρός τον Μάρτιο του 2015 σε ηλικία 20 ετών.

Κατηγορούμενοι είναι εννέα συμφοιτητές του από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, οι οποίοι βαρύνονται με την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης δεχόταν βασανιστήρια επί ένα χρόνο και σύμφωνα με όσα αναφέρει το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι έριχναν στο θύμα καυτό νερό στο λαιμό, τον κλείδωναν σε ντουλάπες και τον μετέτρεπαν σε «τζουκ μποξ», του πατούσαν τα δάχτυλα, τον έδεναν με σχοινί κ.α.

Συγκεκριμένα, αριθμούνται 23 περιστατικά από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2015. Ο 20χρονος τότε Βαγγέλης Γιακουμάκης εξαφανίστηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2015 και βρέθηκε νεκρός το Μάρτιο, λίγα μέτρα μακριά από τη σχολή.

Όλοι οι κατηγορούμενοι εκπροσωπήθηκαν διά των συνηγόρων τους, πράγμα που αναμένεται να συνεχιστεί καθώς ο νόμος τους παρέχει το δικαίωμα αυτό. Οι γονείς του Βαγγέλη, η μητέρα και ο πατέρας του, ήταν οι πρώτοι μάρτυρες που εξετάστηκαν.

Ενώπιον του δικαστηρίου κλήθηκαν να θυμηθούν, να καταθέσουν στοιχεία και να πουν με έμφαση ότι «τέσσερα χρόνια τώρα ζουν με το γιατί… Σ’ αυτό το γιατί ψάχνουν απάντηση».

Αρκετές ήταν οι στιγμές που ξέσπασαν σε κλάματα ωστόσο στάθηκαν με ψυχραιμία απέναντι στο δικαστήριο και στους συνηγόρους των κατηγορουμένων για να απαντήσουν με όσα γνώριζαν και με όσα έμαθαν μετά την εξαφάνιση του Βαγγέλη.

Για τα περισσότερα περιστατικά κακοποίησης, οι δύο γονείς έμαθαν μετά την εξαφάνιση και κατά τη διάρκεια της έρευνας, όπως μεταδίδει το epiruspost.gr.

Η υπεύθυνη της Εστίας, σύμφωνα με όσα κατέθεσε η Μαρία Γιακουμάκη, μητέρα του Βαγγέλη, ήταν αυτή που είχε επικοινωνήσει μαζί τους για να τους πει ότι το παιδί δεν περνά καλά και έχει προβλήματα. «Το παιδί υπέφερε από την συμπεριφορά συμφοιτητών του…». Τότε και ο ίδιος ο Βαγγέλης θέλησε να υποβαθμίσει τα συμβάντα.

Στην πορεία αποκαλύφθηκε ότι η παρέα των Κρητικών τον είχε κρεμάσει από το παράθυρο του δεύτερου ορόφου, ενώ συχνά τον χτυπούσαν και τον χλεύαζαν.

«Ήταν ένα παιδί που δεν είχε δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα. Έγινε στόχος για να περνάν κάποιοι την ώρα τους. Έτσι είναι οι φίλοι..», είπε η μητέρα του Βαγγέλη, προσθέτοντας: «Όλοι είναι εκεί ζωντανοί και γελούν ενώ το παιδί μου είναι στο χώμα».

Όσο για τη στάση της παρέας των Κρητικών όταν ο Βαγγέλης εξαφανίστηκε η κ. Γιακουμάκη ανέφερε πως «στην αρχή ερχόταν δίπλα μας, να βοηθήσουν την έρευνα. Όταν αρχίσαμε να μαθαίνουμε τι συνέβαινε τότε εξαφανίστηκαν. Δεν τους ξαναείδαμε».

Η τελευταία επίσκεψη του Βαγγέλη στην Κρήτη, στο σπίτι και την οικογένειά του ήταν τα Χριστούγεννα. Ούτε αυτή την φορά όμως μίλησε σε κανέναν για προβλήματα στη Σχολή και την Εστία.

«Ήρθε με όνειρα στα Γιάννενα.. Κι εγώ τώρα, τέσσερα χρόνια έρχομαι προσπαθώντας να μάθω γιατί», είπε ο πατέρας του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Αυτό το γιατί είναι που βασανίζει την οικογένεια και σε αυτό ψάχνει απάντηση.

«Εγώ έχασα τον γιο μου και δεν ξέρω γιατί τον έχασα. Αυτό θέλω να μάθω», είπε στο δικαστήριο για να συμπληρώσει πως η διαπίστωσή του είναι ότι οι λέξεις φιλία, αξιοπρέπεια και ευγένεια για κάποιους δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα.

«Ο Βαγγέλης δεν περνούσε καλά αλλά αυτό δεν μας το είπε ποτέ…. Κι εγώ αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ είναι η βία κατ΄ εξακολούθηση που του ασκήθηκε. Δεν προσπαθώ να βρω ενόχους, δεν θέλω να δικάσω, θέλω να μάθω», είπε στο δικαστήριο, προσθέτοντας, αφού χαρακτήρισε τη Γαλακτοκομική Σχολή «μαγαζί » με έλλειψη ηθικής που δεν φρόντισε να τους πει όλα όσα συνέβαιναν κατά τη διάρκεια φοίτησής του εκεί: «Μας πήραν μια μέρα τηλέφωνο και μας είπαν ότι ο γιος μας έχει προβλήματα στη Σχολή χωρίς όμως να μας ενημερώσουν για την καθημερινή παραβατικότητα».

Οι συμπατριώτες, οι σπουδαστές από την Κρήτη κάποιοι γνωστοί στην οικογένεια ήταν οι πρώτοι στους οποίους απευθύνθηκαν μετά την εξαφάνιση. Κι αφού άρχισαν να αποκαλύπτονται οι δύσκολες μέρες και ώρες που βίωνε ο Βαγγέλης ήταν εκείνοι που απομακρύνθηκαν από την οικογένεια και έκτοτε δεν είχαν καμία επαφή μαζί της.

Η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί με καταθέσεις άλλων μαρτύρων, κυρίως σπουδαστών στη Σχολή.

ΠΗΓΗ