Σε περιόδους Υφεσης έχει διαπιστωθεί ότι οι δαπάνες για Καινοτομία είναι ένα από τα πρώτα θύματα των κρατικών προϋπολογισμών.
Παρ΄όλα αυτά στη χώρα μας, από την αρχή σχεδόν της Οικονομικής Κρίσης, εμφανίστηκε ένα παράδοξο κύμα καινοτόμας επιχειρηματικότητας, που αξιοποιεί οτιδήποτε φρέσκο κυκλοφορεί στην αγορά (νέες ιδέες, νέες τεχνολογίες, νέους επιστήμονες), μετασχηματίζοντας την έρευνα σε επιχειρηματικό σχέδιο.
Προς τι ο πρόλογος;
Την ερχόμενη εβδομάδα πραγματοποιείται στην Πάτρα η 6η Εκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας Πάτρας, το γνωστό Patras IQ, το οποίο αποτελεί μια πλατφόρμα διασύνδεσης έρευνας και παραγωγικών φορέων.
Δεκάδες εκθέτες θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνας, που εκπονείται σε ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και καινοτόμες επιχειρήσεις, ενώ εκπρόσωποι καινοτόμων φορέων και επενδυτικών οργανισμών θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά πρωτότυπα προϊόντα & υπηρεσίες και να συνομιλήσουν με τους δημιουργούς τους.
«Εχει τόσο μεγάλη σημασία αυτό;» θα αναρωτηθεί κάποιος.
Εχει και παραέχει, καθώς σύμφωνα με τη γνωστή Ερευνα του 2016, «Αύξηση των δαπανών για Ε&Α κατά 0,2% του ΑΕΠ, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,1%». Με άλλα λόγια, η συνεισφορά σε απόλυτους αριθμούς είναι πενταπλάσια.
Ειδικά στην περιοχή μας, τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά: Οι δαπάνες Ερευνας & Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας ανέρχονται σε 1.31% του ΑΕΠ, έναντι 1.01%, που είναι ο Εθνικός μέσος όρος, ενώ και όλα τα διαθέσιμα ποιοτικά χαρακτηριστικά (Απασχόληση σε Ε&Α, Καινοτομικότητα Επιχειρήσεων κλπ) συγκλίνουν σε μια διαπίστωση: ότι η ΠΔΕ είναι για τα ελληνικά δεδομένα μια ιδιαίτερα καινοτόμα περιφέρεια.
Είναι όλα αυτά γεγονότα για πανηγυρισμούς ή εφησυχασμό;
Ασφαλώς όχι. Η πραγματική πρόκληση για την περιοχή μας δεν είναι η δημιουργία μιας σχέσης μεταξύ έρευνας και επιχειρηματικότητας. Αυτή ήδη υπάρχει, καθώς η Διαχειριστική Αρχή της ΠΔΕ υλοποιεί για δεύτερη συνεχόμενη Προγραμματική Περίοδο τέτοια έργα, με σημαντικά μάλιστα αποτελέσματα. Παράλληλα, από το 2017 έχει ιδρυθεί κι ένα συμβουλευτικό όργανο, το Περιφερειακό Επιστημονικό Συμβούλιο Ερευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ), με σκοπό να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του τοπικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος στη Δυτική Ελλάδα.
Φαίνεται λοιπόν ότι έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για τη δημιουργία ενός Περιφερειακού Κόμβου Καινοτομίας, ο οποίος θα λειτουργεί ως συντονιστής καθόλη την διάρκεια υλοποίησης των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, με συγκεκριμένο προϋπολογισμό και σκοπό να αναζητεί και να προωθεί συστηματικά δυνατότητες διασύνδεσης & δημιουργία συμπράξεων μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και επιμέρους ερευνητών με τον επιχειρηματικό κόσμο.
Βασική επιδίωξη θα πρέπει να είναι ο περιορισμός του χρόνου, που χωρίζει την έρευνα από την αγορά (σ.σ. ιδανικά ΚΑΙ από την κοινωνική χρησιμότητα), ώστε να εκτοξεύσει αναπτυξιακά την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, περιορίζοντας ταυτόχρονα το φαινόμενο του «brain drain», της μαζικής δηλαδή μετανάστευσης νέων υψηλά εξειδικευμένων επιστημόνων στο εξωτερικό.
Να, λοιπόν, ένα ενδιαφέρον ζήτημα για προβληματισμό και γόνιμη αντιπαράθεση ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών!
Εχεις όραμα; Απόδειξη…..
ΤΟΥ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ