Στις συλλογικές αποφάσεις της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, που θα ληφθούν όταν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, παραπέμπουν άπαντες στο κυβερνών στρατόπεδο, ύστερα από το «βραχυκύκλωμα» που προκάλεσε το άρθρο του Πάνου Σκουρλέτη στην «Εφ.Συν.» για τη ΔΕΗ.

Η προτροπή του υπουργού οδήγησε σε ανάλογες δηλώσεις ορισμένους συναδέλφους του υπουργούς, ενώ προκάλεσε και σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον ίδιο και τον Κωστή Χατζηδάκη, αντιπρόεδρο της Ν.Δ.

Το πεδίο των ενεργειακών (και κατ’ επέκταση η διαπραγμάτευση των δανειστών με την κυβέρνηση) είναι εξαιρετικά δύσβατο. Τα ενεργειακά μπορεί μάλιστα να μοιάζουν «ήσσονος σημασίας» ζήτημα σε μια διαπραγμάτευση που θα επιδράσει σε συντάξεις και φορολογία μετά το 2019, ωστόσο διακυβεύεται το μέλλον της ίδιας της παρουσίας του Δημοσίου στην αγορά ενέργειας.

Κυβερνητικοί παράγοντες, όταν ξεκίνησαν οι τεχνικές και πολιτικές διαπραγματεύσεις για τα ενεργειακά στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, προέβλεπαν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι στα ενεργειακά θα δοθεί η πιο σκληρή μάχη: η ίδια η φύση της αγοράς ενέργειας, οι ευρωπαϊκές κατευθύνσεις αλλά και οι στοχεύσεις ξένων κρατικών και επενδυτικών σχημάτων δημιουργούν ένα περιβάλλον πιεστικό και περιπλεγμένο.

Το άρθρο Σκουρλέτη

Στο χθεσινό του άρθρο στην «Εφ.Συν.» ο Πάνος Σκουρλέτης, που πριν κατευθυνθεί στο υπουργείο Εσωτερικών είχε διατελέσει υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έβαλε κατά των δανειστών, κατηγορώντας τους ότι θέτουν ζητήματα πέραν των προηγούμενων συμφωνιών, κατά της διοίκησης της ΔΕΗ, την οποία εμφάνισε απρόθυμη να ακολουθήσει την κυβερνητική στρατηγική, και κατά της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι παίζουν τον ρόλο «της προώθησης συγκεκριμένων συμφερόντων».

Και καλούσε ουσιαστικά την κυβέρνηση «να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ». Σε ύστερη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Πάνος Σκουρλέτης έβαλε κατά του ΔΝΤ και επισήμανε πως «εάν μειωθεί το αφορολόγητο ή οι συντάξεις, μπορείς να πεις ότι θα τα επαναφέρεις έπειτα από κάποια χρόνια, ενώ τα δίκτυα τα χάνεις για μισό αιώνα».

Υποστηρικτικοί στις θέσεις Σκουρλέτη εμφανίστηκαν οι Γιάννης Τσιρώνης και Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο μεν πρώτος, που θήτευσε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μαζί με τον Πάνο Σκουρλέτη ως αναπληρωτής υπουργός, είπε (ΑΝΤ1) ότι «καλά κάνει ο κ. Σκουρλέτης και αντιδρά αυτή τη στιγμή», εκφράζοντας όμως την πεποίθηση ότι «η σεναριολογία έχει κάνει μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία από ό,τι θα κάνουν τελικά τα μέτρα».

Ο δε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε (Real FM) πως «ο κ. Σκουρλέτης λέει το αυτονόητο, ότι το ΔΝΤ και σε αυτήν την περίπτωση ανοίγει θέματα που έχουν κλείσει στην προηγούμενη φάση της αξιολόγησης και θέματα τα οποία δεν είναι στη συμφωνία». Ο Γιώργος Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι «και σε αυτό το θέμα η διαπραγμάτευση θα καταλήξει σε έναν έντιμο συμβιβασμό».

Ο Κωστής Χατζηδάκης όμως βρήκε την ευκαιρία για να επιτεθεί στην κυβέρνηση και τον Πάνο Σκουρλέτη και να υπερασπιστεί τη στάση της διοίκησης της ΔΕΗ.

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. καταλόγισε στην κυβέρνηση πως παλαιότερα συμφώνησε με τους δανειστές σε «ένα μοντέλο Φρανκεστάιν» και πως «εμφανίζεται να παλεύει “ηρωικά” υπέρ της ακινησίας που οδηγεί με βεβαιότητα σε κατάρρευση της ΔΕΗ». «Τα μόνα συμφέροντα που υπηρετεί η μέχρι τώρα πολιτική της κυβέρνησης είναι εκ των πραγμάτων εκείνα των ανταγωνιστών της ΔΕΗ» συμπλήρωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Απάντηση στην Ν.Δ.

Η απάντηση ήρθε από τον ίδιο τον Πάνο Σκουρλέτη, που σε απάντησή του είπε πως «ο κ. Χατζηδάκης είναι πλήρως αποκαλυπτικός για τον ρόλο του κόμματός του», καθώς «φτάνει στο σημείο να ζητά την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ζήτημα που δεν το θέτουν ούτε καν οι ίδιοι οι δανειστές».

Τον κατηγόρησε δε για ψεύδη ή άγνοια αναφορικά με τις δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος και κατέληξε στο συμπέρασμα πως «η Ν.Δ. είναι το όχημα για το σκότωμα της περιουσίας της ΔΕΗ προς όφελος επιχειρηματικών συμφερόντων εγχώριων και ευρωπαϊκών».

Στελέχη του Μαξίμου παρακολούθησαν την τοποθέτηση του Πάνου Σκουρλέτη, που ακολουθεί μια σειρά ανάλογων τοποθετήσεών του. Απέφυγαν να πάρουν θέση, ενώ στελέχη με γνώση των διαπραγματεύσεων αρκούνταν να δηλώνουν ότι οι σχετικές αποφάσεις για τη συμφωνία με τους δανειστές θα ληφθούν συλλογικά σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr