Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η δημόσια δαπάνη για την Υγεία μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, ενώ η ιδιωτική δαπάνη δεν ακολουθεί τον ίδιο ρυθμό μείωσης.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, από το Σύστημα Λογαριασμών Υγείας, από το 2009 μέχρι σήμερα, η δημόσια χρηματοδότηση για την Υγεία έχει μειωθεί κατά 42,8% (από 15,4 δισεκατομμύρια ευρώ στα 8,8 δις). Αντίθετα, η ιδιωτική δαπάνη μειώθηκε το ίδιο διάστημα μόνο 20% (από 7 δις στα 5,6 δις).
Τη δε τελευταία 5ετία, και παρά τη συρρίκνωση των εισοδήμάτων των νοικοκυριών, οι ιδιωτικές πληρωμές παραμένουν σταθερά στο 35% περίπου του συνόλου των δαπανών Υγείας. Με άλλα λόγια, τα τελευταία χρόνια, 5 δισεκατομμύρια ευρώ βγαίνουν απευθείας από την τσέπη των Ελλήνων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, «μειώνεται η συμβολή του δημόσιου τομέα στη συνολική χρηματοδότηση ενώ αυξάνεται η συμβολή του ιδιωτικού τομέα». Η γενική κυβέρνηση συνεισφέρει 3,9 δις στις δαπάνες Υγείας και οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης 4,8 δις.
Για άλλη μια φορά, λοιπόν, αποδεικνύνεται (και στατιστικά) ότι οι Έλληνες πληρώνουν ακριβά την υγεία τους, ενώ όσοι δεν έχουν να πληρώσουν μένουν υγειονομικά ακάλυπτοι.
Είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ, ένας στους 10 Έλληνες δηλωσε ότι οι ανάγκες του δεν ικανοποιούνται από το υπάρχον σύστημα Υγείας, κυρίως για οικονομικούς λόγους. Το ποσοστό, μάλιστα, εκτοξεύθηκε στο 18% ανάμεσα στα οικονομικά ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.
Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν περικοπές στην Υγεία...