Χρειαζόταν, δυστυχώς, μια τόσο αρνητική εξέλιξη, όσο η απόφαση των Βρετανών για το Brexit, για να αποδείξει η Ευρώπη ότι έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει άμεσα και αποφασιστικά απέναντι σε έναν θεμελιώδη κίνδυνο για το μέλλον της. Κι αυτό γιατί το Brexit είναι ιστορικά η πρώτη απείλη αποχώρησης μέλους από την Ενωμένη Ευρώπη.
Η κάθε είδους φοβική αντιμετώπιση της απειλής αυτής θα μπορούσε να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου με ανάλογες κινήσεις χωρών-μιμητών, που θα σήμαινε και τον ουσιαστικό ενταφιασμό του οράματος της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η πολιτική ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου και οι συνεχείς παρατάσεις που ζητούνται, με στόχο την αποφυγή της, χωρίς συμφωνία αποχώρησης αποδεικνύουν ότι η λύση στα υπαρκτά προβλήματα δεν είναι η διάλυση του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος, αλλά η ανακαίνισή του με νέες ιδέες και νέες πολιτικές.
Αυτό είναι και το διακύβευμα της επικείμενης ευρωεκλογικής μάχης του Μαίου. Θα φυσήξει ένας νέος άνεμος στις Βρυξέλλες, θα συγκροτηθεί μια νέα, δυναμική πλειοψηφική συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων, που θα επιδιώξει να αλλάξει τις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές που απογοητεύουν τους πολίτες και περιθωριοποιούν μεγάλα τμήματα της Ευρωπαϊκής κοινωνίας;
Μπορεί η νέα ηγεσία που θα εκλεγεί μαζί με τα νέα Ευρωπαϊκά όργανα να βάλουν φρένο στο ορμητικό τσουνάμι του ευρωσκεπτικισμού που εξαπλώνεται με ταχύτητα;
Μπορεί να αποτρέψει την άνοδο εθνικιστικών, ρατσιστικών και λαϊκιστικών κινημάτων, που βλέπουν τις δυνάμεις τους να καταγράφουν ανοδική πορεία, κατακτώντας ακόμα και την κυβερνητική εξουσία;
Το Ευρωπαϊκό σπίτι που ονειρεύτηκαν οι αληθινοί προοδευτικοί ηγέτες πριν χρόνια, οδήγησε, ευτυχώς, στην Ευρώπη της ασφάλειας και της ευημερίας, βασισμένο στις αξίες της ισότητας και της ελευθερίας. Οι συνθήκες των τελευταίων χρόνων όμως, έχουν οδηγήσει πολλές χώρες, και κατ’ επέκταση πολλούς πολίτες, να μιλούν για την Ευρώπη, όπου ευημερούν μόνο οι δυνατοί, ενώ οι αδύναμοι μένουν στο περιθώριο.
Η Ευρώπη της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας των πολιτών της παραμένει ο απόλυτος στόχος. Είναι η μόνη ασφαλής προοπτική για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Η ισχυρή αυτή πολιτική ταυτότητα μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων στις εκλογές που έρχονται.
Από αυτήν ακριβώς τη σκοπιά, αντιμετωπίζει τη μάχη των ευρωεκλογών το «Κίνημα Αλλαγής», όπως και όλα τα κόμματα της ομάδας σοσιαλιστών και δημοκρατών. Η αποφασιστική του ενίσχυση θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα κατά της πόλωσης και του διχαστικού δικομματικού κλίματος στη χώρα μας αλλά, ταυτόχρονα, και ένα μήνυμα κατά της πολιτικής που ακολουθεί σταθερά η ηγεσία του πλειοψηφούντος Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για μεγάλο χρονικό διάστημα.
* Ο Γιάννης Μεϊμάρογλου είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής.