Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ αρχή, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, προωθούν σχέδιο ανάπλασης του συγκροτήματος Λαδόπουλου. Όπως ξέρουμε (τα ξέρουμε όλα;) προβλέπεται διάθεση του χώρου για διοικητήριο Δυτικής Ελλάδας και κοινωφελείς χρήσεις. Μας λείπει, πάντως, μια απάντηση αναπτυξιακού ενδιαφέροντος: Η διαχείριση των δημόσιων χώρων είναι χρήσιμο να έχει (και) έναν παραγωγικό χαρακτήρα, προκειμένου να ευεργετεί την τοπική οικονομία και να ανοίγει δουλειές. Δεν μιλάμε απαραίτητα για κάποια επενδυτική ναυαρχίδα βαρέων βαρών, άλλωστε δεν βλέπουμε ενδιαφέρον για κάτι τέτοιο, αλλά για μια δημιουργική χρήση. Θα ακούσουμε κάτι γι’ αυτό; Η δημοτική αρχή μιλάει για μια «πόλη» εντός του συγκροτήματος. Οι πόλεις θέλουν και πόρους, θέλουν εισροές, δεν μπορούν να ζουν από δημόσιους προϋπολογισμούς, που σήμερα είναι προβληματικοί.

ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ εξέλιξη ήταν η προώθηση της μελέτης για μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων. Η δημοτική αρχή δηλώνει πως έχει κάνει αυτά που έπρεπε, και περιμένει τη χρηματοδότηση για την οποία έχει δεσμευθεί η Πολιτεία. Υποθέτουμε ότι δεν θα έχουμε κάτι απρόοπτο ως προς το σκέλος αυτό, άλλωστε είναι η ίδια η Πολιτεία που επείγεται να τελειώνει με τα απορρίμματα, γιατί η ΕΕ πιέζει. Για τον Δήμο όμως δεν τελειώνουν όλα με τις μελέτες. Αρχίζει ο νέος κύκλος, της προσαρμογής των πολιτών στις απαιτήσεις της ανακύκλωσης. Το σύστημα που έχει επιλέξει η δημοτική αρχή θα τιναχθεί στον αέρα χωρίς την αποτελεσματική συμμετοχή των πολιτών.

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ να είμαστε αισιόδοξοι αλλά τα δεδομένα δεν το ευνοούν. Στην πόλη μας, κάτι που επικαιροποιεί η «Π» με το ερώτημα που απευθύνει στους υποψηφίους δημάρχους στο σημερινό της φύλλο, υπάρχει μια παράδοση στη θωπεία των πολιτών και μια άτυπη νομιμοποίηση των αντικανονικώναντικοινωνικών συμπεριφορών. Η ανακυκλωτική κουλτούρα θα αντιμετωπίσει μεγάλες αντιστάσεις, κακές έξεις και απάθεια, μέχρι να κερδίσει έδαφος.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ επίσης ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν και υποστηρικτικές δομές του νέου συστήματος, σταθμοί μεταφόρτωσης κ.λπ. Τα ξέρει αυτά η κοινωνία;