Οι επιχειρήσεις έχουν απορροφήσει την αύξηση που έφερε ο νέος νόμος
Μπορεί το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού να έκανε τον ανάλογο ντόρο στις αρχές του 2019 με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υποχρεωτική εφαρμογή του σε όλες τις επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρές, όμως επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει και πολλά πράγματα στην αγορά της εργασίας.
Για την ακρίβεια δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα, ούτε ασφαλώς έχει επηρεάσει προς το καλύτερο την ζωή των εργαζομένων. Σύμφωνα με τα όσα έχει παρατηρήσει μέχρι ώρας ο πρόεδρος των λογιστών της Πάτρας, Ιωάννης Βάρδας, δεν έχει υπάρξει από τις επιχειρήσεις της περιοχής μία προσπάθεια μείωσης του προσωπικού με απολύσεις ή αλλαγής της μορφής της σύμβασης με τους εργαζόμενους τους, προκειμένου να προσαρμοστούν στο νέο καθεστώς.
Και αυτό γιατί παρά τον θόρυβο που έγινε η αύξηση είναι αρκετά μικρή. “Μιλάμε για μία αύξηση που επί της ουσίας δεν ξεπερνά τα 50 ευρώ τον μήνα για τον εργαζόμενο, ένα ποσό που όλες σχεδόν οι υγιείς επιχειρήσεις μπορούν να δώσουν στους υπαλλήλους τους” τονίζει ο κ. Βάρδας. Ο κατώτατος μισθός με την απόβαση της κυβέρνησης καθιερώθηκε στα 650 ευρώ μικτά.
Καθαρά τα χρήματα που παίρνει ένας εργαζόμενος με το νέο νόμο που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τις αρχές Φεβρουαρίου, αφαιρώντας τις ασφαλιστικές εισφορές, είναι στα 547 ευρώ. Πριν από την απόφαση αυτή ο εργαζόμενος έπαιρνε καθαρά με βάση τον κατώτατο μισθό ένα ποσό της τάξεως των 492 ευρώ, ενώ τα μεικτά (μαζί με τα ένσημα) ήταν στα 587 ευρώ.
Ωστόσο, οι περισσότερες επιχειρήσεις για να καλύψουν τη διαφορά μετέτρεψαν του εργαζόμενους που έπαιρναν τον κατώτατο μισθό σε part time εργαζόμενους και έτσι γλίτωσαν τα επιπλέον χρήματα που ήταν να δώσουν στο νέο καθεστώς, σε σύγκριση με το παλιότερο.
Πάντως, το σίγουρο είναι ότι οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να εφαρμόσουν το νέο καθεστώς και τον νόμο. Όπως τονίζει ο πρόεδρος των λογιστών της Πάτρας ήδη έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με κλιμάκια να χτενίζουν την αγορά, εξετάζοντας μόνο το θέμα του κατώτατου μισθού των εργαζομένων.
Οι έλεγχοι που γίνονται κυρίως από την Επιθεώρηση Εργασίας είναι αρκετά αυστηροί και τα πρόστιμα για τους παραβάτες, σύμφωνα με τον νόμο, ιδιαίτερα τσουχτερά, αφού φτάνουν το ποσό των 6.000 ευρώ για κάθε περίπτωση.