Η ανεργία αποτελεί το κυρίαρχο πρόβλημα της χώρας. Η εύρεση μιας σταθερής και με ικανοποιητικές απολαβές θέση εργασίας είναι η πρωταρχική ανάγκη των περισσότερων συμπολιτών μας. Η οικονομική καταστροφή που συντελέστηκε στις αρχές της δεκαετίας, είχε σαν αποτέλεσμα την εξαφάνιση του 25% ΑΕΠ της χώρας και οδήγησε σε μια σύγχρονη κοινωνική καταστροφή. Η ανεργία εκτοξεύθηκε στο 28% το 2013, ενώ στα μέσα του 2010 βρισκόταν στο 12%.Το μίγμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, κυρίως τα τρία τελευταία χρόνια, οδήγησε στην ομαλοποίηση της οικονομική ζωής και βοήθησε στη σταθερή αποκλιμάκωση της ανεργίας στο 18,5% με περαιτέρω τάσεις μείωσής της.
Ο ΟΑΕΔ, αποτελώντας τον κύριο βραχίονα του κράτους για την καταπολέμηση της ανεργίας, πρωτοστάτησε στη μάχη, εφαρμόζοντας στοχευμένες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Η μάχη αυτή δεν δόθηκε χωρίς να χρειαστεί να αντιμετωπιστούν παθογένειες και προβλήματα του παρελθόντος. Κάποια επιλύθηκαν, κάποια όχι.
Παρουσιάστηκαν προγράμματα απασχόλησης κάθε είδους, για να αντιμετωπιστεί η ανεργία σε διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες. Ενδεικτικά για την περιφερειακή ενότητα Αχαΐας, οι υπηρεσίες της επιδοτούν περίπου 3000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και στηρίζουν με τις παθητικές πολιτικές απασχόλησης περισσότερο από 3000 άτομα. Από τα πρόχειρα αυτά στοιχεία αναδεικνύεται και η βαρύτητα του ρόλου του οργανισμού στην οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής.
Η χρήση νέων τεχνολογιών από τον οργανισμό βοήθησε στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και στη μείωση της άσκοπης προσέλευσης τους στις υπηρεσίες. Αναμένονται και άλλα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Οι πολιτικές αυτές, όμως, δεν θα απέδιδαν, χωρίς τη συμμετοχή των εργαζόμενων του οργανισμού. Ενα ανθρώπινο δυναμικό υψηλής ειδίκευσης και με διάθεση για προσφορά στους συμπολίτες, που συμβάλλει τα μέγιστα στην εφαρμογή τους. Ο ΟΑΕΔ έχει όλα τα εχέγγυα, για να συνεχίσει στην πρώτη γραμμή της μάχης για την καταπολέμηση της ανεργίας.
* Ο Κωνσταντίνος Τηλιγάδας είναι υπάλληλος ΟΑΕΔ, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τη «Δυτική Ελλάδα-Δικαίωμα στην Πρόοδο»