Ζούμε σε μια άχαρη εποχή. Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την κρίση αξιών, την κρίση θεσμών αλλά και την απουσία ιδανικών, οδήγησε στην περαιτέρω απαξίωση της πολιτικής. Ακόμα και στην περίπτωση της τοπικής αυτοδιοίκησης που ασχολείται με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, τα οποία επηρεάζουν την καθημερινότητα όλων των πολιτών, οι νέοι και οι νέες αποστασιοποιούνται, απομακρύνονται από τα κοινά, ενώ υπάρχει και ένα μεγάλο ανέκφραστο κομμάτι, το οποίο αναζητά έμπνευση και διέξοδο με κάτι φρέσκο και αγνό, με όραμα και ελπίδα.
Το ζήτημα της α-πολιτικοποίησης των νέων απασχολεί κατά καιρούς τον δημόσιο διάλογο και αναζωπυρώνεται κάθε φορά που πλησιάζει μια εκλογική διαδικασία. Και αυτό γιατί όλοι όσοι ασχολούνται με τα κοινά, γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά αποχής από τις εκλογές και ειδικότερα των νέων ανθρώπων αυξάνονται κάθε φορά.
Οι νέοι δεν ψηφίζουν, αφού «τίποτα δεν θα αλλάξει», ενώ πιστεύουν ότι η αποχή στέλνει μήνυμα. Και όχι μόνο αποχή από τη διαδικασία του «εκλέγειν», αλλά και του «εκλέγεσθαι». Η νεολαία, παρότι είναι αυτή που έχει τη δύναμη και τα πραγματικά προσόντα να επέμβει δυναμικά στην εξέλιξη της κοινωνίας, φαίνεται να έχει αποστασιοποιηθεί από όλα αυτά.
Οπως κι αν έχουν τα πράγματα, σήμερα «ζητείται ελπίς», όπως θα έλεγε και ο Αντώνης Σαμαράκης. Κι αν πραγματικά θέλουμε να δούμε μία αλλαγή ειδικά στην τοπική αυτοδιοίκηση, που αφορά τον τόπο μας, την πόλη που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε καθημερινά, αλλά και στην εξάλειψη παλαιών και ξεπερασμένων πρακτικών, πρέπει να ξέρουμε πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί χωρίς την ενεργή και μαζική συμμετοχή των νέων, που είναι το πιο ανήσυχο και συναισθηματικό κομμάτι της κοινωνίας κι ας τους χαρακτηρίζουν πολλοί -αδίκως- αδιάφορους.
Υπάρχει τεράστια ανάγκη να προστεθούν νεανικές αντιλήψεις, γεμάτες ελπίδα και όραμα για κάτι καλύτερο. Και αν χωρίς ελπίδα τα οράματα πεθαίνουν, είναι βέβαιο ότι χωρίς αγώνες κινδυνεύει η ελπίδα.
Οι νέοι οφείλουν να αντιστέκονται και να προτείνουν. Χρειάζεται θέληση, γνώση, υπευθυνότητα, κόπος και προσπάθεια για δημιουργία. Οι νέοι μπορούν να φέρουν φρέσκιες και πρωτότυπες ιδέες, ώστε να βοηθήσουν και την τοπική αυτοδιοίκηση να βγει από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει. Οφείλουν να προτείνουν τους τρόπους και να υλοποιούν τις προτάσεις με τις οποίες το μέλλον του τόπου μας -αρχής γενομένης από την πόλη που ζούμε- μπορεί να γίνει καλύτερο.
Θέλουμε και μπορούμε να πετύχουμε μια τοπική αυτοδιοίκηση στα χέρια των νέων και των νεανικών αντιλήψεων.
Μια τοπική αυτοδιοίκηση των πολιτών, της κοινωνίας, των δικαιωμάτων, της ανάπτυξης, της ασφάλειας, της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής, της ανάδειξης των ταλέντων, των ψηφιακών εφαρμογών, του πολιτισμού. Μια τοπική αυτοδιοίκηση με καινούργιους και καινοτόμους τρόπους ανάπτυξης, με όραμα και ελπίδα.
Δεν έχουμε άλλον δρόμο μπροστά μας, εκτός από τον δρόμο τον καλό, τον δύσκολο, τον ανηφορικό… Και πάντα στο νου μας να ‘χουμε την Ιθάκη, που όπως είπε ο μεγάλος Αλεξανδρινός ποιητής: «Το φθάσιμο, εκεί ειν’ ο προορισμός σου. Αλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου»…

 

* Η Μαρία Μπέλμπα είναι δημοσιογράφος, υποψήφια δημοτική σύμβούλος με τον συνδυασμό «σπιράλ» με επικεφαλής τον Πέτρο Ψωμά.