Η 6η Εκθεση Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας – Patras lnnovation Quest (PATRAS IQ) μας δείχνει τον δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε στο μέλλον. Δεν είναι μόνο η θεματική της (καινοτομία) που μας ωθεί να στηρίξουμε ολόθερμα τόσο τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία όσο και άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες του είδους που έχουν αναληφθεί στην Αχαΐα από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τα Ερευνητικά Κέντρα. Είναι και το μήνυμα της συνεργασίας που μας έστειλαν για άλλη μια χρονιά οι διοργανωτές του PATRAS IQ. Ενα μήνυμα αισιόδοξο, σε μία εποχή που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την πρόχειρη και επιπόλαια πολιτική της στραγγαλίζει την επιχειρηματικότητα και οξύνει περαιτέρω το brain drain.
Η Εκθεση επιβεβαίωσε πλήρως την διάχυτη αίσθηση που έχουμε σχετικά με το ικανότατο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουν τα Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Οφείλουμε να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους αυτούς και τους φορείς που διοργανώνουν το θεσμό. Προπαντός είναι χρέος μας να τους συνδράμουμε προκειμένου να περάσουν στο επόμενο βήμα που είναι η διεθνοποίηση του PATRAS IQ.
Η Πάτρα και η Αχαΐα μπορούν να αποτελέσουν πόλο Καινοτομίας, καθώς στα διοικητικά τους όρια είναι χωροθετημένες σημαντικές υποδομές στην έρευνα και την τεχνολογία. Παρόλα αυτά, δεν έχουν αξιοποιηθεί στο βαθμό που θα θέλαμε όλοι μας εξαιτίας ελλειμμάτων στη διασύνδεση της έρευνας με τις επιχειρήσεις και τις παραγωγικές δραστηριότητες. Το χαμένο έδαφος πρέπει να το καλύψουμε. Με διάθεση συνεργασίας και πολιτική βούληση.

 

*Η Ελενα Κονιδάρη είναι μέλος του τομέα Υγείας της ΝΔ.