Χθες, ο εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης άσκησε εις βάρος τους ποινική δίωξη για απιστία σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος σε βαθμό κακουργήματος, καθώς εντοπίστηκαν τουλάχιστον τέσσερις εταιρείες που πήραν δάνεια ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς να υπάρχουν εμπράγματες εγγυήσεις.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ύστερα από έρευνες έξι μηνών της Οικονομικής Αστυνομίας και διαβιβάστηκε πριν από λίγες εβδομάδες στον εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης.
Μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης η υπόθεση αναπέμπεται στην ειδική ανακρίτρια Βασιλική Ζώτου που θα καλέσει έναν έναν τους κατηγορουμένους να απολογηθούν.
Υπόλογοι βρίσκονται πλέον ο διευθυντής υποκαταστήματος της Τράπεζας Αττικής στη Θεσσαλονίκη, ο υποδιευθυντής, ένας ανώτερος τραπεζικός υπάλληλος που εισηγήθηκε τις δανειοδοτήσεις και επτά άτομα της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων που φέρεται ότι ενέκριναν τα δάνεια αν και δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις.
Μεταξύ των επιχειρήσεων που πήραν τα δάνεια είναι μία εταιρεία ιατρικών μηχανημάτων και νοσοκομειακού εξοπλισμού και μία κατασκευαστική της Θεσσαλονίκης που, αν και εμφανίζονταν ως «προβληματικές» την περίοδο 2010-2011, στην αρχή δηλαδή της οικονομικής κρίσης, τα ανώτερα τραπεζικά στελέχη της Attica Bank αποφάσισαν να τους χορηγήσουν επενδυτικά δάνεια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ τα οποία δεν εξυπηρετούνταν, αλλά ούτε υπήρχαν εμπράγματες εγγυήσεις για να εξασφαλιστεί το τραπεζικό ίδρυμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η Οικονομική Αστυνομία, δεν είχαν καμία εξασφάλιση σε ανάλογης αξίας ακίνητα ή προσωπικές εγγυήσεις.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση μίας εκ των εταιρειών που έβαλε ως εγγύηση το ίδιο το ακίνητο που θα ανακαίνιζε αλλά δεν ανακαινίστηκε ποτέ! Δύο από τις επιχειρήσεις αυτές, μάλιστα, λίγο καιρό μετά την παχυλή δανειοδότησή τους ανέστειλαν τη λειτουργία τους…
Πιθανότατα οι περιπτώσεις αυτές, όπως ίσως έχει συμβεί και με πολλές άλλες, θα έμεναν για καιρό ακόμη στα σκοτάδια της τραπεζικής γραφειοκρατίας, δεν αποκλείεται μάλιστα να κουκουλώνονταν και να μην αποκαλύπτονταν ποτέ, αν η Τράπεζα Αττικής δεν απέλυε κάποιους εργαζομένους το 2016. Αυτοί ήταν που προκάλεσαν την εισαγγελική παραγγελία για να ερευνηθεί και να αποκαλυφθεί η υπόθεση.
Περίπου 30 άτομα από την τράπεζα κλήθηκαν σε προανακριτικό επίπεδο από την Αστυνομία και έδωσαν καταθέσεις, «καίγοντας» τους δέκα πρώην συναδέλφους τους που φαίνεται ότι είχαν στήσει «φάμπρικα» παράνομων δανειοδοτήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τέσσερις περιπτώσεις για τις οποίες τελικά ασκήθηκε η δίωξη δεν ήταν οι μόνες, καθώς υπήρξαν αρκετές ακόμη που μπήκαν στο μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών, ακόμη και για στεγαστικά δάνεια, όμως για τις υπόλοιπες δεν υπήρξαν επαρκή στοιχεία για να στηριχτούν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα.
ΠΗΓΗ: efsyn.gr