Σ’ ένα πρωθυπουργοκεντρικό πολιτικό σύστημα, όπως αυτό της χώρας μας, ο πρωθυπουργός επιλέγει τους υπουργούς και την ακολουθούμενη πολιτική. Συνεπώς, αυτός είναι που φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη των πεπραγμένων. Ας παρακολουθήσουμε, λοιπόν, τις επιλογές του σημερινού πρωθυπουργού, αφού το διάστημα της τετραετίας και πλέον που κυβέρνησε είναι επαρκές για να μπορέσει κανείς να εξάγει συμπεράσματα.
Πρώτα θα πρέπει να δούμε πώς σχηματίστηκε η πρώτη και δεύτερη κυβέρνηση της αριστεράς. Ηταν επιλογή των κατ’ όνομα αριστερών να συνεργαστούν με τους ΑΝΕΛ, ένα δεξιό κόμμα το οποίο δεν είχε καμία ιδεολογική συνάφεια με την αριστερά. Αποτέλεσμα αυτής της παρά φύσιν συνεργασίας ήταν το ξεπούλημα της Μακεδονίας και ένα οδυνηρό διαζύγιο, που έθεσε στα αζήτητα το μικρό κόμμα, μετά από μια πληθώρα κατηγοριών και αρνητικών υπονοούμενων εναντίον των πρώην εταίρων του. Μετά τους θεαματικούς εναγκαλισμούς Τσίπρα και Καμμένου, αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν και οι θερμοί εναγκαλισμοί με τον Ζάεφ. Από θέατρο καλά πάμε!
Μετά τη θλιβερή επιλογή των ΑΝΕΛ, ακολούθησαν και άλλα πολιτικά λάθη καταδεικνύοντας την ασχετοσύνη -επιεικής χαρακτηρισμός- των κυβερνώντων. Ακολούθησε η επιλογή Βαρουφάκη, του Γιάνη με ένα νι, ως τσάρου της οικονομίας, με αποτέλεσμα ένα τρίτο μνημόνιο, ένα αχρείαστο δημοψήφισμα, όπου το ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ, με επιβάρυνση πολλών δισεκατομμυρίων, με περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων από τις τράπεζες, και τη χώρα να κινδυνεύει να βρεθεί εκτός ευρωζώνης. Αυτό ήταν το πρώτο δείγμα οικονομικής πολιτικής των αριστερών.
Σε δεύτερη φάση, με αριστερή υπογραφή πάλι, υποθηκεύτηκαν τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας για 99 χρόνια. Η οικονομική πολιτική των αριστερών συμπληρώθηκε και με αύξηση της φορολογίας, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μείωση του αφορολόγητου, πρόσθετες μειώσεις των συντάξεων, περικοπή του ΕΚΑΣ και των συντάξεων χηρείας και αναπηρίας, κ.λπ. Και όλα αυτά τα ονόμασαν μέτρα υπέρ των οικονομικά αδυνάτων, τους οποίους θεωρούν ότι εκπροσωπούν. Αυτό είναι που ονομάζεται αντιστροφή των όρων, δηλαδή, να βαφτίζεις το κρέας ψάρι. Στην απλή γλώσσα αυτό ονομάζεται εξαπάτηση. Σε τρίτη φάση θα περιμένουμε να γνωρίσουμε την ολιγαρκή αφθονία, που μας υπόσχονται προεκλογικά.
Αναρωτιέμαι πολλές φορές σε ποιον τομέα (εκτός από την προπαγάνδα) τα κατάφεραν. Τι να πούμε για την εξωτερική πολιτική; Αυτό που θεωρούν ως σπουδαίο επίτευγμα είναι η συμφωνία των Πρεσπών, την οποία όμως δεν αποδέχεται η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου. Ηδη τα πρώτα δείγματα της συμπεριφοράς των γειτόνων μας, μιλούν. Είναι πολύ αποκαλυπτικές οι τελευταίες δηλώσεις του Ζάεφ, ο οποίος με υπερηφάνεια δηλώνει ότι κατόρθωσε να πάρει μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα. Πλήρης διαστρέβλωση της ιστορίας εις βάρος της χώρας μας. Προχώρησαν σε μια κατάπτυστη συμφωνία ακολουθώντας μυστική διπλωματία, με τα κόμματα και τον λαό στο σκοτάδι. Τι περιφρόνηση προς τον κόσμο που τους έφερε στην εξουσία!
Και το πλέον απαράδεχτο είναι που χαρακτήρισαν τους ειρηνικά διαμαρτυρόμενους πολίτες ως ακροδεξιούς και φασίστες. Μήπως όμως έχουν αυτιά για να ακούσουν; Ζούμε στη μέθη ενός αριστερού αυριανισμού. Να θυμούνται όμως πως το τέρας των Πρεσπών που δημιούργησαν θα τους ακολουθεί σε όλη τους την πολιτική καριέρα.
Και τι ειρωνεία. Καυχώνται για τα εύσημα που έλαβαν από τους Αμερικάνους, αυτούς που άλλοτε ονόμαζαν «δολοφόνους των λαών», από την go back madam Merkel, και από έναν υπερσυντηρητικό Βαυαρό πρωθυπουργό. Κι αυτό σήμερα ονομάζεται αριστερά!
Μανώλης Γλέζος, το σύμβολο της εθνικής αντίστασης, δηλώνει: «Η Ελλάδα δεν είναι ο Τσίπρας, τα Σκόπια δεν έχουν ιστορική συνέχεια με τη Μακεδονία». Τώρα στα αζήτητα.
Σοφία Σακοράφα: «Θυμώνω που στήριξα Τσίπρα – Ψεύτης και επικίνδυνος». Στα αζήτητα.
Κωνσταντίνα Κούνεβα: Την άκουσε ποτέ κανείς;
Κωνσταντίνος Χρυσόγονος: «Ο original Ανδρέας Παπανδρέου επισκεπτόταν τη Θεσσαλονίκη στο φως της ημέρας και με μαζική υποδοχή από οπαδούς του. Ο σημερινός επίδοξος μιμητής του έρχεται νύχτα με μαζική υποδοχή από… αστυνομικούς. Η απόπειρα επανάληψης της ιστορίας καταλήγει σε φάρσα». Στα αζήτητα κι αυτός.
Τελικώς, ως φαίνεται, οι επιλογές του σημερινού πρωθυπουργού μάλλον δεν τον δικαιώνουν. Και επειδή με δυο κυβερνήσεις μόνον ζημιά προκάλεσε στη χώρα, ας ευχηθούμε το κακό να μην τριτώσει.

 

* Ο Γιάννης Χαριτάντης είναι ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών.