Η θλίψη για την πυρκαγιά στη Στροφυλιά κράτησε τρεις ημέρες. Δηλαδή, όσο διαρκούν τα θαύματα. Οι πληγές, όμως, παραμένουν ανοικτές. Η Αχαΐα καυχιέται για το προνόμιο να διαθέτει ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό που σχηματίζεται από τους εναλλασσόμενους βιότοπους, δημιουργώντας ένα μοναδικό οικοσύστημα.
Μέχρι πρότινος καυχιόμασταν ότι είχαμε καταφέρει να κρατήσουμε μακριά τον πύρινο εφιάλτη. Μέχρι που τον ζήσαμε…
Η επόμενη μέρα θα πρέπει να σχεδιαστεί με ορθολογικό και άκρως επιστημονικό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τις φυσικές, κοινωνικές και άλλες ιδιαιτερότητες της προστατευόμενης περιοχής. Οφείλουμε να συνεκτιμήσουμε ότι η σπουδαιότητα της περιοχής δεν εξαντλείται σε έναν παράγοντα, αλλά σε ένα ευρύ σύνολο στοιχείων και χαρακτηριστικών που αθροίζονται και τεκμηριώνουν την ιδιαίτερη αξία της. Στη λογική αυτή δεν θα πρέπει να αισθανόμαστε ικανοποιημένοι από μια πρόχειρη και επιδερμική προσέγγιση που θα διαρκεί όσο μυρίζει ακόμα η στάχτη στην καμένη έκταση της Στροφυλιάς. Χρειάζεται να εντοπίσουμε τα στοιχεία που δίνουν αξία στην προστατευόμενη περιοχή και να τα συνυπολογίσουμε όταν θα κληθούμε να λάβουμε διαχειριστικά μέτρα στο μέλλον.
Αν, για παράδειγμα, αποφασιστεί ως μέτρο διαχείρισης η αναδάσωση πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή. Μια εσφαλμένη απόφαση ή επιλογή σήμερα ενδεχομένως να εμφανιστεί μετά από αρκετά χρόνια, αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο χρόνος στη δασοκομία είναι αρκετά μεγάλος. Η εμπειρία μάς έχει διδάξει ότι η επιτυχία μιας αναδάσωσης και η διατήρηση της φυσιογνωμίας ενός οικοσυστήματος βασίζεται στη χρήση ειδών που υπάρχουν ήδη σε αυτό.
Μια άλλη σημαντική παράμετρος της διαχείρισης της Στροφυλιάς μετά από την καταστροφή που υπέστη ένα σημαντικό τμήμα του δάσους είναι η ανάπτυξη του οικοτουρισμού, ενός είδους τουρισμού που αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, χωρίς όμως αυτό να συμβαίνει σε βάρος της φέρουσας ικανότητας της περιοχής. Η σπανιότητα και η εκπληκτική ποικιλία των οικοσυστημάτων, καθώς και η ικανοποιητική προσβασιμότητα που παρέχεται στους επισκέπτες, μπορούν να την αναβαθμίσουν περαιτέρω σε ένα φυσικό πεδίο εναλλακτικών και άλλων δραστηριοτήτων (κολύμβηση, παρατήρηση πτηνών, περιπάτους, ποδηλασία, ιππασία κ.ά.).
Δεν μας επιτρέπεται να αφήσουμε απροστάτευτο αυτό το διαμάντι της φύσης. Μας κληρονομήθηκε από τις προηγούμενες γενιές και είναι χρέος μας να το παραδώσουμε ακέραιο στα παιδιά μας. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε αποτύχει ως πολίτες.
*Ο Παναγιώτης Τσώνης είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Ν. Αχαΐας με τον συνδυασμό «Ολα από την Αρχή» με επιεκφαλής τον Νεκτάριο Φαρμάκη.