Ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης, ενημερώνει καρκινοπαθείς από τη Φλώρινα και τους γύρω νομούς ότι θα πρέπει να διανύουν 500 χιλιόμετρα απόσταση (μπρος-πίσω) για να προμηθευτούν τα ογκολογικά τους φάρμακα.
Η καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ φέρνει στην επιφάνεια τις ελλείψεις ικανού αριθμού φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ στην περιφέρεια, από τα οποία οι ασθενείς με σοβαρές παθήσεις είναι υποχρεωμένοι να προμηθεύονται τα ακριβά ογκολογικά φάρμακα και άλλα φάρμακα υψηλού κόστους.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εργαζομένων, ανακοίνωση στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης, παραπέμπει καρκινοπαθείς από τη Φλώρινα και από άλλες περιοχές της Μακεδονίας, (Ημαθία, Πέλλα, Κιλκίς, Δράμα, Φλώρινα, Κοζάνη, Γρεβενά, Ξάνθη και Χαλκιδική) να διανύουν σχεδόν 500 χιλιόμετρα από και προς τη Θεσσαλονίκη, για να προμηθεύονται τα ακριβά ογκολογικά φάρμακα.
“Με τι κουράγιο; Με τι μεταφορικό μέσο θα μπορέσουν να διανύσουν και 500 χιλιόμετρα; Πολλοί προτιμούν να μην κάνουν τη θεραπεία τους επιβαρύνοντας την υγεία τους”, λέει η ΠΟΕΔΗΝ.
Πρόκειται για ασθενείς με σοβαρές παθήσεις (καρκίνος, αυτοάνοσα κλπ) και ο κίνδυνος για τη ζωή τους με τον τρόπο που τους χορηγούνται τα φάρμακα υψηλού κόστους (ογκολογικά, για αυτοάνοσα νοσήματα κλπ) είναι σοβαρός. Τα φάρμακα χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που όμως είναι λίγα και δεν λειτουργούν σε όλους του νομούς της χώρας, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.
Δείτε την ανακοίνωση:
Έως και το 2015 τα φάρμακα υψηλού κόστους χορηγούνταν και από τα Νοσοκομεία κι έτσι η ταλαιπωρία των ασθενών ήταν μικρότερη. Πέρυσι η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είχε δεσμευθεί για κατ’ οίκον διανομή των φαρμάκων και ανάπτυξης συστήματος «ραντεβού» ειδοποίησης με sms ή email. Τίποτα από όλα αυτά, όμως, δεν έχει υλοποιηθεί.
Ο Γολγοθάς των ασθενών σε όλη την Περιφέρεια
Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στα Δημόσια νοσοκομεία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το πρόβλημα αυτό εντοπίζεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας:
“Η προμήθειά τους κατάντησε σκέτος Γολγοθάς. Λόγω έλλειψης φαρμακοποιών ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει αναπτύξει φαρμακεία σε πολλούς νομούς της χώρας. Υπηρετούν 120 Φαρμακοποιοί και η κάλυψη των αναγκών απαιτεί την πρόσληψη άλλων τόσων. Τα νησιά και άλλοι νομοί της χώρας δεν διαθέτουν φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και έτσι η προμήθεια των φαρμάκων γίνεται με αποστολές από τα κεντρικά φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (Αττική, Θεσσαλονίκη). Η αποστολή των φαρμάκων γίνεται στις Διοικητικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ κάθε νομού και από εκεί τα παραλαμβάνουν οι ασθενείς. Αν είναι δυνατόν!!!”
Αποτέλεσμα αυτού του στρεβλού τρόπου διακίνησης των φαρμάκων είναι πολλοί ασθενείς να καθυστερούν τις θεραπείες τους, με κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου ή να αναγκάζονται να ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα δύο φορές το μήνα να βρουν φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ να προμηθευτούν τα φάρμακά τους.
“Πολλές φορές νέοι ασθενείς απευθύνονται σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ των νομών για να εκτελέσουν συνταγές χωρίς να καθίσταται εφικτό γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα. Οδύσσεια πραγματική για ταλαιπωρημένους – καταπονημένους – κατάκοιτους ασθενείς”.
Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τον υπουργό Υγείας να δώσει λύση
“Καλούμε άμεσα τον Υπουργό Υγείας να δώσει τέλος σε αυτήν την απίστευτη ταλαιπωρία των ασθενών”, λέει η ΠΟΕΔΗΝ και συνεχίζει: “Θα πρέπει η χορήγηση να γίνεται από τα Νοσοκομεία προσωρινά σε όποιο νομό της χώρας δεν λειτουργεί φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ έως ότου λειτουργήσει. Φυσικά τα φάρμακα αυτά να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και όχι των υγειονομικών μονάδων που καταρρέουν οικονομικά.