Τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης επέδειξαν για την φωτιά που έπληξε την Παναγία των Παρισίων ένα δυσανάλογα μεγάλο ενδιαφέρον, σε σχέση με την ανύπαρκτη γνωριμία ή επαφή των περισσότερων Ελλήνων με τη γαλλική πρωτεύουσα και το εμβληματικό μνημείο της.
Είναι μειοψηφία, ενδεχομένως και ισχνή, οι συμπατριώτες μας που έχουν ταξιδέψει στο Παρίσι κι έχουν επισκεφθεί έναν από τους σημαντικότερους, γοτθικού ρυθμού, καθεδρικούς ναούς της Ευρώπης, με ιστορία αιώνων.
Ασφαλώς και ήταν είδηση, διεθνούς εμβέλειας, μια πυρκαγιά που κατέστρεψε μεγάλος μέρος του, αλλά κυρίως από τους τηλεοπτικούς σταθμούς υπήρξε μια αμετροεπής προβολή της, υπό την έννοια ότι στα ενημερωτικά δελτία κατέλαβε έκταση μεγαλύτερη της μισής ώρας. Ισως λόγω της εκτίμησης ότι το εν λόγω θέμα «πουλούσε», με την αμέριστη συνδρομή της καταλυτικής εικόνας που αποτύπωνε το μέγεθος της καταστροφής.
Μάθαμε ή (για να ακριβολογούμε) μεταδόθηκαν σχεδόν τα πάντα για την Παναγία των Παρισίων. Η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου, που διαμένει μόνιμα στην Πόλη του Φωτός, έβγαινε από το ένα κανάλι στο άλλο κι έλεγε τα δικά της, αναφερόμενη κυρίως στις αναμνήσεις της. Τι να έκανε, όμως, όταν τη ρωτούσαν πότε την επισκέφθηκε για πρώτη φορά;
Αλλος ένας συγγραφέας, συνδεδεμένος με τα παιδικά μας χρόνια, είχε την τιμητική του. Μόνο που ο Βίκτωρ Ουγκό μάς έχει αφήσει πια χρόνους ώστε να μας έλεγε δυο λόγια για μια περιγραφή που έχει κάνει για την Παναγία των Παρισίων στο ομώνυμο μυθιστόρημα του και ερμηνεύεται πλέον ως προφητική.
Είναι προφανές ότι στην αποκόμιση των μέγιστων δυνατών εντυπώσεων χάθηκε το μέτρο της ενημέρωσης και μαζί μ’ αυτό χάθηκε και η ουσία, η οποία έγκειται στα χρήσιμα διδάγματα που καλούμαστε να βγάλουμε και να αξιοποιήσουμε.
Δεν έπεσε στην αντίληψη μας κανένα ρεπορτάζ, καμία αναφορά για τον βαθμό προστασίας των δικών μας μνημείων, αρχαιολογικών και νεώτερων. Κατά πόσο αυτά είναι θωρακισμένα έναντι μιας φυσικής καταστροφής; Έχουν ληφθεί τα ενδεδειγμένα μέτρα πυρασφάλειας και αν ναι πότε δοκιμάστηκαν υπό τη μορφή μιας άσκησης;
Πιστεύουμε ότι αυτό θα πρέπει να είναι το αντικείμενο μιας ενδελεχούς επιστημονικής έρευνας, η οποία θα μπορέσει να συμβάλει στον εντοπισμό πιθανών ελλείψεων και κατ’ επέκταση στην ενίσχυση του αντίστοιχου προστατευτικού πλαισίου.
Ως εκ τούτου, μένοντας στα μέρη μας, ας σταθούμε με ιδιαίτερη προσοχή στα αξιόλογα τοπικά μνημεία που διαθέτουμε, μηδέ εξαιρουμένων των ιστορικών ναών και μονών μας.
Πιπέρι στη γλώσσα, αλλά εκτιμούμε ότι αν πάθουν τίποτα ούτε θα τραβήξουν την ίδια προσοχή ούτε θα έχουν την ανάλογη διεθνή στήριξη για την αποκατάστασή τους.