Ένας ζωντανός θρύλος του διαστήματος, επιβιβάστηκε… στο Sputnik, μιλώντας για όσα τον ενώνουν με τη χώρα μας και για τις εμπειρίες του που συνδέονται με το διάστημα.
Έχουν περάσει μερικές δεκαετίες, από τότε που ο μικρός Θοδωρής πήδηξε από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου του σπιτιού του, παριστάνοντας τον Γιούρι Γκαγκάριν. Περίπου 50 χρόνια μετά από αυτή τη μέρα, θεωρείται ο πέμπτος κοσμοναύτης παγκοσμίως με τη μεγαλύτερη διάρκεια διαστημικών περιπάτων, αλλά και ο έβδομος στην παγκόσμια κατάταξη των αστροναυτών όλων των εποχών στη διάρκεια παραμονής στο διάστημα.
Το Sputnik συνάντησε στην Κρήτη, τον ομογενή κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν — Γραμματικόπουλο, που ηγήθηκε της αποστολής τριών εν ενεργεία Ρώσων κοσμοναυτών στη χώρα μας για τα εγκαίνια του «Πάρκου Γιούρι Γκαγκάριν» στο Ηράκλειο.
Αρκετοί τον χαρακτηρίζουν ως τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της NASA και της Roscosmos, καθώς μπορεί να εργάζεται για τη ρωσική διαστημική υπηρεσία, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να διατηρεί εξαιρετικές επαφές με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, αφού έχει τιμηθεί από αυτήν με το μετάλλιο Διαστημικής Πτήσης της NASA.
Με συνολικό χρόνο παραμονής 672 μέρες, 20 ώρες και 38 λεπτά στο διάστημα, έχει τιμηθεί επίσης από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με το μετάλλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το μετάλλιο του τάγματος Φιλίας, ενώ του έχουν απονεμηθεί επίσης, το μετάλλιο του Τάγματος του Φοίνικα από την Ελλάδα και μια σειρά άλλων διακρίσεων.
Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν — Γραμματικόπουλος, είναι από τα πιο γνωστά σύμβολα της ελληνορωσικής φιλίας, καθώς έχει πετάξει στο διάστημα με την ελληνική την κυπριακή τη ρωσική σημαία, την ποντιακή φορεσιά και μια ποντιακή λύρα.
«Πρώτη μου πτήση στο διάστημα ήταν “αμερικανική”, με το διαστημικό λεωφορείο Ατλαντίς, αν και ονειρευόμουν να είναι με ρωσικό διαστημόπλοιο. Έψαχνα μια ελληνική σημαία να πάρω μαζί μου και δεν μπορούσα να βρω πουθενά. Μου την έστειλε ένας ομογενής από τις ΗΠΑ. Την παρέδωσα στον τότε Έλληνα Πρόεδρο Κωστή Στεφανόπουλο. Η πρώτη ρωσική σημαία που πήρα μαζί μου, δόθηκε στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Όταν πήρα κυπριακή σημαία την παρέδωσα στον τότε πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια», επισημαίνει ο κοσμοναύτης.
Τι τον συνδέει με την Ελλάδα
«Από την Ελλάδα θυμάμαι την παιδική μου ηλικία και τη γιαγιά μου την Ευτέρπη που μου έλεγε ότι ας μου μείνει το ένα μάτι αν χρειαστεί, αλλά με το άλλο ας βλέπω την Ελλάδα. Γι’ αυτό και όσα αισθάνομαι για την Ελλάδα είναι εμπνευσμένα από τους συγγενείς μας. Η μητέρα μου είναι επίσης Ελληνίδα η γιαγιά μου το ίδιο και από εκεί προέρχεται η σχέση που έχουμε με τη χώρα», υπογραμμίζει ο Θ. Γιουρτσίχιν.
«Από αυτήν την άποψη, είμαι πολύ ευτυχισμένος άνθρωπος, γιατί έχω τρεις πατρίδες, τη Γεωργία στην οποία γεννήθηκα, την Ελλάδα από την οποία κατάγονται οι γονείς μου και οι προγονοί μου και φυσικά τη Ρωσία στην οποία ζω και εργάζομαι», προσθέτει.
Η διαδικασία ανόδου στο διάστημα
Το Sputnik του ζήτησε να μας μυήσει στην ανατομία του διαστημοπλοίου Σογιούζ και πως είναι δυνατόν να χωράνε τρία άτομα εκεί μέσα.
«Είμαστε μια χαρά στην κονσέρβα μας, λέμε για αστείο με τους συναδέλφους» τονίζει.
«Κάθε σκάφος έχει τρία τμήματα. Το πρώτο είναι το τμήμα διαβίωσης όπου μπαίνουμε με βάρδιες. Κατά τη διάρκεια της πτήσης βρισκόμαστε μέσα στο τμήμα της προσγείωσης. Υπάρχει ακόμα το τμήμα οργάνων και εξοπλισμού, αλλά εκεί δεν μπαίνουμε. Τώρα η πτήση προς τον ISS διαρκεί περίπου έξι ώρες, αλλά παλαιότερα είχε διάρκεια παραπάνω από δύο μέρες. Είναι καλά σχεδιασμένο το διαστημόπλοιο, αν πέσει στη θάλασσα δεν θα βουλιάξει. Υπάρχουν και ειδικές στολές αδιάβροχες για να μπορέσει να ανταπεξέλθει ο κοσμοναύτης», εξηγεί ο Θ. Γιουρτσίχιν.
Το μήνυμα για τους νέους Έλληνες
«Έχω ένα μήνυμα για τους νέους της Ελλάδας. Να ονειρεύεστε και να μη φοβάστε να βάζετε μπροστά σας υψηλούς στόχους. Και να θυμάστε ότι η μοίρα σας είναι στα χέρια σας».
«Το έχω πει και σε άλλες συνεντεύξεις: Έκανα πράξη το παιδικό μου όνειρο και ακόμα και σήμερα ζω μέσα σε αυτό», προσθέτει.
Από παιδί ονειρευόταν να μοιάσει στον Γιούρι Γκαγκάριν.
«Από παιδιά που παίζαμε στο Βατούμ, ο Γκαγκάριν δεν ήταν έννοια ανθρώπινη για εμάς. Όποιος κέρδιζε στο παιχνίδι, τον λέγαμε Γκαγκάριν, θεωρώντας τον σούπερήρωα», επισήμανε.
Σπούδασε στο Αεροπορικό Ινστιτούτο της Μόσχας και αποφοίτησε ως μηχανολόγος με ειδικότητα στα διαστημικά οχήματα. Με θητεία 14 ετών στη Ρωσική Εταιρεία Διαστήματος «Ενέργεια», εργάστηκε εκεί στο κέντρο ελέγχου ως μηχανολόγος-μηχανικός. Έπειτα από αυτό, έγινε αρχιμηχανικός στα διαστημικά προγράμματα διαστημικού λεωφορείου-Μιρ και ΝΑΣΑ-ΜΙΡ. Στη συνέχεια έγινε υποψήφιος κοσμοναύτης και περνώντας με επιτυχία την εκπαίδευση, πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι.
Λάτρης της φωτογραφίας, με τεράστιο artwork από το διάστημα αλλά και όλη την επικράτεια του πλανήτη, ο Θοδωρής τονίζει ότι η πιο όμορφη φωτογραφία που ξεχωρίζει είναι της Ελλάδας όπου φαίνεται το απέραντο γαλάζιο της. «Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι την έβγαλα στις 7/7/2007… 777. Τριά εφτάρια», που μάλλον είναι σημαδιακό.
Το φύτεμα των δένδρων
Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά σε συνέχεια της παράδοσης, που ξεκίνησε ο Γιούρι Γκαγκάριν και συνεχίζουν όλοι οι αστροναύτες και κοσμοναύτες την παραμονή της εκτόξευσής τους από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζαχστάν, φύτεψε συμβολικά μαζί με τον ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτη, το πρώτο δέντρο του πάρκου, μία ελιά, αναγνωρισμένο σύμβολο της Ελλάδας, της ειρήνης και της ευγενούς άμιλλας.
Η Έλενα Κουντουρά, μιλώντας στο Sputnik, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα εγκαίνια του Πάρκου Γκαγκάριν στο Ηράκλειο στην Κρήτη, ενώ τόνισε τη σημασία των Ρώσων Τουριστών για την Ελλάδα προσκαλώντας τους εκ νέου στη χώρα μας και αυτήν την τουριστική σεζόν.
«Τώρα θα καταλάβουν όλοι, ότι οι Ρώσοι, είμαστε καλοί άνθρωποι και φυτεύουμε δέντρα και όχι ανθρώπους στο χώμα», σχολίασε με χιούμορ, πριν από την τελετή εγκαινίων του Πάρκου Γιούρι Γκαγκάριν, ο ομογενής κοσμοναύτης, θέλοντας να διακωμωδήσει την προπαγάνδα ορισμένων δυτικών μέσων ενημέρωσης, εναντίον της Ρωσίας.
Η τελετή εγκαινίων έγινε υπό το συντονισμό του ανταποκριτή ελληνικών ΜΜΕ στη Μόσχα, Θανάση Αυγερινού.
«Τα δέντρα έχουν υψηλό συμβολισμό για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας και ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν είναι ένας φάρος της ελληνορωσικής φιλίας που μαζί με τους υπόλοιπους κοσμοναύτες έκαναν την Κρήτη αλλά και όλη την Ελλάδα να εκτοξευθεί στο διάστημα», τόνισε ο προέδρος της TEZ Tour Hellas, Δημήτρης Χαριτίδης, που συνδιοργάνωσε την εκδήλωση των εγκαινίων του Πάρκου Γκαγκάριν με τον δήμο Ηρακλείου.
Υπενθυμίζεται ότι το 2016 με τη συνεργασία της TEZ Tour Hellas, στο κέντρο του Πάρκου είχε τοποθετηθεί η προτομή του Γιούρι Γκαγκάριν όπου ο ομογενής κοσμοναύτης, οι συνάδελφοί του και πλήθος κόσμου απόθεσαν λουλούδια.