Η Deutsche Welle γράφει οτι η γερμανική περιβαλλοντική οργάνωση, «Germanwatch», ανέφερε σε έρευνα , πως τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται σε υπερβολικές δόσεις και συχνότητα στη βιομηχανία πουλερικών, γεγονός που συμβάλει στην ανθεκτικότητα των μικροβίων που υποτίθεται ότι θέλουν να καταπολεμήσουν.
Η Germanwatch παρέδωσε 59 δείγματα κρέατος κοτόπουλου από μεγάλα σούπερ μάρκετ σε ένα πανεπιστημιακό εργαστήριο και διαπίστωσε ότι το 56% ήταν μολυσμένο από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια. Τα δείγματα κρέατος προέρχονταν από τα τέσσερα μεγαλύτερα βιομηχανοποιημένα σφαγεία της Γερμανίας.
Ειδικότερα τονίστηκε, ότι τα φάρμακα που καταπολεμούν τα βακτηρίδια και τα μικρόβια, έχουν καταστεί λιγότερο αποτελεσματικά λόγω της υπερβολικής χρήσης σε ανθρώπους και ζώα, καθώς προσαρμόζονται και εξελίσσονται. Όσα περισσότερα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται, τόσο περισσότερο τα βακτηρίδια είναι ικανά να ενισχύσουν την άμυνα τους.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η μελέτη έδειξε ότι το ένα τρίτο των δειγμάτων κρέατος κοτόπουλου από τα εκπτωτικά σούπερ μάρκετ των μεγάλων αλυσίδων Lidl, Netto, Real, Aldi και Penny ήταν μολυσμένα με βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά τέταρτης και πέμπτης γενιάς, που χρησιμοποιούνται ως έσχατη λύση για την καταπολέμηση μικροβίων και βακτηριδίων που είναι υπερ-ανθεκτικά στα συμβατικά αντιβιοτικά.
Φονικά μικρόβια
Οι ειδικοί είπαν ότι τα βακτήρια θανατώνονται όταν το κοτόπουλο είναι σωστά μαγειρεμένο, αλλά ότι οι άνθρωποι μπορεί να αρρωστήσουν ή ακόμα και να πεθάνουν μέσω της «διασταυρούμενης» μόλυνσης με άψητα τρόφιμα στην κουζίνα τα οποία έχουν έρθει σε επαφή, π.χ. με ένα ξύλο κοπής.
Οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία επεξεργασίας πουλερικών μπορούν επίσης να εκτεθούν στα μικρόβια με την εισπνοή. Ο κίνδυνος είναι κάτι περισσότερο από υπαρκτός: Σύμφωνα με έρευνα, τα υπερ-ανθεκτικά μικρόβια σκοτώνουν 33.000 ανθρώπους στην Ευρώπη, κάθε χρόνο. Ενώ, άλλη έρευνα στην Γερμανία έδειξε, ότι υπερ-ανθεκτικά μικρόβια έχουν «αποικίσει» λίμνες και μικρά ποτάμια.
Αντίθετα, η λήψη 12 δειγμάτων κρέατος κοτόπουλου από μικροπαραγωγούς έδειξε πως μόνο σε ένα από αυτά βρέθηκαν μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Επίσης, και στα έξι δείγματα από οικολογικά αγροκτήματα δεν βρέθηκε ανθεκτικό παθογόνο.
Η Germanwatch εκτιμά ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί μόνο εάν η κυβέρνηση απαγορεύσει στους κτηνιάτρους να συνταγογραφούν αντιβιοτικά για να αντισταθμίσουν τις συνέπειες των καταστροφικών συνθηκών της υπερπαραγωγής φθηνού κρέατος. Παρόλο που οι γερμανικές φάρμες πουλερικών έχουν μειώσει στο μισό την χρήση αντιβιοτικών από το 2011, εξακολουθούν να είναι διπλάσια σε σχέση με τη Δανία, τη Βρετανία ή την Αυστρία, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση. Η Germanwatch ζήτησε να μειωθεί δραστικά η χρήση αντιβιοτικών στην βιομηχανία των πουλερικών και να υπάρξει σήμανση, ότι το κρέας κοτόπουλου προέρχεται από βιομηχανικές μονάδες, για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών.