Κύριε διευθυντά,
πριν από 90 χρόνια, το 1929, στον «ύστερο βενιζελισμό», στην ελληνική Βουλή και τη Γερουσία ψηφίστηκε η ρηξικέλευθη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του Ελευθερίου Βενιζέλου με υπουργό Παιδείας τον Κων/νο Γόντικα και εισηγητή των νομοσχεδίων τον μετέπειτα (1930-1932) υπουργό Παιδείας Γεώργιο Παπανδρέου.
Με αφορμή την παραπάνω μεταρρύθμιση, ο γερουσιαστής Κ. Ζέγγελης, θα δηλώσει, μεταξύ των άλλων:
«…. Οταν μετηλλάσσοντο τα υπουργεία, μετηλλάσσοντο και τα βιβλία και οι κανόνες γραμματικής. Ηρχετο η νέα κυβέρνησις , ήτις είτε είχε την αντίθετον ιδεολογίαν, είτε εξ αντιδράσεως πολιτικής, διότι πολλάκις συνέβαινε η μία κυβέρνησις να είναι απλώς η άρνησις της προηγούμενης , και το αποτέλεσμα ήτο ότι όλα αυτά τα δεινά, όλοι αυτοί οι μύδροι, οι οποίοι εξηκοντίζοντο από τας ακροτάτας επάλξεις , έπιπτον επί των κεφαλών των τέκνων μας…».
Σαν να μην πέρασε μια μέρα….Δεν διδαχτήκαμε τίποτα, γιατί η ιστορία διδάσκει ότι σπάνια διδάσκει……
Στο πλαίσιο της παραπάνω μεταρρύθμισης, θεσμοθετήθηκαν τα πειραματικά σχολεία που στη συνέχεια θα έχουν μια λαμπρή πορεία. Θα ενταφιαστούν 90 χρόνια μετά από αυτούς που αρέσκονται στους πειραματισμούς αλλά έχουν σοβαρό πρόβλημα με την αριστεία… Ευτυχώς δε ζουν οι εισηγητές των πειραματικών Κ. Γόντικας και Γ. Παπανδρέου για να βλέπουν το όραμά τους να καταστρέφεται….
Αυτά τα λίγα , κύριε διευθυντά, με θλίψη και απογοήτευση για όσα προβλέπει για την πολύπαθη ελληνική εκπαίδευση το πολυνομοσχέδιο, από έναν π. πανεπιστημιακό δάσκαλο και π. επόπτη των πειραματικών σχολείων του Πανεπιστημίου Πατρών.
Σήφης Μπουζάκης
ομότιμος καθηγητής