Το σημερινό οικονομικό περιβάλλον μόνο ανησυχία προκαλεί καθώς τόσο η παρατεταμένη κρίση όσο και οι αποδεδειγμένα λανθασμένες οικονομικές στρατηγικές των ελληνικών κυβερνήσεων έχουν επιφέρει βαρύτατες συνέπειες στο επιχειρείν.
Τα χρόνια της κρίσης το ποσοστό των επενδύσεων παρουσιάζει δραματική πτώση τόσο σε ότι αφορά τις ιδιωτικές τοποθετήσεις όσο και σε ότι αφορά την υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
H Ελλάδα είναι πλέον ουραγός εντός την Ευρωπαϊκής Ενωσης στις επενδύσεις με τις συνέπειες να είναι ορατές στον τομέα της απασχόλησης ιδιαίτερα των νέων ηλικιών. Παράλληλα η φυγή εξειδικευμένου προσωπικού στο εξωτερικό αποτελεί πλέον μάστιγα η οποία υποθηκεύει τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας τόσο λόγω της έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού που προκαλείται όσο και λόγω της υποδαύλισης του δημογραφικού προβλήματος.
Υπ΄ αυτό το πρίσμα η 4η Βιομηχανική Επανάσταση αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την αξιοποίηση εγγενών πλεονεκτημάτων της ελληνικής οικονομίας.
Ας εξετάσουμε όμως αρχικά τα χαρακτηριστικά της:
Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση (Industry 4.0) γεννήθηκε από την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου παραγωγικού μοντέλου. Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός στην παγκόσμια αγορά από τις βιομηχανίες τρίτων χωρών οι οποίες διαθέτουν τεχνολογική ικανότητα και χαμηλό λειτουργικό κόστος λειτούργησε σαν μοχλός πίεσης στις αναπτυγμένες χώρες.
Ουσιαστικά, το Industry 4.0 προωθεί την ψηφιοποίηση της βιομηχανικής παραγωγής εντός του πλαισίου της στρατηγικής υψηλής τεχνολογίας βασιζόμενο στην ανάπτυξη της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών.
Οι επιδιωκόμενες επιπτώσεις στην παραγωγική δραστηριότητα εκτείνονται σε τομείς όπως:
>Αύξηση παραγωγικότητας & αποδοτικότητας
>Μείωση κόστους & βελτίωση ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών
>Ακριβέστερος εντοπισμός αιτιών προβλημάτων
>Εγκαιρη πρόβλεψη αστοχιών και βλαβών
>Εγκαιρος προγραμματισμός σε περιπτώσεις ξαφνικών αλλαγών στην παραγωγή και την εφοδιαστική αλυσίδα
Πλεονεκτήματα της ΠΔΕ στην αξιοποίηση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης
Είναι γεγονός ότι το κύμα της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης έχει μοναδικά χαρακτηριστικά και οδηγείται από πολύ διακριτούς και εξειδικευμένους κρίκους σε διεθνείς αλυσίδες αξίας, που απαιτούν λιγότερα κεφάλαια και προσφέρονται σαν σοβαρές ευκαιρίες ανάπτυξης. Ιδιαίτερα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρουσιάζει πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά καθώς:
>Στεγάζει σημαντική κοινότητα ερευνητικών ινστιτούτων, θερμοκοιτίδων γνώσης και ιδρυμάτων έρευνας & τεχνολογίας υπολογιστικών συστημάτων και εφαρμογών. Το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ίδρυμα Τεχνολογίας Υπολογιστών, το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών καθώς επίσης ιδιωτικές εταιρίες τεχνοβλαστοί παρέχουν στο κατάλληλο έμψυχο δυναμικό υψηλής κατάρτισης.
>Αποτελεί έδρα δυναμικών βιομηχανικών επιχειρήσεων που υιοθετούν καινοτόμες τεχνικές και μεθόδους παραγωγής.
Σε αυτό το περιβάλλον η διοίκηση της Περιφέρειας θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο καθώς οφείλει να καταρτίσει στρατηγική επιτάχυνσης της αξιοποίησης των ευεργετικών συνεπειών της 4η ΒΕ που θα βασίζεται στους ακόλουθους πυλώνες:
1.Προώθηση του Brain Gain δηλαδή της διατήρησης του εξειδικευμένου προσωπικού στον τομέα της τεχνολογίας και επιστροφή επαγγελματιών που έχουν φύγει τα χρόνια της κρίσης με στοχευόμενα προγράμματα απασχόλησης ανάλογου προσωπικού.
2.Ανάπτυξη υποδομών Internet και δικτύων 5G. Η ανάπτυξη υποδομών 5G και οπτικών ινών στη γεωγραφική περιοχή της ΠΔΕ επικεντρωμένη αρχικά στα μητροπολιτικά κέντρα πέρα από διαδικασία ανάπτυξης και ανάσχεσης της ανεργίας θα δημιουργήσει τις απαραίτητες υποδομές για την προσέλκυση εταιριών υψηλής τεχνολογίας.
3.Ενίσχυση ερευνητικών συνεργιών μέσω της δημιουργίας Kοιτίδων (Clusters) Industry 4.0. Βασικό στοιχείο των κοιτίδων αυτών θα είναι η συνέργια επιστημονικών φορέων (πχ Π.ΠΑΤΡΩΝ, ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ) επιχειρήσεων νέων τεχνολογιών με την συνδρομή της ΠΔΕ ώστε να επιτυγχάνεται η ώσμωση των αντιλήψεων και τον καλών πρακτικών.
4.Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της περιφέρειας για την ενσωμάτωση προηγμένων εργαλείων στους τομείς επιχειρηματικής νοημοσύνης, επεξεργασίας δεδομένων μεγάλου όγκου, έξυπνων δικτύων. Tα παραπάνω εργαλεία προσφέρουν ένα εξαιρετικό συγκριτικό πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις που τα εφαρμόζουν.
Εν κατακλείδι οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η 4η Βιομηχανική Επανάσταση αποτελεί μία διαδικασία εξέλιξης που ταιριάζει με τα χαρακτηριστικά της Περιφέρειάς μας καθώς διαθέτουμε αφενός το απαραίτητο νοητικό κεφάλαιο αφετέρου το επιχειρηματικό δαιμόνιο για την εκμετάλλευση αυτής.
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ικανή ηγεσία, αποτελεσματικές πολιτικές, ψηφιακές δεξιότητες και επαρκείς υποδομές. Παρουσιάζεται μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε την επερχόμενη περίοδο της ραγδαίας και καθολικής τεχνολογικής αλλαγής σαν εφαλτήριο για την ανάπτυξη μελλοντικών ψηφιακών τρόπων εργασίας και τη δημιουργία νέων επαγγελμάτων.

 

*Ο Θανάσης Φατσικώστας είναι δρ. χημικός μηχανικός, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη Δυτική Ελλάδα Μπροστά με τον Κωστα Σπηλιόπουλο.