ΕΑΝ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ της ΝΔ καταθέσει πρόταση μομφής σε βάρος του αν. υπουργού της Υγείας, ο πρωθυπουργός θα τη μετατρέψει σε πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης για το σύνολο της κυβέρνησης. Αυτό δήλωσε ο ίδιος.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μια απλή κίνηση αλληλεγγύης και απόλυτης κάλυψης. Ο πρωθυπουργός σύρει όλη την κυβέρνηση ως ασπίδα στον υπουργό. Είναι μία δήλωση υιοθεσίας του υπουργού και ταύτισης.
ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΑ, το ύφος και η αισθητική, συνιστούν ήθος. Και η δημόσια συμπεριφορά του αν. υπουργού Υγείας προδίδει σαφέστατο έλλειμμα ήθους, δημοκρατικής αγωγής και κοινωνικής παιδείας.
ΜΕ ΤΗΝ κίνησή του αυτή ο πρωθυπουργός μετατρέπει το μοντέλο Πολάκη σε έγκριτο για τους πολιτικούς άνδρες και τον δημόσιο βίο. Σίγουρα δε για την κυβερνητική πλειοψηφία. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για έναν υπουργό που ρέπει σε ακραίες αντιδράσεις αλλά μολαταύτα είναι ένα θετικό και καλοπροαίρετο στοιχείο. Πρόκειται για έναν υπουργό που καταφεύγει σε μια ακρότητα χρήσιμη και θεμιτή για την κυβέρνηση και την πλειοψηφία της. ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ, με άλλα λόγια, ακριβώς επειδή είναι ακραίος, προσβλητικός, βάναυσος, απειλητικός, απρεπής, απύλωτος αλλά και παραβατικός, αν θυμηθούμε την ανεπίτρεπτη δημόσια καταστρατήγηση του αντικαπνιστικού νόμου μέσα στο υπουργείο Υγείας, από τον υπουργό της Υγείας, που παρέμεινε υπουργός της Υγείας, για τους λόγους που προαναφέραμε.
ΜΑΣ ΛΕΕΙ ο Πρωθυπουργός ότι η Κυβέρνηση συμπαρίσταται. Ο υπουργός είναι ένας από εμάς. Ο υπουργός είναι σαν εμάς, καλύτερα. Στις «καλές στιγμές» της, η κυβερνητική πλειοψηφία, άλλωστε δεν διέφερε και πολύ ως προς το ύφος από το συγκεκριμένο πρόσωπο.
ΒΙΩΝΟΥΜΕ έναν πολύ χαρακτηριστικό πρωτο-παλικαρισμό. Για τον οποίο ανέλαβε ήδη την πολιτική και ηθική ευθύνη ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας. Διδάσκοντας τους νέους ανθρώπους ποιός είναι ο δημόσιος βίος που τον εκφράζει.