Θα ακριβύνει το αγαπημένο μας σουβλάκι, και αν ναι κατά πόσο; Θα φτάσει, πράγματι, με την επίσης προσφιλή σε πολλούς πίτα, η τιμή του στα τρία ευρώ, όπως έχει περίπου προαναγγελθεί;
Μεγαλοβδομαδιάτικα, που οι ψησταριές και τα σουβλατζίδικα έχουν αναδουλειές, αν δεν κλείνουν λόγω της πατροπαράδοτης νηστείας, η συγκεκριμένη συζήτηση ίσως να ακούγεται και ανεπίκαιρη.
Ωστόσο, έχει προσλάβει τις τελευταίες ημέρες στο επίπεδο του δημοσίου διαλόγου τον χαρακτήρα ενός έντονου προβληματισμού, τον οποίο ελαφρύνουν περιπαικτικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Προσπερνώντας αυτά που λέγονται και γράφονται, θα σημειώσουμε ότι πίσω από την αναμενόμενη αύξηση κρύβεται ένα γερό μάθημα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, που δεν μπορείς να αγνοήσεις.
Αυτό ξεκινά από τη μακρινή Κίνα, όπου εκτιμάται ότι φέτος θα πεθάνουν ή θα θανατωθούν περί τα 200 εκατομμύρια χοιρινά, επειδή έχουν προσβληθεί από πανώλη. Για να καλύψει τις ανάγκες του το Πεκίνο προχωρά σε εκτεταμένες εισαγωγές χοιρινών από ευρωπαϊκές χώρες, με την Ισπανία να ανεβάζει πρώτη τις τιμές, εκμεταλλευόμενη την αυξανόμενη ζήτηση από μια τεράστια αγορά, ενώ ακολούθησαν σύντομα και άλλες.
Ομως, όσο χοιρινό και να παράγει η Ευρώπη, δεν είναι εύκολο να χορτάσει και κοτζάμ Κίνα, πολλαπλάσια σε πληθυσμιακό μέγεθος.
Οσο για εμάς, τη σχετική παραγωγή την έχουμε εγκαταλείψει προ καιρού, αν αναλογιστεί κανείς ότι δίνουμε ετησίως σταθερά πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την εισαγωγή κρέατος. Πώς να μην μας επηρεάσει μετά και η πανώλη που έπληξε τα κινεζικά χοιρινά;
Βλέπεις, αφήνοντας στην άκρη τι λένε το ΚΚΕ, ο δήμαρχος και όλοι όσοι υποστηρίζουν τον παρελθόντα υπαρκτό σοσιαλισμό, η Κίνα δεν είναι πια το κομμουνιστικό κράτος του Μάο, αλλά μια καπιταλιστική χώρα, μια διαρκώς ανερχόμενη οικονομική υπερδύναμη, οι κάτοικοι της οποίας δεν τη βγάζουν πλέον με μια χούφτα ρύζι. Θέλουν και το κρέας τους.
Ως εκ τούτου, πούντιασε εξαιτίας του χοιρινού η Κίνα, θα βήξουμε κι εμείς, καθώς ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Θέλουμε δεν θέλουμε, μας αρέσει ή όχι, αυτή είναι η πραγματικότητα.
Σύμφωνα µε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος, η μεγάλη διάρκεια της αύξησης στην τιμή της πρώτης ύλης του χοιρινού, που έχει προκύψει διεθνώς από τα τέλη Φεβρουαρίου και κυμαίνεται κοντά στο 30%, είναι αυτή που καθιστά αδύνατη την απορρόφησή της από τη βιομηχανία μεταποίησης.
Ιδού, λοιπόν, γιατί θα ακριβύνει επιπλέον το σουβλάκι, πέρα από τους φόρους με τους οποίους το έχει φορτώσει η κυβέρνηση, κάνοντας περί αυτού τον… Κινέζο.
Με τις υγείες μας…