Πριν από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, πολλοί ήσαν εκείνοι οι οποίοι εφοβούντο την εκτροπή. Μάλιστα, το θέμα αυτό το είχαν συζητήσει και ο Βασιλιάς με τον πρωθυπουργό Π. Κανελλόπουλο. Ολοι, όμως, έβλεπαν ότι την εκτροπή θα την έκαναν οι αντιστράτηγοι. Κανείς δεν είχε υποψιασθεί τους συνταγματάρχες, οι οποίοι δρούσαν συνωμοτικά.
Ο πολιτικός κόσμος είχε τυφλωθεί από τα πάθη και δεν έκανε τίποτα για να προλάβει το μεγάλο κακό. Ο πατήρ και ο υιός Παπανδρέου συναγωνίζονταν σε εξαλλοσύνες, υβρίζοντας το στέμμα και τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Οι αποστάτες, αντί να στηρίζουν την κυβέρνηση της ΕΡΕ, ανταποδίδοντας τη στήριξη της κυβερνήσεώς τους από την ΕΡΕ επί δεκαπέντε μήνες, εστράφησαν και αυτοί εναντίον της κυβερνήσεως Κανελλόπουλου.
Η κυβέρνηση της ΕΡΕ είχε επισημάνει τον κίνδυνο της εκτροπής, αλλά δεν μπορούσε να εντοπίσει τους υποψήφιους πραξικοπηματίες, ούτε και τον χρόνο που θα εκδηλωνόταν ένα τέτοιο πραξικόπημα.
Μάλιστα, λέγεται ότι την πρωία της 20ης Απριλίου 1967 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη αντιστράτηγων με τη συμμετοχή του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Γρηγορίου Σπαντιδάκη. Στη σύσκεψη εκείνη αποφασίσθηκε να γίνει διάβημα προς τον Βασιλιά, προκειμένου να αναλάβουν πρωτοβουλία εκτροπής, με στόχο να βγει η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο. Βέβαια, την κίνηση αυτή τη σταμάτησε ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Ζωιτάκης, ο οποίος ήταν μυημένος στην ομάδα των Συνταγματαρχών. Η ομάδα αυτή, η οποία είχε σαν πυρήνα τους Γ. Παπαδόπουλο, Νικόλαο Μακαρέζο και Στυλιανό Παττακό, έδρασε αμέσως για να προλάβει την κίνηση των αντιστράτηγων.
Πάντως, εκείνη την περίοδο είχε δημιουργηθεί ένα κλίμα άσχημο για τον πολιτικό κόσμο και είχε καλλιεργηθεί η ιδέα ότι ένας λοχίας θα έσωζε την κατάσταση. Βέβαια, το κλίμα αυτό δεν δημιουργήθηκε την περίοδο εκείνη. Είχε δημιουργηθεί από την εποχή του ανενδότου και οφείλετο σε μεγάλα λάθη ολοκλήρου του πολιτικού κόσμου. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα έδρασαν οι πρωταίτιοι του πραξικοπήματος. Υπήρχε σχέδιο έτοιμο, το οποίο είχε εκπονήσει ο Γ. Παπαδόπουλος, ο οποίος εγνώριζε τα πάντα και παρακολουθούσε από καιρό τις κινήσεις όλων.
Με βάση τα ανωτέρω σχέδια, η ενέργεια των πραξικοπηματιών ήταν η κατάληψη του Πενταγώνου και ο έλεγχος όλων των στρατιωτικών δυνάμεων του λεκανοπεδίου Αττικής, εφαρμόζοντας το σχέδιο «Προμηθεύς». Στη συνέχεια, σε συνεργασία με τον αντιστράτηγο Γ. Ζωιτάκη και τους μυημένους στο κίνημα συνταγματάρχες Ν. Γκαντώνα και Στ. Καραμπέρη, εφαρμόσθηκε το σχέδιο σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα. Παράλληλα, ο Δημήτριος Ιωαννίδης, διοικητής του τάγματος της σχολής Ευελπίδων, κινητοποίησε ενόπλους μαθητές της σχολής, ενώ ο Στ. Παττακός, διοικητής τότε των τεθωρακισμένων, κινητοποίησε τα άρματα μάχης μέσα στην Αθήνα για επίδειξη δυνάμεως.
Εκείνο το βράδυ, με την εκδήλωση του κινήματος, διεκόπησαν οι τηλεφωνικές επικοινωνίες, κατελήφθησαν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, οι οποίοι μετέδιδαν μόνο εθνικά εμβατήρια, και απηγορεύθη η κυκλοφορία των πολιτών και των εφημερίδων. Επίσης, συνελήφθησαν ο πρωθυπουργός, πολλοί υπουργοί, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων και χιλιάδες λαού, βάσει του σχεδίου που προέβλεπε την επέμβαση του στρατού σε περίπτωση «κομμουνιστικού κινδύνου».
Περί την 2α πρωινή εισέβαλαν στην οικία του πρωθυπουργού Π. Κανελλόπουλου δυο λοχαγοί με προτεταμένα τα αυτόματα και απαίτησαν να τους ακολουθήσει στο Πεντάγωνο, διότι εξεδηλώθη, όπως είπαν, κομμουνιστικό κίνημα και έπρεπε ο στρατός να φροντίσει για τη σωτηρία του πρωθυπουργού της χώρας. Οι δύο λοχαγοί διέρρηξαν τη θύρα του διαμερίσματος και έφθασαν μέχρι την κρεβατοκάμαρα, όπου κοιμόταν ο Π. Κανελλόπουλος με τη σύζυγό του.
Οι λοχαγοί προσπάθησαν να πείσουν τον Π. Κανελλόπουλο να μην προβάλει καμία αντίσταση και να τους ακολουθήσει στο Πεντάγωνο. Ο πρωθυπουργός εκείνη τη στιγμή είχε στην κατοχή του περίστροφο, το οποίο δεν χρησιμοποίησε, έπειτα από τις παρακλήσεις της συζύγου του. Τελικά, ο πρόεδρος αναγκάσθηκε να τους ακολουθήσει.

 

* Ο Βασίλης Μπεκίρης είναι τ. υφυπουργός