Ενα πρωτοποριακό αυτοκόλλητο από τζελ θα τοποθετείται στο στήθος και θα μειώνει δραστικά τις βλάβες ύστερα από επεισόδια

Με ένα «αυτοκόλλητο» που θα τοποθετείται στην καρδιά οι γιατροί στο όχι πολύ μακρινό μέλλον θα μπορούν να περιορίζουν δραστικά τη ζημιά που προκαλείται στο μυοκάρδιο μετά το έμφραγμα.

Το αυτοκόλλητο, προϊόν συνεργασίας μεταξύ ερευνητών υπολογιστικών μοντέλων και μηχανικής του Brown University, ερευνητών καρδιολογίας του Fudan University και ειδικών της επιστήμης των υλικών του Soochow University, κατασκευάστηκε από υδρογέλη με βάση το νερό για να τοποθετείται απευθείας πάνω στον καρδιακό μυ, ώστε να περιορίζει τη διάτασή του.

Στις πρώτες δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε αρουραίους διαπιστώθηκε ότι το αυτοκόλλητο ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην πρόληψη της αναδιαμόρφωσης της αριστερής κοιλίας, κάτι που εμφανίζεται συχνά μετά το έμφραγμα και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια, επομένως μειώνει δραστικά τη ζημιά που προκαλείται στην καρδιά μετά το έμφραγμα.

Η ιδέα ενός μηχανικού πατς που θα μπορούσε να βοηθήσει την καρδιά στο έργο της μετά το έμφραγμα υπήρχε από παλιά, ένα πολύ σκληρό ή άκαμπτο υλικό όμως θα εμπόδιζε την καρδιά να αποκτήσει τον επιθυμητό όγκο, ενώ ένα πολύ μαλακό δεν θα παρείχε την κατάλληλη υποστήριξη.

Για την κατασκευή του υλικού οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν προσομοιώσεις της καρδιακής λειτουργίας προκειμένου οι μηχανικές ιδιότητες του υλικού να συμβαδίζουν με αυτές της καρδιάς. To πρωτοποριακό υλικό που ανέπτυξε η ερευνητική ομάδα χαρακτηρίζεται «ιξωδοελαστικό», συνδυάζει δηλαδή τις ιδιότητες και του υγρού και του στερεού: μπορεί να υφίσταται πίεση μέχρι ένα όριο, πέρα από το οποίο το υλικό γίνεται άκαμπτο. Το νέο υλικό είναι επίσης ιδιαίτερα φτηνό, εύκολο στην κατασκευή του και μη τοξικό.

«Ο λόγος για τον οποίο η καρδιά είναι δύσκολο να αποκατασταθεί μετά το έμφραγμα είναι ότι πρέπει να συνεχίσει να χτυπά» τόνισε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο καθηγητής μηχανολογίας του Brown Huajian Gao, ο οποίος πρόσθεσε: «Η ιδέα εδώ ήταν να παράσχουμε μηχανική υποστήριξη στον κατεστραμμένο ιστό, ώστε να του δώσουμε τη δυνατότητα να επουλωθεί». Και, όπως όλα δείχνουν, τα κατάφεραν!

ΠΗΓΗ