Κακή αρχή, ίδιο το φινάλε. Με 5 λέξεις μπορούμε να καταγράψουμε χωρίς πολλά λόγια γιατί η Παναχαϊκή που είχε στόχο να διεκδικήσει την άνοδο, τελικά μπόρεσε μόλις την προτελευταία αγωνιστική του φετινού πρωταθλήματος της Φούτμπολ Λιγκ να εξασφαλίσει θέση στην πρώτη 10άδα και στη νεοσύστατη, εφόσον υλοποιηθεί το πλάνο Βασιλειάδη, Σούπερ Λιγκ 2. Ανοίγοντας το «μαύρο» κουτί γίνεται η αξιολόγηση, καθώς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι!
Στις 10 πρώτες αγωνιστικές η Παναχαϊκή από τους 30 βαθμούς που διεκδίκησε κέρδισε μόλις 12 και απώλεσε 18! Στην έδρα της έπαιξε 5 φορές και νίκησε μόνο τις δύο. Συγκεκριμένα 1-0 τη Σπάρτη και 1-0 τον Ηρακλή. Παραχώρησε ισοπαλίες, 2-2, στον Αιγινιακό και μάλιστα σε εκείνο το παιχνίδι σώθηκε στις καθυστερήσεις καθώς ισοφάρισε με τον Μωραΐτη στο 94΄(!), 0-0 στη ΑΕ Καραϊσκάκης και 1-1 στον Απόλλωνα Πόντου.
Εκτός έδρας ηττήθηκε 1-0 από τον Απόλλωνα Λάρισας, άφησε δύο βαθμούς στα Σπάτα παραχωρώντας 1-1 στον Αήττητο, αναδείχτηκε ισόπαλη 1-1 στη Δράμα με την εκεί Δόξα, 0-0 με τον Κισσαμικό στα Χανιά και ηττήθηκε 2-1 στο Ηράκλειο από τον Εργοτέλη.
ΤΟ -6 ΜΕ ΑΙΓΙΝΙΑΚΟ, ΑΗΤΤΗΤΟ
Η Παναχαϊκή στον α’ γύρο απώλεσε τέσσερις βαθμούς απέναντι σε δύο ομάδες, Αιγινιακός, Αήττητος, που αποχαιρέτησαν νωρίς την Κατηγορία και μάλιστα ο Αήττητος για εξωαγωνιστικούς λόγους αποβλήθηκε από το πρωτάθλημα. Και αυτές οι απώλειες ήταν σημαντικές γιατί οι βασικοί ανταγωνιστές της από αυτές τις ομάδες πήραν 12 βαθμούς και η Παναχαϊκή 6 γιατί και στον β’ γύρο δεν κατάφερε να νικήσει στο Αιγίνιο τον Αιγινιακό (0-0).
ΙΔΙΑ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Το φινάλε της Παναχαϊκής στο πρωτάθλημα είχε ίδια χαρακτηριστικά με την αρχή της. Στα τελευταία 8 παιχνίδια πρωταθλήματος από τους 24 βαθμούς που διεκδίκησε η Παναχαϊκή κατάφερε να κερδίσει μόλις 7 και απώλεσε 17! Πέτυχε μόλις μια νίκη, 2-0 την περασμένη αγωνιστική στην Πάτρα με αντίπαλο τον αδύναμο Ηρόδοτο και ηττήθηκε τρεις φορές. Εντός έδρας 3-1 από τον Κισσαμικό και 1-0 από τον Εργοτέλη και 4-3 στα Περιβόλια από τον Πλατανιά. Αναδείχτηκε ισόπαλη, 1-1, στην Πάτρα με τον Βόλο και 2-2 με τη Δόξα Δράμας. Δεν κατάφερε να νικήσει στα Τρίκαλα την ομώνυμη ομάδα (0-0), ενώ έμεινε στο 0-0 και στο ντέρμπι με τον Απόλλωνα Πόντου στην Καλαμαριά.
ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ -15
Στα 15 παιχνίδια πρωταθλήματος που έπαιξε η Παναχαϊκή στην Πάτρα απώλεσε 15 βαθμούς! Κέρδισε δηλαδή 30 βαθμούς, έχοντας απολογισμό 8 νίκες, 5 ισοπαλίες και δύο ήττες. Εννοείται ότι σε κανένα πρωτάθλημα του κόσμου δεν γίνεται ομάδα να κάνει πρωταθλητισμό και να επιτύχει αυτόν τον στόχο όταν στην έδρα της καταφέρνει να νικήσει σχεδόν στα μισά παιχνίδια που έδωσε.
ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Η Παναχαϊκή ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες και έκανε πορεία πρωταθλητισμού από την 11η έως και την 21η αγωνιστική. Σε αυτό το διάστημα από τους 33 βαθμούς που διεκδίκησε κέρδισε τους 26 με απολογισμό 8 νίκες, δύο ισοπαλίες και μία ήττα, 2-1 στο φινάλε του παιχνιδιού στο ντέρμπι με τον πρωταθλητή Βόλο στον Βόλο. Νίκησε εντός έδρας 2-1 τα Τρίκαλα, 1-0 τον Πλατανιά, 1-0 την Κέρκυρα, 1-0 τον Απόλλωνα Λάρισας και 2-1 τον Αήττητο. Στο ίδιο διάστημα νίκησε μακριά από την Πάτρα 1-0 τον Ηρόδοτο, 3-2 την Σπάρτη, 1-0 την ΑΕ Καραϊσκάκης και αναδείχτηκε ισόπαλη 0-0 στο Αιγίνιο με τον Αιγινιακό και 0-0 στο Καυτανζόγλειο με τον Ηρακλή.
ΑΡΚΕΤΟΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ
Οι αριθμοί «λένε» πράγματα για την πορεία της Παναχαϊκής, αλλά δεν λένε πάντα την αλήθεια. Γιατί πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν αρκετοί παράμετροι που πάντα παίζουν σημαντικό ρόλο στην πορεία μιας ομάδας και αυτό φυσικά ισχύει και για τους «κοκκινόμαυρους». Γιατί η χρονιά για την Παναχαϊκή δεν ήταν σε πολλά επίπεδα μια ευθεία, υπήρχαν σημαντικές αλλαγές και αναταράξεις.