Προσβασιμότητα. Αυτή τη λέξη επικαλείται ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Κυμπουρόπουλος στις τοποθετήσεις του, αναφερόμενος στο πρώτιστο ζητούμενο για τα άτομα με αναπηρία.
Προσβασιμότητα στις υπηρεσίες, στις τράπεζες, στα καταστήματα, στους χώρους των δημοσίων θεαμάτων, στα κοινωνικά δρώμενα, στα κοινά, στην ίδια τη ζωή.
Προσβασιμότητα. Μια λέξη που μέσα της περικλείει πολλά για τους συνανθρώπους μας που από ένα καπρίτσιο της φύσης ή ένα ατύχημα έχουν περιέλθει σε μια μόνιμη μειονεξία. Εννοείται, όμως, ότι αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί κατάματα, με τη βοήθεια μιας ολόκληρης κοινωνίας.
Προσβασιμότητα. Αναρωτιόμαστε κατά πόσο αυτή είναι στις μέρες μας εξασφαλισμένη για τα ΑΜΕΑ (Ατομα Με Ειδικές Ανάγκες).
Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, διαπιστώνουμε ότι επιδόσεις μας στη στήριξη τους παίρνουν χαμηλό βαθμό, και σε τοπικό επίπεδο. Η προσβασιμότητα τους είναι αδύνατη σε αρκετές περιπτώσεις.
Περπατώντας στην πόλη, προσπερνάμε συχνά αδιάφορα τη σχετική έλλειψη, αγνοούμε το γεγονός ότι σε ουκ ολίγα σημεία δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες ράμπες. Δεν μας μπαίνει καν στο μυαλό η απορία γιατί δεν υφίστανται. Κι ας μαζεύουμε τα καπάκια των αναψυκτικών για να αυγατίσουμε τα αναπηρικά καροτσάκια.
Ισως γιατί δεν έχουμε εμπεδώσει επαρκώς την ανάλογη κουλτούρα, ενδεχομένως γιατί αδυνατούμε να έλθουμε στη θέση των ανάπηρων συμπολιτών μας.
Αλλά το δεύτερο είναι πάντα πιθανό, εφικτό. Αρκεί ένα τροχαίο που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στα άκρα (όπως τα συντριπτικά κατάγματα) για να γίνεις περιστασιακά κι εσύ ένα άτομο με ειδικές ανάγκες, εφόσον δεν μπορείς ούτε να αυτοεξυπηρετηθείς. Κι αν τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, ένας ακρωτηριασμός είναι από μόνος του αρκετός για να ενταχθείς άμεσα στην κατηγορία των ΑΜΕΑ.
Όμως, το εν λόγω σημαντικό θέμα, με μείζονες κοινωνικές διαστάσεις, εκτιμούμε ότι θα απουσιάσει από την προεκλογική καμπάνια των περισσότερων υποψηφίων δημάρχων, δεν θα αποτελέσει αντικείμενο διαμάχης για το ποιος έχει προνοήσει για την καταλληλότερη υποστήριξη τους. Μεταξύ μας, κάτι υποδηλώνει και αυτό.
Προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ, παντού. Κανονικά θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη, ως ένα αυτονόητο δικαίωμα τους, μια σταθερή συντεταγμένη της καθημερινότητας μας.
Προς το παρόν, δεν είναι. Και γι’ αυτήν αγωνίζεται ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, δια του βίου του. Η πολύ πιθανή πλέον εκλογή του στο Ευρωκοινωβούλιο θα του δώσει τη δυνατότητα να παλέψει αποτελεσματικά, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τα άτομα με αναπηρία.
Μην αμφιβάλλουμε ότι θα τα καταφέρει, αποτελώντας ο ίδιος ένα σύμβολο της Ευρώπης ακόμη και για εκείνες τις χώρες της όπου τα ΑΜΕΑ βρίσκονται σε πολύ καλύτερη μοίρα από την Ελλάδα.