Σήμερα το πρωί ξύπνησα ιδιαίτερα προβληματισμένη. Δεν ξέρω τι έφταιγε…
Το χθεσινοβραδινό φαγητό; Χοιρινό με χόρτα…
Το MADAWARDS; Πολύ glamour, βρε παιδί μου… Γέμισε το μάτι μας πούπουλο και μακριά τουαλέτα ή και το αντίστροφο…
Και όλοι ήταν πολύ όμορφοι! Τόσο που μετά δεν ήξερα πού να πάω να κρυφτώ…
Ετσι σήμερα κάθισα να γράψω κάποια πράγματα στον υπολογιστή… Το πράγμα έδειξε από την αρχή πως δεν θα τα πάμε καλά οι δυο μας!
Αναζήτησα κάποια αρχεία… Δεν τα έβρισκα… Ανοιξα εξακόσιους φακέλους… πουθενά! Έπαθα μια πρώτη κρίση πανικού…
Πήρα ένα φίλο κομπιουτερά.
  • Μήπως τα έχεις αποθηκεύσει στο Cloud; Με ρώτησε.
Ποιο Cloud και ποιο εφεδρικό φλασάκι!
Το μυαλό άρχισε να λειτουργεί ανάποδα και αντί να σπάσω τον υπολογιστή ξεκίνησα να γράφω κάποιες σκέψεις… με πολλά ερωτήματα…
Παλιά έβαζες τα γραπτά σου μια στοίβα πάνω στο γραφείο που μεγάλωνε σε ύψος συνεχώς. Ηθελες κάτι; Το αναζητούσες στη στοίβα. Ηθελες ν’ ακούσεις μουσική; Επαιρνες ένα δίσκο βινυλίου, τον κρατούσες στα χέρια, έβλεπες το εξώφυλλό του, ακουμπούσες τα αυλάκια του και σου ‘μοιαζε για έργο τέχνης. Είχε μια αρχή, μια μέση και ένα τέλος.
Στη χειρότερη περίπτωση έβαζες ένα CDROM… και πάλι ήταν κάτι χειροπιαστό…
Τώρα, όλα είναι άυλα… είναι κάπου αλλού… στο «υπολογιστικό νέφος», στο Cloud, όπως το λένε!
Πρόσφατα έμαθα ότι υπάρχει ψηφιακή υπηρεσία που ονομάζεται Spotify, όπου παραγγέλνεις και αγοράζεις μόνον το δικαίωμα πρόσβασης για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε ατέλειωτα μουσικά κομμάτια, χωρίς να έχεις κάποια σχέση ιδιοκτησίας με τους δίσκους σου!
Δικό σου δεν έχεις τίποτα…
Δεν ξέρω τι θα γίνει αύριο, αλλά η τεχνολογική εξέλιξη σήμερα είναι ασύλληπτη. Οδηγεί στην απομάκρυνση από τον υλικό πολιτισμό και αλλάζει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε την τέχνη… την όποια τέχνη…
Γι’ αυτό αποφάσισα ότι θα μαζεύω τα χαρτάκια μου… θα εξακολουθήσω να έχω τη στοίβα πάνω στο γραφείο μου και δεν θα προβληματιστώ αν γίνουν δύο… Και όταν χρειάζομαι κάτι θα το ψάχνω εκεί και όχι στο Cloud, άντε το πολύ να ψάξω και σε κάποιο φάκελο στον υπολογιστή, αφού συμβιβαστώ με τη σχέση αγάπης μίσους που έχουμε μεταξύ μας όλα αυτά τα χρόνια!
*Η Σοφία Χριστοπούλου είναι εκπαιδευτικός.
ΠΗΓΗ