«Το συγκεκριμένο περιστατικό, όπως και πολλά άλλα που είχαμε το τελευταίο διάστημα στην περιφέρειά μας, έρχεται να επιβεβαιώσει τις τραγικές συνέπειες της έλλειψης οργάνωσης και υποδομών στην αντιμετώπιση των ψυχικά πασχόντων» επισημαίνει μιλώντας στην «Π» η πρόεδρος του Συλλόγου Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΥ) Πάτρας Χριστίνα Μπίκου.
Από το 2015 σύσσωμοι οι ψυχικοί φορείς της περιοχής μας, Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική, Κέντρο Ψυχικής Υγείας του «Αγ. Ανδρέα», το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών Παράρτημα Πάτρας (ΕΚεΨΥΕ), ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης (ΚοιΣΠΕ) Ν. Αχαΐας «ΦΑΡΟΣ», ο ΣΟΨΥ, το Παιδοψυχιατρικό Κέντρο του Καραμανδανείου είχαν επισημάνει τη συρρίκνωση των δομών φροντίδας των ψυχικά πασχόντων.
Με συνεχείς συνεντεύξεις ανέδειξαν τις συνθήκες μεταφοράς των πασχόντων σε κλινικές μέσα σε περιπολικά και κλούβες της Αστυνομίας.
«Προφανώς ο συγκεκριμένος ασθενής είχε αναπτύξει αυτοκτονικό ιδεασμό. Αυτό δεν μπορεί να το διαγνώσει ένας αστυνομικός που δεν είναι εξειδικευμένος, όπως κι ένας γιατρός που δεν έχει σχέση με την ψυχιατρική. Η αντιμετώπιση των ψυχικά πασχόντων απαιτεί προσέγγιση από εξειδικευμένη ομάδα που είναι σε θέση να διαγνώσει συμπτώματα και να του επιφυλάξει τον κατάλληλο χειρισμό» επισημαίνει η κ. Μπίκου προσθέτοντας:
«Ρωτώ δημοσίως τους αρμοδίους, όταν ο άνθρωπος αυτός μεταφέρθηκε από την Αστυνομία στο νοσοκομείο, τον αντιμετώπισε κατάλληλη ομάδα; Υπήρξε εφημερεύων ψυχίατρος; Ο ορθοπαιδικός ή ο γιατρός οποιασδήποτε άλλης ειδικότητας δεν μπορεί να του παράσχει την κατάλληλη βοήθεια. Πολύ φοβάμαι ότι δεν υπήρχε η κατάλληλη υγειονομική ομάδα. Πόσοι άλλοι νεκροί πια; Και το ερώτημα αυτό το απευθύνω και στους πολιτικούς οι οποίοι οφείλουν να δώσουν τη δέουσα βαρύτητα στο ζήτημα των ψυχικά πασχόντων. Είναι ανεπίτρεπτο να περιμένουμε προγράμματα από το Ιδρυμα Νιάρχος ή άλλα Ιδρύματα για να αναπτύξουμε προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης σε επίπεδο κοινότητας. Για μία ακόμα φορά διεκδικούμε τα αυτονόητα, όπως είναι οι δομές διάγνωσης, φροντίδας και επανένταξης των ατόμων αυτών στην κοινωνία».
Μάλιστα η κ. Μπίκου ως τακτικό μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων Ψυχικά Ασθενών του υπουργείου Υγείας έχει ασχοληθεί πάμπολλες φορές με τέτοια περιστατικά. «Πρόσφατα είχαμε περιστατικό στον Βόλο ο οποίος έκανε απόπειρα αυτοκτονίας στο σπίτι του, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Βόλου και μετά την αντιμετώπισή του στα επείγοντα τον παρέπεμψαν να νοσηλευτεί στον 6ο όροφο της Παθολογικής Κλινικής. Αποτέλεσμα; Μπροστά στα μάτια της μητέρας του και ενός φίλου του έπεσε από το παράθυρο και σκοτώθηκε. Δεν έχεις κανείς ευθύνη γι’ αυτή τη ζωή; Ηταν περιστατικό που μπορούσε να νοσηλευτεί στην Παθολογική Κλινική;».
Με την ευκαιρία αυτή, η κ. Μπίκου επαναφέρει στο προσκήνιο και τις συνθήκες μεταφοράς των ψυχικά πασχόντων σε ψυχιατρικά ιδρύματα μετά από εισαγγελική εντολή. «Δεν είναι δυνατόν να μεταφέρονται με περιπολικά και συνοδεία αστυνομικών. Δεν χρειάζεσαι να είσαι ειδικός για να αντιληφθείς ότι αυτό είναι άκρως επιβαρυντικό για τα άτομα αυτά. Επιτέλους ας πράξουμε τα αυτονόητα για όλους αυτούς τους ανθρώπους».
Τη λήψη μέτρων προστασίας στα νοσοκομεία ζητάει με ανακοίνωσή της η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ).
Τα περιστατικά είναι συχνά, όπως ανέδειξε με το προχθεσινό της πρωτοσέλιδο η «Π» με αφορμή τη δολιοφθορά που προκάλεσαν δύο άντρες στον «Αγιο Ανδρέα», τους μικροτραυματισμούς μελών του προσωπικού του νοσοκομείου όπως και το χτύπημα γιατρού του νοσοκομείου Μεσολογγίου στο κεφάλι.
«Από τύχη δεν θρηνήσαμε κι άλλο θύμα από τη σφαίρα που εξοστρακίστηκε μέσα στο ιατρείο. Οι απόπειρες αυτοκτονίας και οι αυτόχειρες έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και στην περιοχή μας λόγω και της κρίσης» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑ και προσθέτει:
«Αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο που έχει αιτίες και υπευθύνους. Η ελλιπής παρακολούθηση και συμμόρφωση των ασθενών με διαγνωσμένο αυτοκαταστροφικό ή ετεροκαταστροφικό ιδεασμό δεν είναι δική τους ευθύνη ούτε των γιατρών, αλλά συνέπεια των ελλείψεων του συστήματος υγείας και απουσίας επαρκών δομών πρόληψης ψυχικής υγείας και πρόνοιας. Οι συνάδελφοι νοσοκομειακοί γιατροί βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι στις εφημερίες με περιστατικά βίας και επιθετικούς ασθενείς που χρήζουν ειδικής μεταχείρισης και αντιμετώπισης. Καλούμαστε να ασκήσουμε την ιατρική κάτω από αντίξοες και άθλιες συνθήκες, τόσο για εμάς, όσο και τους ίδιους τους ασθενείς . Αναλαμβάνουμε ευθύνες που δεν μας αναλογούν. Λόγω ανεπάρκειας δομών και εφαρμογής της πολιτικής των πρωτογενών πλεονασμάτων, τέτοια φαινόμενα όπως και αυτό που συνέβη πρόσφατα στο νοσοκομείο του «Αγίου Ανδρέα», τείνουν να γίνουν καθημερινά».
Η διοίκηση της ΕΙΝΑ τονίζει ότι η προστασία του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και όλων των εργαζομένων του κάθε νοσοκομείου είναι ευθύνη της Διοίκησης και ζητάει την άμεση λήψη μέτρων και ειδικότερα:
>Διαρκή παρουσία σε 24ωρη βάση των γενικών εφημεριών του προσωπικού ασφαλείας του νοσοκομείου στον χώρο διαλογής και διακίνησης ασθενών και στα ιατρεία όταν αυτό απαιτείται.
>Αμεση ενισχυμένη παρέμβαση του προσωπικού ασφαλείας όταν υπάρχει ανάγκη».
ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΔΗΜΟΥ
Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Πάτρας, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, εκφράζει τη θλίψη της για τον ξαφνικό και άδικο θάνατο του 28χρονου Χρήστου Δημητρίου, γιο του πρώην συναδέλφου της στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, Σωτήρη Δημητρίου.
Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, συλλυπείται θερμά τους γονείς Σωτήρη και Αρχοντία, τον αδελφό του και τους οικείους του.
Της
ΜΑΡΙΝΑΣ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ