Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στερείται του αγαθού της φθηνής ενέργειας και διαχρονικά μειονεκτεί έναντι των υπολοίπων περιφερειών παρά το γεγονός ότι και οι τεχνολογικές λύσεις υπάρχουν και οι επενδύσεις στον τομέα αποτελούν αντικείμενο έντονου ενδιαφέροντος από ιδιώτες επενδυτές.
Το Φυσικό Αέριο (ΦΑ) αποτελεί την ιδανική πηγή ενέργειας για την ενεργειακά φτωχή ΠΔΕ καθώς:
>Οι τεχνολογίες μεταφοράς και αξιοποίησης του φυσικού αερίου είναι ώριμες και οικονομικά βιώσιμες.
>Οι εφαρμογές του ΦΑ έχουν σημαντικά μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε σχέση με τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιεί ΦΑ παράγει 50-60% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με μία αντίστοιχη νέα μονάδα που χρησιμοποιεί σαν πρώτη ύλη άνθρακα. Αντίστοιχα τα καυσαέρια οχημάτων που κινούνται με ΦΑ περιέχουν 15-20% λιγότερες ουσίες που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου σε σχέση με ισοδύναμους κινητήρες που χρησιμοποιούν βενζίνη.
>Τα παγκόσμια βεβαιωμένα αποθέματα ΦΑ επαρκούν να καλύψουν τη ζήτηση τουλάχιστον για τα επόμενα 70-80 χρόνια ενώ με την ανάπτυξη των μεθόδων εκμετάλλευσης όπως του σχιστολιθικού αερίου τα εν λόγω αποθέματα συνεχώς μεγεθύνονται.
>Η αύξηση του πλήθους παραγωγών ΦΑ, των διαθέσιμων αποθεμάτων και των προς πώληση ποσοτήτων έχει ως συνέπεια τη μείωση των τιμών διεθνώς, τη σταθεροποίηση αυτών σε χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και την αποσύνδεση της τιμής προμήθειας του ΦΑ από τη διακύμανση της τιμής του πετρελαίου.
>Το οικονομικό όφελος που μπορεί να έχουν οι πολίτες από την κατανάλωση ΦΑ ξεκινάει, με τα σημερινά δεδομένα, από 15% για την οικιακή χρήση και μπορεί να φθάσει μέχρι και το 35% για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις της περιοχής. Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά αλλά και ένας εξίσου σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων σ’ όλη την Δυτική Ελλάδα θα επωφεληθούν απ’ την επέκταση των δικτύων διανομής ΦΑ.
Οι στρατηγικές επέκτασης του ΦΑ στη Δυτική Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσουν μια σειρά προτεραιοτήτων:
Η πρώτη προτεραιότητα είναι η επέκταση του δικτύου ΦΑ υψηλής πίεσης της ηπειρωτικής Ελλάδας που τώρα βρίσκεται στην Κόρινθο. Πρόκειται για επιλογή που εξασφαλίζει μόνιμη και αδιάλειπτη παροχή ενέργειας με μακροχρόνια βιώσιμες προοπτικές ανάπτυξης. Ωστόσο απαιτεί υψηλό κόστος επένδυσης και ως εκ τούτου θα πρέπει να είναι αντικείμενο πολιτικής διεκδίκησης από την διοίκηση της Περιφέρειας ώστε να καμφθούν οι οποιεσδήποτε αντιστάσεις των φορέων της κεντρικής διοίκησης.
Πλέον αυτών θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην αξιοποιηθεί η ώριμη τεχνολογία της χρήσης του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ). Σε αυτό πλαίσιο θα πρέπει να προχωρήσει το πλάνο σταθμών τροφοδοσίας πλοίων που κινούνται με ΥΦΑ στις διάφορες λιμενικές εγκαταστάσεις της περιφέρειας και θα πρέπει να συνδυαστούν αυτές τόσο με εγκαταστάσεις αεριοποίησης όσο και με διατάξεις τροφοδότησης βυτιοφόρων φορτηγών ΥΦΑ. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να τροφοδοτηθούν απομακρυσμένες περιοχές από το δίκτυο κάτι που θα έχει άμεση θετική επίδραση στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της περιφέρειας.
Για την εξυπηρέτηση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι άμεση προτεραιότητα η κατασκευή των μητροπολιτικών δικτύων διανομής που να καλύπτουν το σύνολο και των τριών αστικών ιστών, τις Βιομηχανικές Περιοχές και τα Βιοτεχνικά Πάρκα. Η Περιφέρεια σε συνεργασία με τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίων (ΔΕΔΑ) και τα οικεία Τεχνικά Επιμελητήρια οφείλει να έχει μόνιμη εποπτεία των εργασιών και των χρονοδιαγραμμάτων ανάπτυξης.
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι τα ήδη αναγγελθέντα έργα της ΔΕΔΑ αφορούν σε 2η προτεραιότητα την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τα κονδύλια των 18,5 εκ Ευρώ από Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων που εξαγγέλθηκαν είναι ανεπαρκή ενώ οι διαδικασίες χωροθέτησης και αδειοδότησης των εγκαταστάσεων που ανακοινώνονται κατά καιρούς – αν δεν είναι στάσιμες- εξελίσσονται πολύ αργά.
Η επόμενη διοίκηση της Περιφέρειας οφείλει να θέσει το ζήτημα σε πολύ υψηλή προτεραιότητα συστήνοντας Υπηρεσία Υδρογονανθράκων υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας & Περιβάλλοντος με αρμοδιότητα τόσο την έλεγχο της επέκτασης του ΦΑ όσο και τις εξελίξεις των εξορυκτικών εργασιών των ενεργειακών κοιτασμάτων που αναμένονται. Η ΠΔΕ οφείλει να είναι να είναι προετοιμασμένη για τη νέα εποχή των υδρογονανθράκων αξιοποιώντας τις επενδυτικές ευκαιρίες προς όφελος των συμπολιτών μας προλαμβάνοντας παράλληλα τυχών επιβαρυντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
*Ο Θανάσης Φατσικώστας είναι Δρ. χημικός μηχανικός και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη Δυτική Ελλάδα Μπροστά με τον Κωστα Σπηλιόπουλο.