Δε θα σας κουράσω ανατρέχοντας στο παρελθόν.
Η Πάτρα έχει πλέον το δικαίωμα να ατενίζει την θάλασσα όπως άλλες πόλεις της Ελλάδας χωρίς διαχωριστικά τείχη στο κυρίως αστικό τμήμα της, μετά την εκχώρηση τμήματος της λιμενικής ζώνης στον Δήμο.
Αυτά είναι γνωστά, χιλιοειπωμένα.
Οι πολίτες οι ενημερωμένοι αυτής της πόλης τα γνωρίζουν. Σίγουρα όμως πρέπει να υπενθυμίσω ότι η σημερινή δημοτική αρχή δεν ήταν στους μπροστάρηδες των κινητοποιήσεων (όποιος το αμφισβητεί ας κάνει έρευνα στο διαδίκτυο).
Ωραία, το πήραμε. Τώρα τι κάνουμε;
Κατ’ αρχήν θα έλεγα ότι στην μέση συνείδηση ως θαλάσσιο μέτωπο έχει καταχωρισθεί η περιοχή από Παραλία έως την Πλαζ του ΕΟΤ ενώ το σωστό είναι πως μετά την διεύρυνση του Δήμου Πατρέων το πραγματικό θαλάσσιο μέτωπο είναι από τα Καμίνια μέχρι τον Ψαθόπυργο.
Τι σηματοδοτεί αυτό; Απλά πως όλοι οι σχεδιασμοί αξιοποίησης θα πρέπει δυνητικά να περιλάβουν όλη την ακτογραμμή με διαφορετικά ίσως σχέδια λόγω της ιδιαιτερότητας των επί μέρους περιοχών.
Θα πρέπει να γίνει μία ανάπλαση που θα αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Πάτρας μαζί με τον Άγιο Ανδρέα και τον Φάρο, ένα έργο που θα μείνει και στις επόμενες γενιές.
Θα ξεκινήσω λοιπόν σήμερα από την περιοχή των τέως Δήμων Παραλίας και Βραχναιίκων. Η εικόνα που προβάλλει στα μάτια του επισκέπτη όταν φθάσει στο ύψος του LIDO (ΑΚΤΑΙΟΝ) είναι μαγική, από τις ομορφότερες στην περιοχή μας. Οσο όμως προχωρά κατά μήκος της ακτογραμμής η εγκατάλειψή της τον γεμίζει θλίψη, εάν φέρει δε στον νου του εικόνες από αντίστοιχες περιοχές άλλων πόλεων που έχουν αναπλασθεί τότε μέσα του ξυπνάει ένα μεγάλο παράπονο γιατί αυτοί κι όχι εμείς.
Οι ευθύνες για την κατάσταση αυτή έχουν ονοματεπώνυμο : Κώστας Πελετίδης. Η δημοτική αρχή δεν έκανε το αυτονόητο, να ανακατασκευάσει την παραλιακή οδό μετατρέποντας σε πεζόδρομο το καλοκαίρι, να δώσει ένα τόνο κοσμοπολίτικο μέσα από παρεμβάσεις όπως τον σχεδιασμό ομοιόμορφων χώρων σκίασης στα παραθαλάσσια καταστήματα και να το προτείνει στους καταστηματάρχες να τα ανακατασκευάσουν με ανάλογη απαλλαγή τελών για το ύψος της δαπάνης τους, να κατασκευάσει πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομο αλλά και διαμόρφωση της παραλίας το σημαντικότερο δε να προβεί τελικά στην διάνοιξη της από χρόνια σχεδιασθείσας παράλληλης οδού προς την παραλιακή οδό για την πρόσβαση ενώ δεν προγραμμάτισε ούτε καν τη διαμόρφωση και παραλιακή σύνδεση Βραχναιίκων – Τσουκαλείκων -Καμινίων.
Η μεγαλύτερη όμως παρέμβαση που όφειλαν στους κατοίκους της περιοχής αλλά και στους υπόλοιπους πολίτες -επισκέπτες και θα πρέπει να ασχοληθεί πλέον η επόμενη δημοτική αρχή, είναι η επίλυση της διαχείρισης των λυμάτων. Υπάρχουν αγωγοί λυμάτων που καταλήγουν στη θάλασσα με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς τις συνθήκες υγιεινής, καθώς και την αλλαγή σωληνώσεων ύδρευσης και την επέκταση όπου απαιτείται ώστε να λυθεί και το θέμα της ύδρευσης.
Πρόκειται για ουσιαστικές, σημαντικές και απαραίτητες ελάχιστες παρεμβάσεις σε πρώτη φάση που θα άλλαζαν όλο το τοπίο αλλά δυστυχώς δεν έγινε τίποτα.
Αυτές οι παρεμβάσεις που δεν έγιναν είναι προτεραιότητα για το συνδυασμό μας. Είναι παρεμβάσεις που θα αυξήσουν την επισκεψιμότητα, θα τονώσουν την τοπική επιχειρηματικότητα και θα δημιουργήσουν και νέες θέσεις εργασίας.
Ας συσπειρωθούμε όλοι με την παράταξη ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΞΑΝΑ με τον Γρ. Αλεξόπουλο να πραγματοποιήσουμε το αυτονόητο.
Υ.Γ. Σε πιθανές αιτιάσεις περί κτηματικής υπηρεσίας και Λιμενικού για απαγόρευση παρεμβάσεων σε παραλιακή οδό, παραπέμπω τους θιασώτες αυτής της άποψης, στην πρόσφατη ανάπλαση της παραλίας του Αιγίου και της Ναυπάκτου.

 

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ

 

@Αν. Καθηγήτρια Ιατρικής