Τελικά οι εξελίξεις μας προλαβαίνουν και μάλιστα με πολύ δυσάρεστα γεγονότα. Στα μέσα Απριλίου, με αφορμή την επίσκεψή μου στο Πασχαλινό Παζάρι του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών Πάτρας και του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης Ν. Αχαΐας «ΦΑΡΟΣ» (ΚΟΙΣΠΕ), είχα αρθρογραφήσει για την ανάγκη επέκτασης των δομών φροντίδας των ψυχικά πασχόντων.
Μεταφέροντας την αγωνία των οικογενειών, οι οποίες λόγω έλλειψης κατάλληλου δικτύου φροντίδας, εκπαίδευσης και απασχόλησης των ψυχικά πασχόντων, καλούνται να σηκώσουν όλο το βάρος των παρενεργειών. Συχνά βρίσκονται σε αδιέξοδο. Η αναζήτηση βοήθειας σκοντάφτει σε λίστες αναμονής και δομές που λόγω υπερφόρτωσης δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε άλλα αιτήματα.
Δυστυχώς το πρόσφατο γεγονός, το οποίο αγγίζει μάλιστα την ευρύτερη κοινότητα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, καθώς ο πατέρας είναι εργαζόμενος στο νοσοκομείο μας, δείχνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω καθυστέρηση στην ανάπτυξη ψυχιατρικών δομών.
Είναι ανεπίτρεπτο η ιατρική υποστελέχωση των ψυχιατρικών κλινικών και τμημάτων των νοσοκομείων, να μην επιτρέπει την παρουσία ψυχιάτρου στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και μάλιστα σε ημέρες εφημερίας. Από τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι οι διακομιδές ψυχιατρικών περιστατικών είναι σχεδόν καθημερινές επιβάλλεται η παρουσία εξειδικευμένης ομάδας για την κατάλληλη αντιμετώπισή τους. Αυτό όμως προϋποθέτει προσλήψεις και επαρκή στελέχωση των ψυχιατρικών Κλινικών και Τμημάτων.
Οπως αναγκαία αναδεικνύεται και η ανάπτυξη ενός δικτύου ασφαλούς λειτουργίας των νοσοκομείων. Τα τελευταία περιστατικά βίας που είχαμε σε νοσοκομεία της Περιφέρειας με δολιοφθορές και τραυματισμούς μελών του προσωπικού, δείχνουν ότι οι συνάδελφοι καλούνται να απορροφήσουν την κοινωνική αγανάκτηση για τις δυσλειτουργίες του συστήματος. Οι εφημερεύοντες γιατροί, νοσηλευτές και το προσωπικό όλων των ειδικοτήτων θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς στον χώρο που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνον μέσω της εφαρμογής των κατάλληλων μέτρων.
*Η Ασπασία Ρηγοπούλου είναι ιατρός.