Το τραγικό συμβάν της Δευτέρας του Πάσχα φέρνει στην επιφάνεια με επώδυνο τρόπο το θέμα της συνοδείας και του χειρισμού ατόμων με ψυχιατρικά προβλήματα, για το οποίο, πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, έχουν υπάρξει παρεμβάσεις, αλλά χωρίς αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.
Πριν από όλα όμως, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια για τον χαμό ενός νέου ανθρώπου στην οικογένεια του. Συμπαρίσταμαι, επίσης, με όλες μου τις δυνάμεις στην περιπέτεια που βιώνει ο συνάδελφός μας.
Για πολλοστή φορά θα επανέλθω στο θέμα των διακομιδών ατόμων, οι οποίοι ενδέχεται λόγω ψυχικής ασθένειας να χρήζουν νοσηλείας σε κατάλληλη υγειονομική δομή, ώστε να αποτραπούν πιθανές πράξεις βίας κατά των ίδιων ή τρίτων. Ολη τη διαδικασία τη θεωρούμε μεσαιωνική και αδιανόητη, για ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος να αποδίδεται η ψυχική υγεία στο πρώτο στάδιο από τις κατασταλτικές δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας. Η όλη διαδικασία εκθέτει τους Αστυνομικούς που δεν είναι αρμόδιοι και εκπαιδευμένοι να εκτελούν, με κίνδυνο να επιβαρύνουν και την ψυχική τους υγεία και να εκθέσουν και τη σωματική τους ακεραιότητα. Καλούμε τους συναρμόδιους υπουργούς να προβούν σε ενέργειες, ώστε με την κατάρτιση και την ψήφιση ενός σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου, σύμφωνα με το οποίο οι διακομιδές από τον τόπο εντοπισμού του πιθανού ασθενή μέχρι και την εισαγωγή του για νοσηλεία στην Ψυχιατρική Κλινική να γίνεται παρουσία και υπό τις εντολές Ψυχιάτρου και μόνο με ασθενοφόρο όχημα, με την απλή συνοδεία Αστυνομικών Υπαλλήλων. Παράλληλα, με νέο νομοθετικό πλαίσιο να παραβλεφθεί η απαλλαγή των αστυνομικών από την επίδοση δικογράφων και από τα μέτρα τάξης κατά την τέλεση των αγώνων των ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών. Πρόκειται για επιχειρήσεις που οφείλουν να διαφυλάττουν το προϊόν τους με ίδια μέσα (εταιρίες security). Ετσι θα απελευθερωθεί σημαντικός αριθμός συναδέλφων, οι οποίοι και θα διατεθούν στην πάταξη του κοινού εγκλήματος και στην προστασία του πολίτη.
Τέλος, ας ευχηθούμε να είναι το τελευταίο θύμα που να οφείλεται στην κακή οργάνωση της πολιτείας.
Της Γεωργίας Ντάτσικα
Αστυνομικός
Μέλος του Τομέα προστασίας του πολίτη της ΝΔ