Οι αντιπαραθέσεις και οι εντάσεις, ως παρενέργειες του νόμου Γαβρόγλου και της συγχώνευσης του Πανεπιστημίου Πατρών με τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, συνεχίζονται στο πλαίσιο του «πανεπιστημιακού βήματος».
Παράλληλα, ξεκίνησαν οι διεργασίες για την εφαρμογή ενός νόμου που είναι μετέωρος με δεδομένη τη δημόσια δέσμευση της ΝΔ για κατάργησή του.
Κι αυτή είναι μία παράμετρος που συζητάει ο εκπαιδευτικός κόσμος των δύο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της περιοχής μας.
Έγραφε προχθές η «Π» ότι έχουν συσταθεί τα Συμβούλια Ένταξης και ξεκινούν τις διαδικασίες της μετάβασης των τμημάτων του ΤΕΙ σε Πανεπιστήμιο Πατρών και Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε και ο τεμαχισμός του ταμείου του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και της ακίνητης περιουσίας του. Τι θα συμβεί όμως εάν το ερχόμενο φθινόπωρο έχουμε αλλαγή κυβέρνησης, όπερ και το πιθανότερο;
Από την άλλη η νέα ακαδημαϊκή χρονιά επιφυλάσσει αλλαγές που επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία τμημάτων και κατ’ επέκταση τη ζωή χιλιάδων φοιτητών και κατά επέκταση των οικογενειών τους.
ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ
Επίσης, μία άλλη σημαντική παράμετρος της υπόθεσης αυτής, ιδιαίτερα σοβαρή, αγγίζει την εσωτερική ζωή της πανεπιστημιακής κοινότητας. Αυτή τη στιγμή ο ακαδημαϊκός κόσμος είναι διχασμένος και οι ψύχραιμες φωνές που εστιάζουν στο αύριο είναι ελάχιστες. Η εφαρμογή ενός νόμου είναι εξ ορισμού αποτυχημένη εάν δεν τυγχάνει αποχής από αυτούς που καλούνται να τον εφαρμόσουν.
Η «Π» έχει καταγράψει όλο αυτό το διάστημα τα όσα έχουν ειπωθεί και γραφτεί μεταξύ των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Πατρών και το οποία αποκαλύπτουν διχασμό και έντονη αντιπαράθεση η οποία σε αρκετές περιπτώσεις δεν συνάδει με έναν ακαδημαϊκό χώρο.
Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ
Η τελευταία αντιπαράθεση αναπτύχθηκε μετά του προέδρου του Τμήματος Φυσικής Βασίλη Αναστασόπουλου και του παραιτηθέντα αναπληρωτή πρυτάνεως Χρήστου Μπούρα. Της επιστολής Αναστασόπουλου ακολούθησε απάντηση του Χρ. Μπούρα και ανταπάντηση εκ μέρους του Β. Αναστασόπουλου.
Αποφεύγοντας να παραθέσουμε το βασικό κορμό της ανταπάντησης του Β. Αναστασόπουλου καθώς μόνον θα όξυνε περαιτέρω τα πνεύματα περιοριζόμαστε στη δημοσίευση μόνον ενός σημείου:
« Αγαπητέ συνάδελφε Χρήστο Μπούρα,
Απαντάς σε άσχετα πράγματα, με παραπλανητικό και ψευδή τρόπο.
Την τιμή μου και την υπόληψή μου θα την υπερασπιστώ μέχρι τέλους. Οσο και να μιλάς για παραλήρημα. Και όσο και να σιωπούν όσοι γνωρίζουν. Θα είμαι εδώ διαρκώς μόνο για αυτό».

 

Της
ΜΑΡΙΝΑΣ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ