Καταλύτη εξελίξεων, αποτέλεσε το τραγικό περιστατικό της αυτοχειρίας, ενός νεαρού άνδρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας προ ημερών, όταν άρπαξε το πιστόλι αστυνομικού που τον συνόδευε και αυτοπυροβολήθηκε.
Όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, σχέδιο νόμου με τίτλο «Ακούσια ψυχιατρική περίθαλψη», με το οποίο, η μεταφορά ασθενών σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας, αντιμετωπίζεται τεχνικώς όπως η μεταφορά οποιουδήποτε άλλου ασθενή σε νοσοκομείο για εξέταση ή νοσηλεία, και θα διενεργείται υπό συνθήκες ασφαλείας, με σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του φερομένου ότι χρήζει ακούσιας ψυχιατρικής περίθαλψης.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στο ΕΚΑΒ δημιουργείται Γραφείο Υποστήριξης Ψυχικής Υγείας, για την μεταφορά προσώπων που φέρονται ως ψυχικά ασθενείς, κατόπιν σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας για την εξέτασή τους, με ειδικά διαμορφωμένα οχήματα και από ειδικά εκπαιδευμένους νοσηλευτές, τον συντονισμό, παρακολούθηση της κίνησης για τη διαχείριση των περιστατικών, κ.ά.
Για τις ανάγκες του νέου Γραφείου, διατίθενται από το Υπουργείο Υγείας δέκα συμβατικά οχήματα, με ειδικό εξοπλισμό για την ασφαλή μεταφορά των επιβαινόντων προσώπων. Η μεταφορά του φερόμενου ως ασθενή στην Μονάδα Ψυχικής Υγείας θα διενεργείται από ειδικά εκπαιδευμένους νοσηλευτές. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, για την ασφάλεια του ασθενή ή τρίτων που εμπλέκονται στη μεταφορά, μπορεί να ζητηθεί, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, η συνδρομή οργάνου της ΕΛΑΣ. Σε κάθε περίπτωση, οι νοσηλευτές που μεταφέρουν τον εξεταζόμενο παραμένουν στο χώρο της Μονάδας, έως ότου πραγματοποιηθεί η εξέταση και παρασχεθεί η αναγκαία ιατρική φροντίδα.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας Χάρης Τσίτσικας τόνισε ότι το νομοσχέδιο κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και κρίνει την εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική. Η Ένωση πρωτοστάτησε για το θέμα της ακούσιας νοσηλείας πασχόντων που πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ασθενείς και όχι ως κρατούμενοι.
Η Ένωση θα πιέσει για την ψήφιση του νομοσχεδίου και για την απεμπλοκή των αστυνομικών, τόσο από τις μεταγωγές κρατουμένων σε νοσηλευτικά ιδρύματα, την επίδοση δικογράφων και την φρούρηση του Δικαστικού Μεγάρου.