ΠΑΟΚ (τυπικά γηπεδούχος) και ΑΕΚ διασταυρώνουν τα ξίφη τους απόψε στο ΟΑΚΑ με έπαθλο το τρόπαιο του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο τελικός (77ος στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου) ανάμεσα στους δύο Δικέφαλους του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 20:30 (Cosmote Sport 1), με τους δύο «μονομάχους» να δείχνουν πανέτοιμοι για την αποψινή αναμέτρηση.

Ένα παιχνίδι ωστόσο που, εκτός από το ποδοσφαιρικό θέαμα, θα εμπεριέχει και ισχυρούς συμβολισμούς. Η ΑΕΚ έκανε πρόταση να αγωνιστεί με μαύρα περιβραχιόνια στη μνήμη των 353.000 ψυχών της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αίτημα που έγινε αποδεκτό από την ΕΠΟ, ενώ έχει συναινέσει βεβαίως και ο ΠΑΟΚ. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή πριν από το ματς και θα προβληθεί βίντεο-μήνυμα σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας που επιμελήθηκε η Κιτρινόμαυρη ΠΑΕ.

Ο τεχνικός του Δικέφαλου του βορρά Ραζβάν Λουτσέσκου δεν υπολογίζει στους τραυματίες Βιεϊρίνια, Μαουρίσιο και Βέρνμπλουμ. Στον αντίποδα, η Ένωση που ολοκλήρωσε χθες την προετοιμασία της με την τελευταία προπόνηση στα Σπάτα (υπό το βλέμμα του Δημήτρη Μελισσανίδη) κατεβαίνει πάνοπλη στον τελικό. Ο Μανόλο Χιμένεθ αποφάσισε να πάρει όλους τους διαθέσιμους παίκτες μαζί του στο ξενοδοχείο, θέλοντας προφανώς να περάσει και το μήνυμα της ομοψυχίας που επικρατεί στην Ένωση για την κατάκτηση του Κυπέλλου.

Ο σημερινός είναι ο τρίτος τελικός στη σειρά ανάμεσα στις δύο ομάδες, με τον ΠΑΟΚ να έχει κερδίσει στους δύο προηγούμενους (το 2017 στο «Πανθεσσαλικό» και το 2018 στο ΟΑΚΑ). Επίσης, ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος 2019 θεωρείται ξεχωριστός στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και ειδικότερα της ελληνικής διαιτησίας. Μετά από έγκριση της FIFA και της IFAB θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα η υπηρεσία Video Assistant Referee, το γνωστό VAR, καθώς ολοκληρώθηκαν με επιτυχία όλες οι τεχνικές δοκιμές και οι τεχνολογικές προσαρμογές των παρόχων με το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.

Θυμίζουμε ότι το αποψινό παιχνίδι δεν θα έχει φιλάθλους στις εξέδρες. Με βάση την πρόταση της Ομοσπονδίας έχουν εκδοθεί συνολικά 840 προσκλήσεις, εκ των οποίων κάθε φιναλίστ έχει λάβει από 120. Η ΕΠΟ θα διαθέσει 600. Για τις ανάγκες των ΠΑΕ (οικογένειες ποδοσφαιριστών, τεχνικά τιμ κλπ.) θα επιτραπεί επίσης η είσοδος σε επιπλέον 100 άτομα, με ειδική λίστα.

ΠΗΓΗ