Ηταν ένα από τα πιο εύστοχα σχόλια που διαβάσαμε στο διαδίκτυο, με αφορμή το γεγονός ότι η προεκλογική αντιπαράθεση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας επικεντρώθηκε τελευταία στις συντάξεις: «Προεκλογικός αγώνας από συνταξιούχους, για συνταξιούχους, με συνταξιούχους. Συζήτηση για το …μέλλον».
Όλα βέβαια ξεκίνησαν από την απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει παραμονές των εκλογών τη λεγόμενη «13η σύνταξη». Είναι δε αξιοσημείωτη στην προκειμένη περίπτωση η ταχύτητα με την οποία λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός, που κατά τα άλλα φημίζεται για την παροιμιώδη γραφειοκρατία του.
Την Τετάρτη ψηφίστηκε από τη Βουλή η χορήγηση της «13ης σύνταξης», δύο μόλις εικοσιτετράωρα μετά, το απόγευμα της Παρασκευής, πιστώθηκαν τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Πολύ λιγότερα σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, εφόσον κι αυτό το μικρό οικονομικό βοήθημα «τσεκουρώθηκε» φορολογικά. Ποιος είπε ότι οι κακές (κυβερνητικές) συνήθειες κόβονται εύκολα;
Ακόμη κι έτσι, όμως, ήταν αναμενόμενο η κυβέρνηση να σπεύσει να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά αυτό το (κατά την αντιπολίτευση) εκλογικό επίδομα. Κι επειδή το σχετικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητο από τη Νέα Δημοκρατία, ακολούθησε η γνωστή σποτομαχία για τις συντάξεις.
Με τούτα και με κείνα, οι συνταξιούχοι έχουν την τιμητική τους σ’ αυτήν την προεκλογική περίοδο, περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά, την ίδια ώρα που κι άλλα κοινωνικά στρώματα έχουν δοκιμαστεί σκληρά από την οικονομική κρίση και χιλιάδες νέοι άνθρωποι μαστίζονται από την ανεργία. Μήπως η προεκλογική καμπάνια των κομμάτων θα έπρεπε να ασχοληθεί, επίσης, ουσιαστικά και σε έκταση μαζί τους;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star, έθιξε το προφανές λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πολλοί συνταξιούχοι ενδιαφέρονται εξίσου με τη σύνταξή τους για το εάν θα βρουν καλές δουλειές τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους. Δεν μας ενδιαφέρουν μόνο οι συνταξιούχοι. Μας ενδιαφέρει το παιδί του συνταξιούχου να βρει καλή δουλειά, ώστε να μη χρειάζεται να ζει από τη σύνταξη. Δεν γίνεται λόγος για τις θέσεις απασχόλησης».
Κακώς, προσθέτουμε από την πλευρά μας. Και ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για την αξιωματική αντιπολίτευση. Ας μεταφέρει την αντιπαράθεση στα λίγα εικοσιτετράωρα που απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες, στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας, των επενδύσεων, της δημιουργίας θέσεων εργασίας, της ανάπτυξης.
Από τη στιγμή που οι ευρωεκλογές, ούτως ή άλλως, έχουν προσλάβει τον χαρακτήρα μιας εθνικής εκλογικής αναμέτρησης, ας ακούσουμε θέσεις και επιχειρήματα για την Ελλάδα του μέλλοντος, στην οποία οι συνταξιούχοι δεν θα βρίσκονται στην ίδια μοίρα με τους σημερινούς.