Ο αυτισμός είναι ένα φάσμα στενά συνδεδεμένων διαταραχών με κοινό πυρήνα συμπτωμάτων που εμφανίζεται στη βρεφική και πρώιμη παιδική ηλικία, προκαλώντας καθυστερήσεις σε πολλούς βασικούς τομείς ανάπτυξης, όπως η μάθηση, η ομιλία και η αλληλεπίδραση.

Τα συμπτώματα του αυτισμού ποικίλλουν όπως και ο τρόπος με τον οποίο εμφανίζεται στο κάθε παιδί. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα παιδιά με αυτισμό έχουν ήπια δυσλειτουργία, ενώ άλλα έχουν περισσότερα εμπόδια για να ξεπερασούν κατά την διάρκεια της ανάπτυξης τους.

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Είναι πολύ σημαντικό η διάγνωση του αυτισμού να γίνει πολύ νωρίς οπότε η γνώση πάνω σε αυτό το θέμα δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού για τους γονείς. Εφόσον η διάγνωση γίνει στην ηλικία των 18 μηνών, τότε η διαφορά στην μετέπειτα ανάπτυξη του παιδιού είναι τεράστια καθώς η όλο και νωρίτερη διάγνωση είναι το κλειδί για την πιο ομαλή μετάβαση στην νέα πραγματικότητα μέσα από την θεραπεία.

Παρακολουθήστε στενά την ανάπτυξη του παιδιού σας

Ο αυτισμός συνεπάγεται ένα μεγάλο εύρος αναπτυξιακών καθυστερήσεων επομένως παρακολουθώντας προσεκτικά το πότε ή αν το παιδί σας δυσκολεύεται σε θέματα κοινωνικής, συναισθηματικής ή γνωστικής φύσεως μπορείτε να εντοπίσετε το πρόβλημα νωρίς.

Ενημερωθείτε σωστά

Κάθε παιδί αναπτύσσεται διαφορετικά οπότε δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε εφόσον το δικό σας αργήσει για παράδειγμα να μιλήσει. Η ανάπτυξη της συνολικής υγείας του παιδιού προϋποθέτει ένα μεγάλο εύρος για το τι είναι φυσιολογικό και τι όχι. Εάν ωστόσο φτάσει σε μια ηλικία που θα έπρεπε ήδη να έχει μιλήσει σύμφωνα με τον γιατρό και δεν το έχει κάνει τότε μιλήστε με έναν ειδικό αμέσως.

Μην περιμένετε

Πολλοί ανήσυχοι γονείς εισπράττουν την εξής απάντηση στις αγωνίες τους. «Μην ανησυχείς» ή «Περίμενε και βλέπουμε». Η αναμονή είναι το χειρότερο που θα μπορούσατε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση γιατί ρισκάρετε να χάσετε πολύτιμο χρόνο σε μια ηλικία όπου το παιδί σας μπορεί να έχει την καλύτερη δυνατή πιθανότητα βελτίωσης.

Επιπλέον, αν η καθυστέρηση οφείλεται σε κάποιο άλλο παράγοντα, είναι απίθανο το παιδί να μπορέσει να το ξεπεράσει από μόνο του, οπότε πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας.

Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας

Δεν υπάρχει πιο δυνατό συναίσθημα από το μητρικό ένστικτο. Ιδανικά, ο γιατρός σας θα ακούσει και θα λάβει σοβαρά υπόψη του τις ανησυχίες που έχετε κάνοντας στο παιδί μια διεξοδική κλινική εξέταση . Εάν ωστόσο προσπαθήσει να σας καθησυχάσει και να υποτιμήσει την ανησυχία που του παρουσιάζετε τότε να επιμείνετε ή ζητήστε μια δεύτερη γνώμη από έναν ειδικό για την ανάπτυξη γιατρών.

Πηγή: helpguide.org

ΠΗΓΗ