Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν υπήρξε ούτε μια δημοσκόπηση που να μην έδινε προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία ενόψει των ευρωεκλογών.
Υπήρχαν βέβαια διακυμάνσεις ως προς το εύρος της διαφοράς, αλλά όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις δεν άφηναν καμία αμφιβολία για το ποιο κόμμα θα έκοβε πρώτο το νήμα. Ο μόνος που πίστευε πραγματικά ότι μπορούσε να τις διαψεύσει ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε βάλλει και εναντίον τους.
Με μια εμφανή έπαρση, που άγγιζε τα όρια της αλαζονείας, είχε μέσα του εδραιωμένη την πεποίθηση ότι με μερικά «ψίχουλα», που θα έδινε στο εκλογικό σώμα, μετά από τέσσερα χρόνια μιας εξοντωτικής φορολόγησης, θα πήγαινε σε μια ακόμη εκλογική νίκη.
Εκ του οδυνηρού αποτελέσματος για τον ΣΥΡΙΖΑ, συμπεραίνουμε ότι οι παροχές της τελευταίας στιγμής λειτούργησαν αρνητικά για το κυβερνών κόμμα.
Οι συνταξιούχοι έσπευσαν ασμένως να εισπράξουν τη λεγόμενη 13η σύνταξη, αλλά δεν εξαγοράστηκαν και τιμώρησαν δεόντως τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες, ενδεχομένως και με μια δόση οργής για την κυνική προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να υφαρπάξει κατ’ αυτόν τον τρόπο την ψήφο τους.
Ο Αλέξης Τσίπρας έπεσε έξω, καθώς δεν υπολόγισε ότι το 2019 δεν είναι 2015 και πως τούτη τη φορά θα κρινόταν για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του και όχι για τις βερμπαλιστικές και ανέφικτες εξαγγελίες που έκανε στο παρελθόν, εκ του ασφαλούς, αντιπολιτευόμενος.
Η προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών μετά από τη συντριπτική ήττα που υπέστη ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη, η μοναδική ρεαλιστική διέξοδος για τον Πρωθυπουργό, ο οποίος είχε προσδώσει στις ευρωεκλογές χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.
Επομένως, μετά από την έντονη αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής, που επεκτάθηκε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Προσέφυγε σε μια αυτονόητη κίνηση αντίδρασης, απόλυτα συνυφασμένη με την πολιτική επιβίωσή του. Εάν δεν κατέφευγε τώρα στις κάλπες, θα ήταν πολύ πιθανό η σημαντική διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας που κόντεψε να φτάσει τις δέκα μονάδες (η μεγαλύτερη στην ιστορία των αντίστοιχων αναμετρήσεων) να αυξανόταν θεαματικά, στην περίπτωση που οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονταν τον Οκτώβριο.
Πάμε, λοιπόν, για μια πρόωρη εθνική εκλογική αναμέτρηση, που χρονολογικά δεν φαντάζει και τόσο πρόωρη αν σκεφτούμε ότι επισπεύδεται μόλις για λίγους μήνες.
Ομως, η εσπευσμένη διενέργεια των εκλογών εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει θετικά για τη χώρα, δεδομένου ότι επιβάλλεται το συντομότερο δυνατό η εμπέδωση μιας πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας.
Ηταν καιρός πια να μπει ένα τέλος σε μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής ρευστότητας και έντονης εκλογολογίας.