ΣΧΗΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ αυτές τις ώρες η απάντηση των ψηφοφόρων στο ερώτημα του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.
ΩΣ ΠΡΟΣ τις «μεγάλες κάλπες» της Περιφέρειας, δηλαδή, και του Δήμου Πατρέων, το ερώτημα προκάλεσε περισσότερες πιέσεις ως προς το πρώτο μέτωπο, παρά ως προς το δεύτερο.
ΟΙ ΛΟΓΟΙ γι’ αυτό ήταν διάφοροι, αλλά κυρίως ερείζονται στα ζητήματα ταυτότητας, κατευθύνσεων, ανταγωνισμών και ανοιχτών λογαριασμών του Κινήματος Αλλαγής και του λεγόμενου παλαιού ΠΑΣΟΚ.
ΔΕΝ χρειαζόμαστε, βέβαια, τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση για να διαπιστώσουμε ότι στον συγκεκριμένο χώρο υπάρχει παρατεταμένη νευρικότητα και κρίση προσανατολισμών. ΜΠΟΡΕΙ να επωφελούνται από αυτά τα στοιχεία οι πολιτικοί ανταγωνιστές, αλλά δεν είναι εκείνοι που τα προκάλεσαν, ούτε εκείνοι που έχουν την ευθύνη να τα ιάσουν,
Ο ΛΑΟΣ έχει μια φράση γάντι για την περίπτωση: Δεν σας φταίει κανείς.
ΜΠΟΡΕΙ σ’ αυτή τη φάση να παρατηρείται ένταση, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία για την επόμενη ημέρα στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για παραγωγική συνέχεια, συνεννοήσεις, αν όχι και συνεργασίες. Δεν μιλούν τόσο πολύ διαφορετική γλώσσα οι δυνάμεις εκεί, με κάποιες εξαιρέσεις, που απλώς κατοχυρώνουν ρόλο μέσα από την εξαίρεση και τη διαμαρτυρία.
ΓΙΑ ΤΟΝ Δήμο Πατρέων δεν ισχύει το ίδιο. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα πει πολλά για το πνεύμα, τα μηνύματα, τις κατευθύνσεις της πόλης, με τη σφραγίδα των ίδιων των κοινωνικών δυνάμεων.
ΑΛΛΑ δεν πρέπει να γίνουν παρερμηνείες: Είτε επικρατήσει, κάνοντας την ανατροπή, η εκσυγχρονιστική πρόταση, είτε η ρηχή φιλολαϊκή διαχείριση που πήρε καθαρό προβάδισμα στον πρώτο γύρο, αυτό δεν σημαίνει ότι η κοινωνία απορρίπτει τις μία από τις δύο προτάσεις.
ΜΙΑ σύνθεση θα ήταν ίσως η χρυσή τομή. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι η σύνθεση θέλει δύο. Και στην περίπτωσή μας ο ένας τα θέλει όλα δικά του, δεν θέλει τους άλλους, θέλει τον εαυτό του και μόνον.
ΑΛΛΑ το εκλογικό σύστημα δεν επιτρέπει απολυταρχίες. Και αυτή θα είναι μια ενδιαφέρουσα πτυχή της επόμενης ημέρας, για την οποία σχεδόν κανείς δεν θέλησε προεκλογικά να πιάσει συζήτηση.