Υπάρχουν ομάδες που αντέχουν στο χρόνο, αλλά και ομάδες που «σβήνουν» από τον χάρτη καθώς οι δυσκολίες της εποχής κάμπτουν τη σθεναρή προσπάθεια για επιβίωση των διοικήσεων τους.
Μια τέτοια ομάδα ήταν και ο ΑΟ Αγίου Δημητρίου, το ιστορικό σωματείο της Ανω Πόλης, το οποίο ιδρύθηκε το 1972 και αγωνιζόταν με ερυθρόλευκες φανέλες.
Ο Αγιος Δημήτριος αγωνίστηκε πρώτη φορά στα γήπεδα της Αχαΐας την περίοδο 1972-73 και δύο σεζόν αργότερα πανηγύρισε την άνοδο στη Β’ Κατηγορία. Εκεί έμεινε μόνο μία χρονιά καθώς προβιβάστηκε ξανά, αυτή τη φορά στην Α’ Κατηγορία.
Εκείνα τα χρόνια ήταν η περίοδος ακμής του σωματείου, αφού παρέμεινε στα σαλόνια των τοπικών κατηγοριών μέχρι το 1984. Ενώ στην Α’ Κατηγορία έπαιξε άλλη μία φορά δέκα χρόνια μετά.
Η φωτογραφία απεικονίζει τη μεγαλύτερη επιτυχία του Αγίου Δημητρίου. Την κατάκτηση του πρωταθλήματος της ΕΠΣ Αχαΐας τη σεζόν 1978-79. Εκείνα τα χρόνια η πρώτη κατηγορία ήταν χωρισμένη σε δύο ομίλους και οι πρώτοι της βαθμολογίας έπαιζαν αγώνες μπαράζ για την ανάδειξη του πρωταθλητή. Στον Α’ όμιλο, ο Αγιος Δημήτριος είχε συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς και στον Β’ η Δόξα Νιφορεΐκων.
Σε ένα παιχνίδι που είχε μαγνητίσει όλα τα βλέμματα της ποδοσφαιρικής Αχαΐας. Ο Αγιος Δημήτριος κέρδισε με 1-0 τη Δόξα Νιφορεΐκων μπροστά σε 6.000 φιλάθλους στις «λαμαρίνες» των Προσφυγικών.
Κάπως έτσι, η ομάδα του Αγίου Δημητρίου έγινε η 10η από την Αχαΐα που αγωνίστηκε στην Γ’ Κατηγορία ή για τους λάτρεις της ακριβολογίας «Εθνική Ερασιτεχνική».
Την επόμενη χρονιά, οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν στον Β’ όμιλο της Γ’ Κατηγορίας που απαρτιζόταν από 20 ομάδες. Σε 38 αγωνιστικές σημείωσε 14 νίκες, 6 ισοπαλίες και 16 ήττες, κατέλαβε την 13η θέση και υποβιβάστηκε στην Α΄ κατηγορία του πρωταθλήματος Αχαΐας.
Ο Αγιος Δημήτριος κατέκτησε το πρωτάθλημα Αχαΐας το 1979 και το πρωτάθλημα της Β’ Κατηγορίας το 1978 και το 1995. Τα τελευταία χρόνια το ιστορικό σωματείο έχει πάψει τη λειτουργία του.
Από αριστερά πάνω: Γ. Κωστένης, Γ. Γερογιάννης (προπονητής), Π. Φιλόπουλος, Θ. Φιλόπουλος (Γενικός Αρχηγός), φίλαθλος, Βγενόπουλος, Γαρταγάνης, Φωτόπουλος, Παντελής, Πεφάνης, Κολλυρόπουλος, Μούζιος, Μαυριάς (βοηθός προπονητή).
Από αριστερά κάτω: Σκληβανιώτης, Ταφταρόπουλος, Μερλίγκας, Σχοινάς, Κατσιγιάννης, Λιβαθινός, φίλαθλος, Χαραλαμπακόπουλος.