ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ *

 

Στις ευρωεκλογές ελάχιστοι ψηφίσαμε για την Ευρώπη. Ελάχιστοι. Οι περισσότεροι συμμετείχαν σε ένα δημοψήφισμα για την Κυβέρνηση. Το ξεχαρβάλωμα της χώρας σηματοδοτείται από την απουσία της εφορευτικής επιτροπής. Η δικαιολογημένη αντίδραση τού «δεν θα κάτσω τόσες ώρες τζάμπα». Ενα αποτυχημένο κράτος. Ισως αυτή να ήταν και η πιο υγιής αντίδραση των πολιτών στις εκλογές. Η κοπάνα τους από την εφορευτική επιτροπή.
Στο εξωτερικό από τους 14.892 που δήλωσαν συμμετοχή πριν 2 μήνες, πήγαν στην κάλπη οι 11.792. Η πολιτεία αρνείται την επιστολική ψήφο στους 530 χιλ. Ελληνες πολίτες εκτός επικράτειας.
Εδώ, η συντριπτική πλειοψηφία των νέων έμεινε μακριά από τις κάλπες, χαλαρά για καφέ, γιατί το μέλλον τους γράφει εξωτερικό.
Η ΝΔ κέρδισε 400 χιλ. ψήφους, έφτασε τις 1,9 εκ. Θα εισπράξει ψήφους από δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, που πάντα θέλουν να φαίνονται ότι ψηφίζουν το πρώτο κόμμα. Εκλέχτηκαν όλοι οι παλαιοκομματικοί, η ανανέωση απέτυχε, ο Μητσοτάκης είναι παγιδευμένος.
Ο Τσίπρας έχασε με την αναμενόμενη διαφορά, γιατί παρά την 4ετή ανοχή των πολιτών, επέλεξε να κυβερνά διχαστικά και φανατισμένα μόνο για τα δικά του παιδιά. Αποδείχθηκε πιο παλιός και από τους παλιούς. Οι ψήφοι των νέων και των μειονοτήτων δεν θα επιστρέψουν. Τους δούλεψε και δεν θα τον ψηφίσουν ξανά. Οι «αριστεροί» των πολλών αντί για την Κούνεβα, εξέλεξαν τον Γεωργούλη και την Κουντουρά!
Το ΠΑΣΟΚ πήγε χαμηλότερα από το 2015. Κάτι σαν ΚΚΕ. Η ψήφος από συνήθεια. Ο μόλις εκλεγμένος ευρωβουλευτής παρατά την έδρα για να τρέξει για την αρχηγία μετά.
Τον Βελόπουλο τον έκαναν κόμμα οι δημοσκοπήσεις-παραγγελίες και η πληθώρα (πληρωμένων;) εμφανίσεων στα media. Οι ναζί ενδεχομένως να δυσκολευτούν να μπουν στη Βουλή.
Οι ίδιοι πολίτες που το 2014 ζητούσαν ένα κόμμα με αρχές και θέσεις σαν του Ποταμιού, πέντε χρόνια μετά ψήφιζαν την επανάληψη «προέχει να φύγει η Κυβέρνηση»! Το Ποτάμι αφήνει το θετικό του αποτύπωμα στους επόμενους. Στη Βουλή κάναμε ό,τι είπαμε ότι θα κάνουμε. Μείναμε πιστοί στις θέσεις μας και στις αρχές μας. Κανένα άλλο κόμμα δεν τόλμησε ό,τι εμείς τολμήσαμε.
Αλλά χωρίς το Ποτάμι δεν υπάρχει κάποια άλλη σοβαρή επιλογή να ψηφίσω στις ερχόμενες εκλογές.

 

·Ο Γιώργος Δημακόπουλος ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι.