Η ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ του δημάρχου ήταν ευρύτατης έκτασης. Η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών απλοποίησε και λιγόστεψε τα επίμαχα: Μετέτρεψε τις εκλογές σε υπόθεση επικρότησης της πολιτείας και του ύφους της δημοτικής αρχής και, ταυτόχρονα, δήλωσε στους αντιπάλους του κ. Πελετίδη ότι δεν ήταν πειστικοί.
ΑΚΡΙΒΕΣΤΕΡΑ, οι Πατρινοί είπαν με την ψήφο τους ότι δεν συντρέχει λόγος να αμφισβητηθεί ο κ. Πελετίδης, συνεπώς δεν μπήκαν σε βάσανο αξιολόγησης των ενστάσεων και των προτάσεών τους, οι οποίες μάλιστα ήταν εκπρόθεσμες. Λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, κανείς δεν δέχεται ότι ήταν τόσο κρίσιμα τα θέματα. Αν ήταν, ας το φώναζαν οι επικριτές του δημάρχου την επόμενη ημέρα της εκλογής του. Πόσοι το έκαναν;
ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ καλή εξέλιξη για τον κ. Πελετίδη. Ηταν καλή εξέλιξη και για την πόλη; Το 71% των δημοτών πιστεύει πως ναι. Και όταν υπάρχει ένα τόσο νωπό και ηχηρό εκλογικό αποτέλεσμα, πάσα άλλη απάντηση συνιστά ασέβεια στη δημοκρατική διαδικασία.
ΑΛΛΑ δεν ξέρουμε πόσο χρήσιμο είναι να ξεμπερδεύει με τις εκλογές η Λαϊκή Συσπείρωση χωρίς να λάβει το παραμικρό μήνυμα, έτσι που να θεωρήσει το αποτέλεσμα ευκρινέστατη προσυπογραφή της πολιτικής της και του στυλ της στο ακέραιο.
ΑΝΤΙΘΕΤΑ, στην Περιφέρεια έχουμε ριζική αντικατάσταση αρχής, με σαφή εντολή για ανανέωση. Τα κριτήρια δεν αφορούσαν τόσο τις επιδόσεις του απερχόμενου σχήματος -αν και η κοινωνία κάνει ταμείο και δεν βλέπει βελτίωση στο βιοτικό της επίπεδο- όσο το αίτημα για νέο αίμα στο στελεχιακό δυναμικό του φορέα και εν τέλει νέο κλίμα στην τοπική και περιφερειακή ζωή.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ, η κοινωνία είπε ότι δεν θέλει μονιμοποιήσεις στα δημόσια αξιώματα. Αν δεν ίσχυσε η ίδια η οπτική γωνία στην περίπτωση της δημοτικής αρχής, ίσως αυτό έγινε γιατί δεν αντιμετωπίστηκε σαν εξουσιαστικό σχήμα, αλλά σαν ένα είδος λαϊκής φρουράς. Προς το παρόν…