ΤOY BΑΣΙΛΗ ΜΠΕΚΙΡΗ *

 

Όπως είναι γνωστόν η χώρα μας οδηγείται σε βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα προσδιορισθούν για την 7η Ιουλίου. Το γεγονός φέρνει στην επικαιρότητα το μεγάλο πρόβλημα της πολιτικής κρίσης η οποία υπάρχει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και είναι η αιτία της Οικονομικής και Κοινωνικής κρίσης, η οποία ταλαιπωρεί τη χώρα μας και τον Ελληνικό λαό γενικότερα. Πού οφείλεται η πολιτική κρίση; Στην υποβάθμιση της πολιτικής, των πολιτικών και του Κοινοβουλίου γενικότερα.
Έτσι και χάρις στα ανωτέρω γεγονότα σταδιακά και πριν από μία εικοσαετία έχει αρχίσει να υποβαθμίζεται το Κοινοβούλιο και οι εκπρόσωποί μας στη βουλή να μη μπορούν να ανταποκριθούν στα υψηλά καθήκοντά τους και να ασχολούνται με άλλα θέματα και όχι με θέματα για τα οποία τους επέλεξε ο ελληνικός λαός. Βέβαια μεγάλες ευθύνες γι’ αυτές τις επιλογές έχουν και οι ηγεσίες των κομμάτων που τους επέλεξαν αλλά και οι πολίτες που τους ψήφισαν.
Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη οι ηγεσίες όλων των κομμάτων να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε οι συνδυασμοί των υποψηφίων βουλευτών να είναι ό,τι καλύτερο και ό,τι εκλεκτότερο υπάρχει σε κάθε κοινωνία. Ειδικότερα πρέπει οι ηγεσίες να ελέγχουν το ήθος και την προσωπικότητα του κάθε υποψηφίου βουλευτή.
Ευθύνη όμως έχει και ο λαός ο οποίος δεν πρέπει να παρασύρεται από μικροϋποσχέσεις των διάφορων πολιτικάντηδων και να ψηφίζει πρόσωπα ανίκανα ή πρόσωπα που δεν είναι άξια να εκπροσωπήσουν τον Ελληνικό λαό στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Οι ηγεσίες των κομμάτων πρέπει να αναλάβουν προσωπικά τις επιλογές των υποψηφίων βουλευτών, ώστε να πετύχει ο στόχος της επιλογής των καλύτερων υποψηφίων βουλευτών. Για την ιστορία θα αναφέρω ότι τις επιλογές των υποψηφίων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας το 1974 τις έκανε μια επιτροπή με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Κων. Καραμανλή και μέλη τον Αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως Κων. Παπακωνσταντίνου, τον Υπουργό Προεδρίας Γεώργιο Ράλλη και τον Υπουργό Εσωτερικών Χριστόφορο Στράτο. Έτσι οι επιλογές γίνονταν με αυστηρά κριτήρια και γι’ αυτό η βουλή του 1974 εθεωρείτο η καλύτερη βουλή όλων των εποχών. Σε εκείνη τη βουλή έριχνες μια ματιά και έκανες 15-20 Πρωθυπουργούς. Συγκεκριμένα τα έδρανα εκείνης της βουλής κοσμούσαν μεταξύ άλλων οι Κων. Καραμανλής, Κων. Τσάτσος, Παν. Κανελλόπουλος, Μιχ. Στασινόπουλος, Ανδ. Παπανδρέου, Κων. Σημίτης, Ευάγγελος Παπανούτσος, Ηλίας Ηλιού, Γιάγκος Πεσματζόγλου, Σπύρος Θεοτόκης, Λεωνίδας Κύρκος, Παν. Παπαληγούρας, Γεώργιος Ράλλης, Ευάγγελος Αβέρωφ, Κων. Μητσοτάκης.
Εκτός όμως από τις ανωτέρω προσωπικότητες, μέσα στη βουλή εκείνη μπορούσε να διακρίνει κανείς και άλλες προσωπικότητες οι οποίες θα ήσαν ικανές για να καλύψουν θέσεις Υπουργείων ή να διορισθούν ως Πρόεδροι μεγάλων Οργανισμών. Τέτοιες λοιπόν προσωπικότητες δεν υπάρχουν στις βουλές των τελευταίων δεκαετιών. Σήμερα όποιος παρακολουθεί τη βουλή απογοητεύεται, διότι δεν υπάρχει καμία σύγκριση. Γι’ αυτό ο λαός μας είναι απογοητευμένος από τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και από τα πρόσωπα που μας εκπροσωπούν.
Αυτή δε η απογοήτευση του λαού φέρνει στην επικαιρότητα το θέμα της ανανέωσης των ψηφοδελτίων με άτομα ηθικά και προσοντούχα ώστε η βουλή να επανέλθει στις καλές παλιές εποχές. Στο σημείο αυτό είναι ανάγκη να επισημάνω ότι παλαιότερα ησχολούντο με την πολιτική ό,τι καλύτερο υπήρχε σε κάθε κοινωνία. Αντίθετα σήμερα οι καλοί, οι άριστοι πολίτες δεν πολιτεύονται διότι δεν μπορούν να συνεργάζονται και να συνυπάρχουν με πρόσωπα μειωμένου κύρους.

 

* Ο Βασίλης Μπεκίρης είναι πρώην Υφυπουργός.