Καφές στα Ψηλά Αλώνια με απίστευτη θέα, κολύμπι στη φανταστική παραλία Εγκάλη, επίσκεψη σε ένα μοναδικό στο είδος του μουσείο και υπέροχη διαδρομή με το αυτοκίνητο μέσα από περιβόλια! Εσύ ζητάς κι άλλα από την εκδρομή σου;

Για καφέ στα Ψηλά Αλώνια με την καλύτερη θέα στον Κορινθιακό 
Τα Ψηλά Αλώνια είναι το σημείο με την καλύτερη θέα στον Κορινθιακό κόλπο.  Πρόκειται για ένα σήμα κατατεθέν της πόλης του Αιγίου που γύρω στις αρχές του αιώνα λειτουργούσε ως μετεωρολογικός σταθμός. Τα δροσερά Ψηλά Αλώνια είναι ο αγαπημένος προορισμός της νεολαίας του Αιγίου και όλοι εδώ θα δώσουν το ραντεβού τους. Αξίζει να πας εκεί για να απολαύσεις τον καφέ σου βλέποντας την απίστευτη θέα. Εκεί θα συναντήσεις και  το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και τον «Πύργο»,  ένα επιβλητικό ΚΤΊΣΜΑ, σε σχέδιο «ψευδο-ενετικό» που, πλαισιωμένο από φοίνικες και μέσα στο φόντο των άλλων δένδρων και των λουλουδιών, δίνει μια ξεχωριστή ομορφιά στη πόλη.

Κολύμπι στην καλύτερη παραλία που «βλέπει» Κορινθιακό
Όλη η ακτογραμμή του Κορινθιακού κόλπου από το Αίγιο ως την Ακράτα διαθέτει υπέροχες παραλίες. Ίσως η καλύτερη από αυτές της Πελοποννήσου που «βλέπουν» στον Κορινθιακό είναι η Εγκάλη στο Διακοφτό. Πρόκειται για μια πεντακάθαρη παραλία με υπέροχα νερά στρωμένη με ψιλό βότσαλο και άφθονο πράσινο που φτάνει ως τη θάλασσα. Ο προσανατολισμός της είναι τέτοιος που σχεδόν ποτέ δεν την πιάνουν οι τοπικοί μεσημεριανοί άνεμοι του Κορινθιακού κόλπου. Στο νότιο άκρο της υπάρχει ένα από τα πιο γνωστά beach bar της Αχαΐας.

Φανταστική διαδρομή με το αυτοκίνητο μέσα από περιβόλια και πορτοκαλεώνες 
Υψηλής αισθητικής αξίας ιδίως την άνοιξη είναι η διαδρομή που ξεκινά δυτικά από το λιμάνι του Αιγίου με κατεύθυνση προς τα παραλιακά χωριά. Ακολούθησέ τη και διασχίζοντάς τη θα δεις καταπράσινα περιβόλια με πορτοκαλιές, λεμονιές και θαλερά πλατανοδάση. Το τέλος της διαδρομής θα σε βρει στα όμορφα ψαροχώρια Σελιανίτικα, Λογγός και Λαμπίρι που διαθέτουν καθαρές βοτσαλωτές ακρογιαλιές και ποιοτική υποδομή για διαμονή και φαγητό.

Στο μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Σταφίδας 
Ένα μοναδικό στην Ελλάδα μουσείο σταφίδας λειτουργεί στο Αίγιο και συγκεκριμένα στο σταφιδεργοστάσιο Κουνινιώτη, στο οποίο -μέσα από τα εκθέματα-, πέρα από την ιστορία του τόπου καταγράφεται και η επιχειρηματική ιστορία της οικογένειας Κουνινιώτη. Όπως γράφει η Μαρία Ριζογιάννη στο περιοδικό Trip της πατρινής εφημερίδας  “Πελοπόννησος”, το εν λόγω ξεχωριστό μουσείο αφηγείται την τοπική ιστορία του εμπορίου της σταφίδας, στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα. Στο πρωτότυπο μουσείο, που δημιουργήθηκε από τον σημερινό ιδιοκτήτη της επιχείρησης Τάκη Κουνινιώτη, υπάρχουν διαφόρων ειδών εκθέματα, όπως εργαλεία, μηχανήματα και σταφιδικά αντικείμενα, μέσα συσκευασίας, φωτογραφίες και εμβλήματα σωματείων, παραδοσιακές αγροτικές ενδυμασίες, βραβεία της επιχείρησης, φωτογραφίες, εξοπλισμός των γραφείων του παλαιού εργοστασίου και προσωπικά αντικείμενα των ιδρυτών της επιχείρησης. Ενδιαφέρουσα -και ταυτόχρονα ενδεικτική νοοτροπιών που κυριαρχούν ακόμα στην Ελλάδα- είναι η ιστορία του εν λόγω μουσείου, το οποίο ο Τάκης Κουνινιώτης δώρισε στον Δήμο Αιγιαλείας με μόνη προϋπόθεση το ίδρυμα να φέρει το όνομά του

Περπατήστε στην «Τεμπελοράχη»

Αφήστε το αυτοκίνητό σας στον παραλιακό δρόμο του Αιγίου (κάπου κοντά στο πλάτανο) και ανηφορίστε τον πλακόστρωτο δρόμο, την οδό Μιχαλόπουλου δηλαδή, ή αλλιώς «Τεμπελόραχη» όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι.
Εύκολα από εδώ θα βγείτε στο κέντρο της πόλης. Στην πορεία σας θα δείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο στεγάζεται σε κτήριο του Τσίλερ. Απέναντι από το μουσείο ξεχωρίζει ο ναός του Αγίου Ανδρέα (επίσης έργο Τσίλερ -1888-). Στην οδό Δεσποτόπουλων αξίζει να αναζητήσετε το αρχοντικό του Αναστασίου Λόντου που λειτουργεί σαν Λαογραφικό Μουσείο καθώς φιλοξενεί από το 1994, τη συλλογή της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας. Λίγο ψηλότερα δεσπόζει ο επιβλητικός Μητροπολιτικός ναός, έργο και αυτό του Ερνέστου Τσίλερ.

Για καφέ στα Ψηλά Αλώνια

Για καφέ θα σταματήσετε στα δροσερά Ψηλά Αλώνια, το σημείο με την καλύτερη θέα στον Κορινθιακό κόλπο όπου θα συναντήσετε το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και τον «Πύργο».
Πρόκειται για ένα σήμα κατατεθέν της πόλης του Αιγίου που γύρω στις αρχές του αιώνα λειτουργούσε ως μετεωρολογικός σταθμός. Τα ψηλά Αλώνια είναι ο αγαπημένος προορισμός της νεολαίας του Αιγίου και όλοι εδώ θα δώσουν το ραντεβού τους.

Δείτε τον σπουδαίο ναό της Παναγίας Τρυπητής

Κάτω στον παραλιακό δρόμο θα δείτε την επιβλητική εκκλησία της Παναγίας Τρυπητής (Ζωοδόχος Πηγή) που είναι ο Πολιούχος ναός της πόλης. Δεσπόζει πάνω από το εμπορικό λιμάνι, κτισμένος στο βαθούλωμα ενός βράχου.
Σύμφωνα με την παράδοση εδώ βρέθηκε από κάποιο ναυαγό το 1650 η εικόνα της Παναγίας, που θεωρείται ότι φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Με την πάροδο του χρόνου ο ναός κυρίως λόγω της εικόνας της Παναγίας που θεωρείται θαυματουργή, προσέλκυσε πλήθος προσκυνητών. Η Ζωοδόχος Πηγή γιορτάζει την Παρασκευή του Πάσχα. Γίνεται περιφορά της Ιερής Εικόνας και λιτάνευση με συμμετοχή χιλιάδων πιστών.

Επίσκεψη στο μοναδικό στο είδος του, Μουσείο σταφίδας

Η οικονομική και πολιτική ζωή του Αιγίου ήταν άρρηκτα δεμένη με την παραγωγή σταφίδας από τους αμπελώνες της Αχαΐας.
Για να ενημερωθείτε για την ιστορία της σταφίδας αξίζει να επισκεφθείτε το ιδιωτικό μουσείο που στεγάζεται στο κτήριο Κουνιώτη, στην έξοδο της πόλης προς Πάτρα. Ο χώρος είναι επισκέψιμος κατόπιν συνεννόησης, τηλ. 26910 74473-83.

Διακοφτό – Καλάβρυτα με τον οδοντωτό

Δυτικά του Αιγίου, στις εκβολές του Βουραϊκού ποταμού απλώνεται η χαρούμενη πολίχνη του Διακοφτού με τις υπέροχες παραλίες της, σημείο αναφοράς για όσους επιχειρούν τη σύντομη, αλλά εντυπωσιακή διάσχιση του φαραγγιού με το τραινάκι του Οδοντωτού.
Σκαρφαλώνοντας στα προβούνια του Χελμού που μοιάζουν να κρέμονται πάνω από τα ακρογιάλια του Διακοφτού, χιλιόμετρο το χιλιόμετρο το τοπίο αλλάζει. Σιγά- σιγά η γαλάζια παρουσία του Κορινθιακού κόλπου ξεμακραίνει και χάνεται από τον ορίζοντα. Τώρα τη θέση της έχουν καταλάβει τα απόκρημνα βράχια, τα στενά περάσματα, τα αφρισμένα νερά του Βουραϊκού ποταμού και ψηλότερα τα αγέρωχα ελάτια που σας συντροφεύουν ως την είσοδο των Καλαβρύτων.

Αναζητήστε το αρχαίο θέατρο Αιγείρας

Το αρχαίο θέατρο του 3ου π.Χ αιώνα βρίσκεται σε εντυπωσιακή τοποθεσία με πεύκα, υπέροχη θέα στον Κορινθιακό κόλπο και απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα από την παραλία Αιγείρας- Ακράτας.
Η αρχική κατασκευή του ανάγεται στο πρώτο μισό του 3ο π.Χ αιώνα, ενώ επεμβάσεις έκαναν και οι Ρωμαίοι αργότερα (2ο π.Χ ). Είναι ιδιαίτερο εντυπωσιακό και το κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα θέατρα της εποχής, το γεγονός ότι πρόκειται για ένα σπάνιο δείγμα στον ελληνικό χώρο, λαξεμένου -στην ουσία- αρχαίου θεάτρου πάνω σε κροκαλοπαγή βράχο. Η χωρητικότητά του έφθανε τους 3000 θεατές και η θέση του πρόσφερε ανεπανάληπτη θέα στη θάλασσα.

ΠΗΓΗ