Η προέλευσή τους χάνεται στα βάθη των αιώνων, παρόλα αυτά έχουν φτάσει στο σήμερα και αποτελούν μία από τις πιο αγαπημένες γεύσεις στην Ελλάδα και όχι μόνο. Ο λόγος για τα φαλάφελ ή αλλιώς ρεβιθοκεφτέδες, που παρασκευάζονται από αλεύρι ρεβιθιών, κουκιά ή και από τον συνδυασμό αυτών των υλικών.

Η λέξη φαλάφελ προέρχεται από την αραβική falafel, που σημαίνει πιπεριά, αλλά και από την αραμαϊκή pilpāl, που σημαίνει στρογγυλό.

Παρόλα αυτά, πιστεύεται ότι αυτό το παραδοσιακό πιάτο της μεσανατολικής κουζίνας προέρχεται από την Αίγυπτο και ότι το άρχισαν να το φτιάχνουν πριν από 1.000 χρόνια Κόπτες, που τα έτρωγαν ως υποκατάστατα κρέατος τη Μεγάλη Σαρακοστή.

Η λέξη φαλάφελ έχει ενσωματωθεί σε πολλές γλώσσες του κόσμου ως ονομασία του συγκεκριμένου φαγητού και έχει καθιερωθει από το 1941. Πάντως, σε πολλές περιοχές της Αιγύπτου τα φαλάφελ ονομάζονται και ταμίες ((taʿamiya), που σημαίνει φαγάκι ή… νοστιμίτσα.

Τα φαλάφελ συνήθως σερβίρονται σε αραβική πίτα που μοιάζει με φάκελο ή τυλιμγένα σε ταμπούν, ένα είδος αρτοσκευμάσματος που μοιάζει με τορτίγια. Τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί σε σύγχρονο είδος φαγητού στο χέρι, ενώ και στην Αθήνα έχουν ανοίξει πολλά μαγαζιά που σερβίρουν φαλάφελ και έχουν γίνει πολύ δημοφιλή.

ΠΗΓΗ