Την εβδομάδα των παθών –προκαταβολικά– φαίνεται ότι πέρασε η Ν.Δ. με την εμφάνιση Σημίτη, την επίθεση της κυβέρνησης στον Στουρνάρα και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.
Η επικοινωνιακή ομάδα δεν κατάφερε να περιορίσει το «ωστικό κύμα» και ο φόβος να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη ήταν ιδιαίτερα ορατός. Ειδικά τις ημέρες που ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν στη Μάλτα, στην Αθήνα όλοι ψάχνονταν….
Ρεπορτάζ: Σπύρος Παπαδάκης
Με την εμφάνιση Σημίτη, δεν ήξεραν στη Νέα Δημοκρατία αν έπρεπε να χαρούν ή να λυπηθούν. Από τη μία ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που ένας πρώην πρωθυπουργός προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ πέρασε «γενεές δεκατέσσερις» τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα, από την άλλη η σκληρή κριτική που έκανε στη διακυβέρνηση Καραμανλή τούς δημιουργούσε –και το ήξεραν– μπελάδες…
Οι μέρες περνούσαν και όσο δεν έβγαινε επίσημη ανακοίνωση από το κόμμα, τόσο «έβραζε» ο Κώστας Καραμανλής στην πλατεία Μαβίλη.
«Αυτοί δεν βάζουν μυαλό…»
Με τη γνωστή του σιωπή ο πρώην πρόεδρος του κόμματος «αντέδρασε» και έστειλε μήνυμα με αποδέκτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε καθημερινό συνομιλητή του που τον ρώτησε αν είδε τη συνέντευξη Σημίτη και αφότου έδωσε καταφατική απάντηση, ξεκίνησε η συζήτηση για τη Ν.Δ. Ο συνομιλητής του Καραμανλή θυμήθηκε ότι το 2010 είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο και στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος από τον πολιτικό σχεδιασμό, πολιτική και οικονομική ανάλυση για τα αίτια της οικονομικής κρίσης. Αυτό –όπως συμφώνησαν– θα μπορούσε να αποτελέσει μπούσουλα στις αιτιάσεις των πολιτικών δυνάμεων που μέμφονται εκείνη την περίοδο. Αντ’ αυτού, αυτό το πόνημα δεν υφίσταται πλέον στην ιστοσελίδα του κόμματος. Ο Κώστας Καραμανλής, συνδυάζοντας στο μυαλό του τη σιωπή της ηγεσίας στις τοποθετήσεις Σημίτη και το σφιχταγκάλιασμα Κυριάκου με τη Φώφη Γεννηματά, είπε –σύμφωνα με πληροφορίες της «Α»– στους συνεργάτες του ότι «αυτοί δεν βάζουν μυαλό»…
Στα κάγκελα οι «καραμανλικοί»…
Μόλις δεκαπέντε ημέρες κράτησε η περίοδος «ειρήνης» ανάμεσα σε «μητσοτακικούς» και «καραμανλικούς». Οι τελευταίες κινήσεις ωστόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη εκλαμβάνονται ως άδειασμα στον πρώην πρωθυπουργό. Οι πληροφορίες της «Α» κάνουν λόγο για πίεση από τους «δικούς του» πλέον, προκειμένου να δραστηριοποιηθεί και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι ίδιες πληροφορίες έκαναν λόγο για κίνηση όλων των «καραμανλικών» προκειμένου να πάνε στο γραφείο του Καραμανλή. Ένας εκ των συνομιλητών του τονίζει στην «Α»: «Είναι ο φυσικός ηγέτης της παράταξης. Πήρε τη Νέα Δημοκρατία σχεδόν πεθαμένη και την ανέστησε. Όλοι αυτοί που σήμερα το “παίζουν” τιμητές θα ήταν στα σπίτια τους και δεν θα είχαν περάσει καν έξω από τη Βουλή. Η αδιαφορία του Μητσοτάκη ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός ότι την περίοδο 2004-2009 δεν έγινε υπουργός. Να μην τα βάζει όμως με τον Καραμανλή και να κοιτάξει μέσα στην οικογένειά του τους λόγους που δεν έγινε τότε υπουργός», καταλήγει…
«Δεν είμαστε στο “Walking dead”, κοιτάμε μπροστά…»
Στη Νέα Δημοκρατία έχουν μια τελείως διαφορετική άποψη για τη στάση που έχουν επιλέξει να κρατήσουν στη συνέντευξη Σημίτη: «Δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με έναν άνθρωπο που για εμάς είναι “πολιτικό ζόμπι”. Τον έκρινε ο ελληνικός λαός και τον έστειλε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Το 2004 “λάκισε” και δεν αντιμετώπισε τον Καραμανλή και τη Ν.Δ. στις εκλογές διότι φοβήθηκε τη συντριβή. Προτίμησε με ανορθόδοξο τρόπο να δώσει το δαχτυλίδι στον Γιώργο Παπανδρέου που κατέστρεψε τη χώρα. Ο λαός ξέρει…» ήταν η απάντηση στελέχους της Ν.Δ. που βρίσκεται δίπλα στον πρόεδρο του κόμματος.
Στη Ν.Δ. μένουν στο γεγονός ότι η επανεμφάνιση του Σημίτη αποδομεί πλήρως τον Τσίπρα και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Αν έμενε μόνο σε αυτό, τότε η αντίδραση του κόμματος θα ήταν τελείως διαφορετική. Το γεγονός όμως ότι «χτυπάει» αλύπητα τον Κώστα Καραμανλή, «μπλόκαρε» την όποια δημόσια τοποθέτηση του κόμματος υπέρ του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργού, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν δημόσιο άδειασμα στον ίδιο τον Καραμανλή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σύσκεψη στην Πειραιώς ακούστηκε μια περίφημη φράση για τον Κώστα Σημίτη από στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Ο walking dead Σημίτης θα μας κάνει όλους πολιτικά ζόμπι με αυτά που λέει…»
Οι συζητήσεις Κυριάκου – Σαμαρά στη Μάλτα…
Στη Ν.Δ. βλέπουν με «μισό» μάτι τη νέα επίθεση της κυβέρνησης στον Στουρνάρα, καθώς αντιλαμβάνονται ότι μοναδικός στόχος είναι να ρίξουν τα λάθη τους στον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας. Από την άλλη, δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν αντιληφθεί ότι θέλουν να «πιέσουν» τη Ν.Δ., προκειμένου να πάρει θέση υπέρ ή κατά, με σκοπό να δημιουργήσουν προβλήματα στο εσωτερικό της Ν.Δ. –οι σχέσεις Στουρνάρα – Σαμαρά είναι σε άριστο επίπεδο– και με βραχυπρόθεσμο στόχο να βαρύνουν τις σχέσεις του Μητσοτάκη με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, καθιστώντας δυσκολότερη την όποια μελλοντική τους συνεργασία μετά τις εκλογές!
Ωστόσο, η κοινή παρουσία Μητσοτάκη – Σαμαρά στη Μάλτα έδωσε την ευκαιρία στους δύο άντρες να μιλήσουν για πολλά θέματα «ενδοοικογενειακά» αλλά και για την πρόοδο της αξιολόγησης.
Οι δύο άντρες ταξίδεψαν μαζί και παρακάθισαν και σε δείπνο μαζί. Είπαν πολλά που γνωρίζει η «Α», καθώς εμβάθυναν πολιτικά, και μάλιστα η θερμή συνάντηση που είχε ο πρώην πρωθυπουργός με τη Μέρκελ έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για μια συζήτηση άκρως αναλυτική και βαθιά πολιτική.
Και οι δύο γνωρίζουν ότι την επόμενη Παρασκευή, 7 Απριλίου, θα είναι έτοιμο το «Τεχνικό Σκέλος», το περιβόητο SLA (Staff Level Agreement)…
Θεωρούν μάλιστα βέβαιο ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έχει αποδεχθεί τα πάντα. Αλλά καθυστερεί γιατί κάνει «μασάζ» στους βουλευτές της.
Άλλοι από τους παρακαθήμενους ευρωβουλευτές πιστεύουν ότι ο Τσίπρας περιμένει ή παρακαλά για κάποια μικρή υποχώρηση των δανειστών προκειμένου να το πουλήσει στο εσωτερικό του κόμματός του…
«Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν έχει σημασία πια…» φέρεται να είπε ο πρώην πρωθυπουργός, καθώς ο ίδιος πιστεύει ότι το μεγάλο πρόβλημα «δεν βρίσκεται στην “αξιολόγηση” που πασχίζουν να κλείσουν».
«Αυτά όλα –οι λεπτομέρειες της αξιολόγησης– ήταν σημαντικά πριν τέσσερις μήνες, ως τα τέλη Νοεμβρίου, ως τις αρχές Δεκεμβρίου, άντε ως τις αρχές Ιανουαρίου. Μετά “ξέφυγε” το πράγμα», κατέληξε.
Το πρόγραμμα δεν βγαίνει πια!
Αν δεν έμπαινε η Ελλάδα στην «ποσοτική χαλάρωση» του Ντράγκι από τις αρχές του χρόνου, δεν θα προλάβαινε να βγει κανονικά στις αγορές μετά τα μέσα του 2018, όταν λήξει το Τρίτο Μνημόνιο.
Και τώρα το ορόσημο αυτό έχει χαθεί.
- Έχει χαθεί γιατί βρισκόμαστε ήδη στα τέλη Μαρτίου! Ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση πλέον, δεν πρόκειται να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Οπότε χάθηκε (από αυτή την άποψη και μόνο) η μισή χρονιά!
- Έχει χαθεί, επίσης, διότι το «πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» τελειώνει! Στην Ευρώπη επιταχύνθηκε κάπως ο πληθωρισμός και τώρα η ΕΚΤ (ο Ντράγκι) πρέπει να σταματήσει τις «ενέσεις ρευστότητας».
«Δεν είναι ότι χάσαμε τις χρονικές διορίες μόνο. Τέλειωσαν και τα χρήματα», τονίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Σύμφωνα λοιπόν με τις προβλέψεις τους, η προοπτική εξόδου στις αγορές μετά τον Ιούνιο του 2018 πάει περίπατο… Kαι αυτό σημαίνει ότι το Τρίτο Μνημόνιο (του Τσίπρα) έχει ήδη καταρρεύσει, και χρειάζεται επειγόντως νέο Πρόγραμμα…
Γιατί, αν δεν προβλέπεται στο τέλος του τρέχοντος «Μνημονίου» έξοδος στις αγορές –και αν δεν έχουν προηγηθεί κι ένα-δύο «δοκιμαστικές κρούσεις» ως τότε– το Πρόγραμμα έχει ήδη εκτροχιαστεί!
Και χρειάζεται «επέκταση». Δηλαδή νέα –πρόσθετη– χρηματοδότηση.
Αυτό που λένε μετ’ επιτάσεως στη Ν.Δ. είναι πως το πρόβλημα της χρηματοδότησης μετά τον Ιούνιο του 2018 πρέπει να λυθεί από τώρα! Αυτό το ξέρουν οι δανειστές μας και για αυτό ετοιμάζουν το νέο μνημόνιο που σύμφωνα με πληροφορίες το έχουν ήδη… έτοιμο!
Συμφώνησαν στο 4ο Μνημόνιο…
Οι πληροφορίες τόσο από την αξιωματική αντιπολίτευση όσο και από τις Βρυξέλλες λένε ότι όλοι νομίζουν ότι συζητείται ακόμη η β΄ αξιολόγηση.
Αυτό που συζητείται ουσιαστικά είναι το επόμενο Μνημόνιο!
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Α», η κυβέρνηση έχει μπροστά της να αντιμετωπίσει μεσοπρόθεσμο και χρέος, που δεν προβλέπεται να κλείσουν εύκολα. Ούτε από την πλευρά της Αθήνας (το Μεσοπρόθεσμο), ούτε από την πλευρά των Ευρωπαίων (το χρέος).
Τα μεγαλύτερα όμως προβλήματα είναι άλλα:
- Η αναθεώρηση των πλεονασμάτων (του 2016).
- η αναθεώρηση των στόχων για την ανάπτυξη (το 2017 και τα επόμενα χρόνια).
Και τα δύο αυτά μαζί οδηγούν στην αναθεώρηση των πλεονασμάτων από ’δώ και μπρος. Και μπορεί να απαιτήσουν νέα –επιπρόσθετα– μέτρα λιτότητας.
Αν, π.χ., η ανάπτυξη για το 2017 δεν είναι 2,7%, όπως προβλεπόταν έως τώρα, αλλά είναι μόλις 0,5%, όπως ήδη προεξοφλούν οι διεθνείς Οίκοι Αξιολόγησης, αυτό σημαίνει ότι τα φετινά έσοδα θα είναι 0,7% του ΑΕΠ λιγότερα! Τουλάχιστον…
Δηλαδή, από τα έσοδα θα έχουμε υστέρηση 1,3 δισεκατομμύρια. Μόνο φέτος.
Κι αυτό σημαίνει ότι για να πιάσουμε τον φετινό στόχο του πλεονάσματος (1,75% του ΑΕΠ) –και αφού λάβουμε υπ’ όψιν την περσινή «υπέρβαση» στόχου, που είναι όμως πολύ μικρότερη απ’ όσο υποστηρίζει η κυβέρνηση– θα χρειαστούν ακόμα και φέτος άλλα 500 εκατομμύρια!
Πράγμα που σημαίνει ότι κάποια μέτρα –περικοπές κύριων συντάξεων για παράδειγμα– που ήταν να παρθούν το 2020 και τα έφεραν ήδη στο 2019, μπορεί να παρθούν από το 2018! Πράγμα «αβάστακτο» για τον ΣΥΡΙΖΑ!
Να σημειωθεί πως αυτοί οι υπολογισμοί είναι οι πιο «μετριοπαθείς»! Γιατί η υστέρηση των δημοσίων εσόδων που ήδη παρατηρείται (Ιανουάριο-Φεβρουάριο και με κάποιες πρώτες μόνον ενδείξεις για Μάρτιο), προεξοφλείται ακόμα μεγαλύτερη…
Όλα αυτά θα ανοίξουν –και θα κριθούν– τον Απρίλιο.
Δεν είναι τυχαίο που το ΔΝΤ μιλάει για τελική συμφωνία τον Ιούνιο…
Διότι τότε θα έχει κλείσει τελική συμφωνία για το νέο Μνημόνιο,
- αφού κλείσει η β΄ αξιολόγηση,
- αφού συζητηθεί και συμφωνηθεί το νέο Μεσοπρόθεσμο,
- αφού ξεκαθαρίσουν τα πλεονάσματα (παλαιά, τρέχοντα και μελλοντικά),
- αφού τεθούν οι νέοι στόχοι για φέτος και του χρόνου,
- αφού συμφωνήσουν με τους Ευρωπαίους για το χρέος (και τη νέα ανακεφαλαίωση των τραπεζών, που θα γίνει μάλλον με bail in),
- κι αφού ψηφιστούν όλα τα μέτρα στην Ελληνική Βουλή και στα άλλα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια.
Εκλογές τώρα…
Σύμφωνα με τη Ν.Δ., «οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που ανέβηκαν στην εξουσία με ψέματα και λαϊκισμό, έφεραν τη χώρα σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι την παρέλαβαν, αποσταθεροποίησαν την οικονομία και φόρτωσαν στους πολίτες νέα, δυσβάσταχτα βάρη. Ψηφίζουν “κλαίγοντας” όλα τα μέτρα, προκειμένου να διατηρήσουν την εξουσία τους και να στήσουν το δικό τους καθεστώς», αναφέρεται σε κείμενο non paper που έχει διανεμηθεί σε όλους τους βουλευτές και στελέχη του κόμματος και καταλήγει:
«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική “καμένης γης”. Στον δημόσιο διάλογο και στην ενημέρωση, στη Δικαιοσύνη και στα θεσμικά, στην οικονομία. Όλα καταλήγουν σε ένα οργανωμένο σχέδιο ακρότητας και διχασμού, για να παρατείνουν την παραμονή τους στην εξουσία και να ναρκοθετήσουν την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το σχέδιό της θα αποτύχει. Οι εκλογές θα λειτουργήσουν ως κάθαρση. Λαός και Ιστορία δεν θα δείξουν καμία επιείκεια απέναντι στη χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης».