Πλησιάζουμε στην καρδιά της καλοκαιρινής σεζόν, στο διάστημα που η τουριστική κίνηση (πρέπει να) χτυπάει κόκκινο! «Πουλάει», άραγε, ως προορισμός η Δυτική Αχαϊα; Τραβάει τουρισμό; Και τι είδους τουρισμό; Και από πού;
Τα μεγέθη είναι ίδια με τα περσινά, ανοδικά ή καθοδικά; Θα μπορούσαν να ‘ταν, άραγε, και καλύτερα τα πράγματα; Και πώς; Τι πρέπει να γίνει; Πού πρέπει να πέσει περισσότερο βάρος;
Η «Π» απευθύνθηκε και στον πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Ελλάδας Γιώργο Τελώνη.

 

Ο Γιώργος Τελώνης, με την ιδιότητα του προέδρου του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Ελλάδας, κατέθεσε το στίγμα του για το θερινό τουριστικό αποτύπωμα στην περιοχή, ενώ αποκάλυψε πώς και γιατί οι Παράκτιοι Αγώνες μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμοι και για τη Δυτική Ελλάδα και ειδικότερα για τη Δυτική Αχαϊα:

 

-«Πράγματι, αν θελήσουμε να δούμε ολόκληρο το κάδρο του τουρισμού στην Ελλάδα, πιθανότατα τα μεγέθη θα είναι πεσμένα σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγω επανάκαμψης της Τουρκίας και χωρών της βόρειας Αφρικής στον τουριστικό χάρτη, κάτι που επηρεάζει τη χώρα μας. Εκτός αυτού, είναι σε πλήρη εξέλιξη και μια γενικευμένη επιβράδυνση του παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης, κομμάτι του οποίου είναι και ο ευρωπαϊκός τουρισμός. Κατά συνέπεια, οι μεγαλύτερες δεξαμενές αγορών για τον ελληνικό τουρισμό δεν θα έχουν το βάθος και το εύρος που είχαν».

 

-«Πάμε τώρα να εστιάσουμε στην περιοχή μας, και στην Αχαϊα γενικότερα και στη Δυτική Αχαϊα ειδικότερα. Εδώ τα πράγματα είναι καλύτερα και η εξήγηση είναι, εκτιμώ, απλή: δεν εξαρτόμαστε σε μεγάλο βαθμό από τις αγορές στις οποίες αναφέρθηκα πριν. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν είχαμε καταφέρει να αποκτήσουμε σημαντικό μερίδιο σ’ αυτές τις αγορές. Αρα, η όποια κόπωση εμφανιστεί γενικότερα στο τουριστικό σώμα, δεν πρόκειται να μας επηρεάσει ιδιαίτερα. Ισως δε να περάσει και σχεδόν απαρατήρητη».

 

-«Και θα σας εξηγήσω το λόγο: οι τιμές της ξενοδοχειακής αγοράς στην Αχαϊα και στη Δυτική Αχαϊα παρέμειναν στα ίδια ελκυστικά επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια. Μολονότι, λοιπόν, τώρα μπαίνουμε στην καρδιά της θερινής περιόδου, εγώ εκτιμώ ότι μπορεί να πάμε και καλύτερα από πέρυσι. Κρατήθηκαν οι τιμές στα ίδια επίπεδα, αυξήθηκε σε αρκετά σημεία της περιοχής η διαθεσιμότητα δωματίων, πολλλαπλασιάζεται ραγδαία ο θεσμός της οικονομίας διαμοιρασμού, κυρίως με άξονα τις ενοικιάσεις διαμερισμάτων και κατοικιών μέσω Airbnb. Ομως αυτό που μου δημιουργεί την πεποίθηση ότι στη χειρότερη περίπτωση θα κρατήσουμε τα κεκτημένα είναι αφενός οι νέες ευρωπαϊκές τουριστικές αγορές που έχουμε για πρώτη χρονιά φέτος προσεγγίσει, και οι οποίες ταιριάζουν πιο πολύ στα στάνταρς μας και θα δώσουν θετικό πρόσημο, αφετέρου οι σύντομες και ασφαλείς πλέον οδικές προσβάσεις που ανοίγουν ορθάνοιχτα στην περιοχή μας τις μεγάλες δεξαμενές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των βόρειων συνόρων μας».

 

-«Κράτησα για το τέλος κάτι πολύ σημαντικό: πρέπει να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό το κεφάλαιο που λέγεται Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες: να δείξουμε στους ανθρώπους που θα είναι εδώ για σχεδόν ένα μήνα, αθλητές, παράγοντες, συνοδούς, φιλοξενούμενους, θεατές, οργανωτές, τι μπορεί να προσφέρει η Αχαϊα, η Δυτική Αχαϊα, η Δυτική Ελλάδα. Να βρούμε τρόπο να τους φέρουμε πάλι εδώ το επόμενο ή το μεθεπόμενο καλοκαίρι ή να τους κάνουμε διαφημιστές της περιοχής μας στις χώρες τους.
Στο δικό μου μυαλό τριγυρίζει συνεχώς το πώς θα καταφέρουμε, ως Περιφέρεια, να ψαλιδίσουμε σιγά-σιγά την απόστασή μας από το επίπεδο 4 και από το επίπεδο 3 στον τουριστικό χάρτη. Δεν μας ταιριάζει το επίπεδο 5. Δεν μας αξίζει».