Στο Μέγαρο Μαξίμου επαναλάμβαναν “και όχι τυχαία” από νωρίς χθες το πρωί ότι «ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να φέρει τον εργασιακό Μεσαίωνα», αλλά ταυτόχρονα τόνιζαν ότι η πρόοδος της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους δείχνει ότι είναι πολύ κοντά η συμφωνία. Χαρακτηριστικό πάντως των επιφυλάξεων που διατηρούν στο κεντρικό κυβερνητικό επιτελείο για πιθανά πισωγυρίσματα, κυρίως από το ΔΝΤ, είναι ότι χθες το πρωί, και ενώ είχαν ειδοποιηθεί τα συμμετέχοντα στελέχη, τελικά αναβλήθηκε η συνεδρίαση της προγραμματισμένης για χθες το απόγευμα Πολιτικής Γραμματείας για αύριο Σάββατο στις 12.00.

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεδρίαση υπό τον κ. Τσίπρα αναβλήθηκε κατ’ αρχάς για να καταγραφεί καθαρή εικόνα από τη μαραθώνια χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG), με βασικό «πρωταγωνιστή» της ελληνικής ομάδας τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη.

Η αλήθεια είναι ότι ο έχων την μπαγκέτα του συντονισμού του οικονομικού επιτελείου Ευκλείδης Τσακαλώτος στις «διαρκείς» επικοινωνίες που είχε με τον πρωθυπουργό μετέφερε θετικό κλίμα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων – είχε άλλωστε οδηγία από το Μέγαρο Μαξίμου για το κλείσιμο του staff level agreement μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της 7ης Απριλίου. Εγκυρες πληροφορίες λένε ότι αποτελεί «κοινό μυστικό» στο κυβερνών κόμμα ότι δεν αποκλείεται οι κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή να γίνουν και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα – έτσι θα βρεθεί ο κατάλληλος χρόνος για το κλείσιμο συνολικά της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν. Δηλαδή να υπάρξουν άμεσα και ο προσδιορισμός των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η επιδιωκόμενη ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Μάριο Ντράγκι.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τις τελευταίες ώρες ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με όλους τους βασικούς «παίκτες» της διαπραγμάτευσης ? είτε είναι οι κορυφαίοι της Ευρώπης είτε οι υπουργοί του που έχουν επωμιστεί το βάρος να κλείσουν θετικά την αξιολόγηση. Βλέπει και συνομιλεί εκ του σύνεγγυς με τους υπουργούς του ? π.χ. είχε αναλυτική ενημέρωση από την Εφη Αχτσιόγλου για τα εργασιακά ώρες πριν από τη συνεδρίαση του EWG.

Στον σχετικό προγραμματισμό για το ασφαλές κλείδωμα των εργασιακών κεκτημένων (επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων με τη λήξη του τρίτου Μνημονίου, ομαδικές απολύσεις, λοκ άουτ κ.ά.) ο κ. Τσίπρας ενέταξε τη σημερινή συνάντηση με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) των Ηνωμένων Εθνών, Γκάι Ράιντερ, και επένδυσε σε αυτή. Γιατί; Διότι θεωρούσε ότι η δύσκολη διαπραγμάτευση δεν θα κατέρρεε στο φινάλε. Ενημέρωση στους ΑΝΕΛ

O γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) του ΟΗΕ, Γκάι Ράιντερ
O γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) του ΟΗΕ, Γκάι Ράιντερ

Οι βασικοί άξονες
Τους άξονες της συμφωνίας με τους δανειστές που προβλέπει μείωση στο αφορολόγητο με ταυτόχρονη μείωση του πρώτου συντελεστή της κλίμακας, ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ, περικοπές της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στα φάρμακα παρουσίασαν ο κ. Τσακαλώτος και η κυρία Αχτσιόγλου στους βουλευτές των ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ενημέρωση που έκαναν οι δύο υπουργοί προκύπτει ότι το αφορολόγητο όριο πέφτει στην περιοχή των 5.900-6.000 ευρώ για τους άγαμους από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα και το μέτρο αναμένεται να ισχύσει σταδιακά για τα εισοδήματα του 2018. Στο μέτωπο των αντιμέτρων το πακέτο περιλαμβάνει μείωση του πρώτου συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 20% και μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 26% από 29% που είναι σήμερα.

Παράλληλα έχει εξασφαλιστεί περικοπή του ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατ. ευρώ και η κυβέρνηση προσπαθεί να αυξήσει το ποσό στα 400 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε να διευρυνθεί ο αριθμός των φορολογουμένων που θα έχουν ελάφρυνση στον φόρο. Εκτός της μείωσης του ΕΝΦΙΑ θα υπάρξει και επίδομα ενοικίου για όσους δεν έχουν σπίτι.

Στα αντίμετρα περιλαμβάνονται ακόμα: μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, χορήγηση επιδόματος για πρώτο και δεύτερο παιδί, δυνατότητα υποδοχής όλων των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στα φάρμακα. Σύμφωνα με το σχέδιο, η μείωση θα ανέρχεται σε 50% για όσους λαμβάνουν σύνταξη άνω των 700 ευρώ και σε 100% για όσους παίρνουν λιγότερα από 700 ευρώ. Στις συντάξεις συνεχίζεται το «παζάρι» ώστε να εφαρμοστούν οι μειώσεις μέσω της προσωπικής διαφοράς από το 2020, όμως το ΔΝΤ πιέζει να ξεκινήσουν από το 2019.

Πηγή