Του οικονομολόγου Τζανή Γκούσκου
Πολύς λόγος γίνεται για την πρόσφατη γνωμοδότηση μιας επιτροπής του Γερμανικού Κοινοβουλίου (Bundestag), η οποία για ορισμένους ανοίγει ένα παράθυρο στην διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών.
Για να μην έχουμε αυταπάτες, θ’ αναφερθώ στην ουσία:
(1) H γνωμοδότηση της Bundestag έχει ως εξής: “Η θέση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας είναι εύλογη κατά το Διεθνές Δίκαιο, αλλά σε καμία περίπτωση δεσμευτική”. Ενημερωτικά, η γνωμοδότηση αυτή απαντάει στην πρόσφατη απόρριψη της ρηματικής διακοίνωσης από πλευράς Ελλάδος και πέρα από τον όρο “μη δεσμευτική”, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί παρελκυστική και διφορούμενη διότι, κατ΄ αρχήν καμμία θέση της ΟΔΓ δεν είναι εύλογη κατά το Διεθνές Δίκαιο όπως αναφέρει, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για εγκλήματα πολέμου!
Τα εγκλήματα πολέμου και οι ανάλογες απαιτήσεις της Ελλάδος έχουν να κάνουν
(α) με τις οφειλόμενες αποζημιώσεις στα θύματα κατοχής
(β) των επανορθώσεων για τη ζημιά που προκάλεσαν στις υποδομές του κράτους
(γ) στους χιλιάδες θανάτους απ’ το λιμό που προκάλεσαν εξ αιτίας της υπέρογκης άντλησης πόρων από την ελληνική οικονομία την περίοδο της Κατοχής.
Αυτά δεν παραγράφονται ποτέ και από κανένα διεθνές δίκαιο.
Επίσης δεν παραγράφονται οι υποχρεώσεις της Γερμανίας που έχουν να κάνουν με το διακρατικό Κατοχικό δάνειο (425 δισεκ. ευρώ) εκτός και αν η Γερμανία αποδείξει ότι μας το επέστρεψε.
Όταν εκδόθηκε το βιβλίο του Τζ. Γκούσκου, η Γερμανία χρωστούσε στην Ελλάδα 300 δισεκ. ευρώ από τα κατοχικά δάνεια. Τώρα το χρέος της έχει πάει στα 425 δισεκ. ευρώ. Και όσο καθυστερεί… ανεβαίνει… |
(2) Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει την δικαιοδοσία του Διαιτητικού Δικαστηρίου (ΔΔ) της Χάγης για υποθέσεις πριν την 1/5/2008. Επομένως, η οποιαδήποτε αναφορά της Bundestag στο ΔΔ της Χάγης, αποτελεί έντεχνη παράκαμψη των ελληνικών διεκδικήσεων και (κατά τη γνώμη μου), μια προσπάθεια να εγκλωβίσει την Ελλάδα σ’ ένα φαύλο κύκλο αμφιλεγόμενων νομικών ερμηνειών και κρίσεων με αμφίβολο αποτέλεσμα.
(3) Ακόμα και αν συμφωνήσει η Γερμανία για παραπομπή στο ΔΔ της Χάγης, η Ελλάδα θα πρέπει να βάλει στην ατζέντα ΜΟΝΟ τις αποζημιώσεις, τις επανορθώσεις και την επιστροφή των κλαπέντων πολιτιστικών θησαυρών.
Σε ΚΑΜΜΙΑ περίπτωση δεν πρέπει να δεχθεί να μπει στην ατζέντα το Κατοχικό δάνειο. Αυτό πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διμερούς διαπραγμάτευσης υπό την διαιτησία ανεξάρτητης επιστημονικής επιτροπής οικονομολόγων διεθνούς κύρους. Αντέχει κάτι τέτοιο η Γερμανία; προφανώς και όχι!
(4) Δεν ξέρω αν ο Μητσοτάκης θα “χτυπήσει” τις πολεμικές αποζημιώσεις όπως αναφέρει το σχετικό άρθρο (*). Μακάρι! αλλά δύσκολο έως απίθανο δεδομένων και των χρόνιων εξαρτήσεων απ΄τη Γερμανία που υπάρχουν και ελέγχουν το εδώ πολιτικό σύστημα.
Θα κριθεί όμως και απ’ αυτό η πολιτική του, όταν σ’ ένα μήνα θα επισκεφθεί τη Μέρκελ και θα διαπιστώσουμε τις προθέσεις του, με δεδομένο ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία που τεκμηριώνουν τις νόμιμες απαιτήσεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν επαρκέστατα έναντι του κάθε Ρέντλιγκ που ζητάει την πλήρη εφαρμογή των πλεονασμάτων! Είδομεν, Κυριακή κοντή γιορτή…
(5) Συμπληρωματικά να προσθέσω ότι, η γνωμοδότηση της επιτροπής της Bundestag προέκυψε μετά από ενέργειες του De Linke (του αριστερού Γερμανικού κόμματος προσκείμενου στο σύριζα) και παρ’ ότι δημιούργησε ένα ρήγμα στη γενικότερη αρνητική πολιτική της Γερμανίας, δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε, ούτε και να ταυτιζόμαστε με τα συμπεράσματα της επιτροπής αυτής.
Διότι, πέρα απ’ τους λόγους που προανέφερα, θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν τις ειδικότερες πολιτικές συμπεριφορές και αποφάσεις που μεσολάβησαν την τελευταία 4ετία από την απελθούσα κυβέρνηση, π.χ.
(α) την περίεργη συμπάθεια της Μέρκελ προς τον Τσίπρα και αντιστρόφως,
(β) τη μεγάλη καθυστέρηση να φέρουν το πόρισμα της Διακομματικής (Ιούλιος 2016) στην ολομέλεια της Βουλής (Απρίλιος 2019), καθώς επίσης και την επίδοση της ρηματικής, λίγο πριν τις εκλογές!
Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε (απ’ τα αρχεία ΥΠΕΞ και Μαξίμου) τους λόγους της μεγάλης καθυστέρησης αλλά και την εσπευσμένη σκοπιμότητα της ρηματικής…
Υ.Γ. 1: Η παρακάτω ανάρτηση επιλέχθηκε μεταξύ πολλών άλλων διότι, αφενός επικεντρώνει εν συντομία στο βασικό θέμα της επιτροπής της Bundestag και αφετέρου ως απάντηση στο ερώτημα που τίθεται.
Υ.Γ. 2: Το ενδιαφέρον μου για τις Γερμανικές οφειλές, ιδιαίτερα του Κατοχικού δανείου, θα το γνωρίζετε πολλοί. Γι’ αυτό και πέρα από τις εκάστοτε πολιτικές διαφωνίες μας, έχω την υποχρέωση να τα παρακολουθώ και να τ’ αναδεικνύω, παράλληλα δε και να συγκρούομαι με τις εκάστοτε πολιτικές σκοπιμότητες, ίντριγκες και υπεκφυγές, που προσπαθούν είτε να τα εκμεταλλευθούν για προσωπικό όφελος, είτε να τα θέσουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
(*): Χτυπάει και τις πολεμικές αποζημιώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης; από το The Post news.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τις
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ – ΟΦΕΙΛΕΣ, ΕΔΩ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την γερμανική Κατοχή βλ. βιβλία του Γ. Λεκάκη:
– «Αρχαιοκαπηλίες των Γερμανών στην Ελλάδα επί Κατοχής», εκδ. «Κάδμος», 2012.
– «Ναζί: Οι βάρβαροι του 20ού αιώνα», εκδ. Κάδμος, 2013.
– «Κατεστραμμένες πόλεις και χωριά στην Ελλάδα επί Κατοχής», εκδ. Κάδμος, 2014.
– «Ντοκουμέντα Γενοκτονίας», 2016.
– «Οι σφαγές, οι λεηλασίες και οι ιεροσυλίες των ναζί κατά της ορθόδοξης Ελλάδας», 2016.
– «Οι ελληνικές απαιτήσεις ισχύουν. Ντοκουμέντο: Η απόρρητη έκθεση του γερμανικού Κοινοβουλίου για τις οφειλές προς την Ελλάδα», εκδ. «Επίκαιρα-Α. Α. Λιβάνης», 27.3.2014.