Ο Αινστάιν έλεγε πως το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο για να κατανοήσεις είναι ο . . . φόρος εισοδήματος. Αν αυτό ισχύει μια φορά για τις άλλες χώρες, για την Ελλάδα ισχύει επί 10 και για τον ΕΝΦΙΑ επί 100. Παρ’ όλα αυτά, σοφά ο Σαμαράς τον νομοθέτησε, ορθά ο Τσίπρας τον συνέχισε και κακώς ο Μητσοτάκης τον μειώνει. Σίγουρα υπάρχουν πιο άδικοι φόροι από τον ΕΝΦΙΑ αν θέλει να μειώσει την γενικότερη φορολογία. Ποιος θα αρνηθεί πως ο φόρος (ΦΠΑ) που πληρώνει ο άνεργος όταν αγοράζει γάλα για το παιδί του είναι πιο άδικος;

Ο ΕΝΦΙΑ επί της αρχής είναι δίκαιος φόρος: συνδέει την κατοχή της ακίνητης περιουσίας με μια πληρωμή ετήσιου φόρου στο κράτος και σε υποχρεώνει να εκμεταλλεύεσαι τα ακίνητά σου – όχι να τα έχεις κλειστά. Τα ακίνητα ανήκουν ΚΑΙ στην κοινωνία που δεν έχει την πολυτέλεια της ανεκμετάλλευτης περιουσίας (σε παρόμοια λογική εδράζεται ο θεσμός της χρησικτησίας). Αυτός είναι ένας τύπος φορολογίας που υπάρχει σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, Αυστραλία· και πολλές από αυτές που δεν υπάρχει συζητείται να μπει, όπως η Γερμανία. Καμιά χώρα μάλιστα από όσες τον εφάρμοσαν δεν τον κατήργησε ή μείωσε μέχρι τώρα.
Η κίνηση του Κυριάκου να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ είναι βαθειά λαϊκιστική – ο πατέρας του ουδέποτε θα την έκανε. Άλλωστε τα έσοδα από την φορολόγηση (μαζί με τον ΕΝΦΙΑ) των ακινήτων στην Ελλάδα ανέρχεται στο 1,8% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι στο 2% του ΑΕΠ, ενώ στις ΗΠΑ είναι στο 3,3% του ΑΕΠ.

Οι λεπτομέρειες του ΕΝΦΙΑ, ναι, είναι επιδεκτικές αλλαγών: για το αν πρέπει να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες ή αν θα πρέπει να δίδονται εκπτώσεις στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ή τι θα γίνει με τα ανοίκιαστα, αυτά σαφώς μπορούν να συζητηθούν. Επί της αρχής όμως είναι δίκαιος φόρος. Επίσης υπάρχουν και περιπτώσεις όπου τα ακίνητα κληρονομήθηκαν και δεν αντικατοπτρίζουν την υπόλοιπη εισοδηματική κατάσταση του φορολογουμένου. Τότε ναι, μπορεί να χρειαστεί να ρευστοποιηθεί ακίνητη περιουσία για να πληρωθούν οι φορολογικές υποχρεώσεις. Τα τεκμαρτά εισοδήματα είναι πάντα ένα πρόβλημα, δεν γίνεται όμως διαφορετικά μιας και όλοι κλέβουν την εφορία όταν μπορούν· και δυστυχώς, δεν γίνεται να υπάρξει κράτος χωρίς έσοδα. Πριν την κρίση, σύμφωνα με το περιοδικό «Times», ήμασταν η φτωχή χώρα με τους πλούσιους κατοίκους — οσονούπω θα ξαναγίνουμε.

Όσοι ήταν κατά του ΕΝΦΙΑ, όπως ο ανεπρόκοπος Προκόπης Παυλόπουλος που είχε υποστηρίξει λαϊκιστικά πως ο ΕΝΦΙΑ είναι αντισυνταγματικός, αποδείχθηκαν λάθος — το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε πως είναι συνταγματικός. Το πρόβλημα σε μας έγκειται πως μετά την κρίση το εισόδημά μας έχει μειωθεί πολύ και δεν μας φτάνει το-μετά-φόρων για να ζήσουμε, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση, περί ανάπτυξης.

Δεν φτάνει που όλοι εσείς του ιδιωτικού τομέα, χωρίς να περάσετε από ΑΣΕΠ, δουλεύετε για το κράτος, αλλά έχετε και παράπονο.

ΠΗΓΗ